Sýrová omáčka na špagety

Potřebujeme

  • 100 g másla
  • 1 lžičku hladké mouky
  • sekanou petrželku
  • bazalku
  • pažitku
  • sůl, pepř
  • strouhaný česnek
  • 1/2 hrnku šlehačky (může být i mléko)
  • 100 g parmazánu a sýr na sypání

Jak na to

Rozpustíme máslo, přisypeme do něj bylinky a mouku, necháme zpěnit a zalijeme šlehačkou. Nakonec přidáme sýr a za stálého míchání chvilku povaříme.

Omáčkou poléváme teplé špagety, které navrch ještě posypeme strouhaným sýrem.

Milena Novotná, Olešnice

Nivová polévka

Potřebujeme

  • kostku slepičího nebo zeleninového vývaru
  • pepř, sůl
  • 4 brambory
  • 15 dkg strouhané nivy
  • trochu sladké smetany
  • lžíci másla
  • petrželovou nať

Jak na to

Brambory nakrájíme na kostičky a povaříme je v litru vývaru.

Vsypeme nivu, opepříme, osolíme, zjemníme smetanou a máslem a necháme ještě chvilku povařit. Kořeníme zelenou petrželkou.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Brynzová polévka

Potřebujeme

  • 200 g brynzy
  • hovězí vývar
  • 30 g cibule
  • 100 g nakrájeného žitného chleba
  • sladkou papriku
  • kmín, sůl

Jak na to

Do polévkové mísy rozdrobíme sýr, přidáme na kostičky nakrájený žitný chléb, drobně nasekanou cib

uli, mletý kmín a sladkou papriku. Vše promícháme a zalijeme vývarem a před podáváním necháme 5 minut odstát.

Svatoslav Fojtík, Bohumilice

Sýrové ražniči

Potřebujeme

  • 250 g sýra eidamu
  • 200 g libové šunky
  • 100 g čerstvých žampionů
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • trochu mléka
  • sůl
  • olej na smažení

Jak na to

Sýr a šunku nakrájíme na kostky 2x2 cm, žampiony rozkrojíme na půlky a střídavě napichujeme na jehlu.

Celý špíz obalíme v hladké mouce a potom v těstíčku z vajec, mléka, hladké mouky a soli.

Špízy vložíme do rozpáleného oleje a asi po minutě ražniči zmáčkneme vidličkou (to je velmi důležité, protože se nám špíz pěkně propeče), obrátíme a pečeme dozlatova i z druhé strany.

Podáváme s hranolky nebo opečenými brambory a s tatarkou.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Sýrové jehly

Potřebujeme

  • tvrdý starší chléb
  • obyčejný salám
  • rozšlehané vajíčko
  • olej
  • bílé víno
  • kečup
  • zelená petrželka
  • pórek

Jak na to

Sýr, chléb a salám nakrájíme na úhledné trojúhelníčky, které střídavě napichujeme na jehly.

Špízy lehce obalíme ve vajíčku a osmažíme dorůžova.

Na talíři zastříkneme bílým vínem a ozdobíme kečupem, petrželkou nebo pórkem. Jako příloha je výborná nakládaná zelenina či houby.

Jarmila Kocourková, Protivín

Tvarůžkový sýr

Potřebujeme

  • 50 dkg tvarohu
  • 2 balíčky tvarůžků
  • 10 dkg másla
  • 1 lžičku jedlé sody
  • sůl, kmín

Jak na to

Rozehřejeme máslo, přidáme tvaroh, postrouhané tvarůžky, jedlou sodu, trošku soli a hodně kmínu. Pomalu zahříváme do varu. Chvíli povaříme.

Formu na srnčí hřbet vyložíme dvojitým mikrotenem. Směs nalijeme do formy a necháme v chladu ztuhnout.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Syrečkové toasty

Na plátky chleba rozložíme nakrájený šunkový salám na něj rozkrájená kolečka syrečků a vše posypeme sladkou paprikou a trochou pepře.

Dáme zapéct do trouby, až se syrečky roztaví. Na hotové toasty nakrájíme kolečka cibule. Toasty podáváme k pivu.

Karolína Čížková, Dolní Stěžery

Sýrové koláčky

Potřebujeme

  • 1 heru
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • trošku soli
  • 3 tavené sýry

Jak na to

Vypracujeme těsto a asi na 15 minut je dáme odpočinout do ledničky.

Potom tvoříme větší kuličky a klademe je na tukem vymazaný pekáč.

Kuličky zmáčkneme a uprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme tvarohovou, povidlovou nebo jablečnou nádivku.

Upečeme dorůžova a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru. Koláčky jsou moc dobré a vydrží dlouho křehké.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Sýrový koláč se šunkou

Potřebujeme

  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • 30 g strouhaného sýra
  • 140 g jemně sekané libové šunky
  • sníh ze tří bílků
  • strouhaný sýr na posypání

Jak na to

Máslo třeme se žloutky, přidáme strouhaný sýr, šunku a sníh z bílků.

Hmotu rozetřeme do máslem vymazané koláčové formy a pomalu pečeme. Horký koláč sypeme strouhaným sýrem.

Marie Karásková, Kostelec nad Orlicí

Omeleta s brambory a se sýrem

Na tři porce potřebujeme

  • 40 dkg vařených brambor
  • 5 dkg ementálu
  • 6 vajec
  • 1 cibuli
  • petržel
  • máslo
  • sůl

Jak na to

Omelety připravujeme jednu po druhé, každou ze dvou vajec. Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme nakrájené brambory, zalijeme dvěma rozšlehanými vejci, přidáme petržel a strouhaný sýr a opékáme tak dlouho až vejce ztuhnou. Podáváme s nakládaným celerovým salátem.

Miluše Křížková, Kladno

Plněný hermelín

Potřebujeme

  • 1 hermelín
  • 1 lžíci másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce ořechů
  • drcený kmín
  • sůl

Jak na to

Hermelín seřízneme na nerýhované straně a opatrně vydlabeme. Měkkou část hermelínu spojíme s máslem, utřeným s česnekem, strouhanými ořechy, přidáme kmín a dle chuti osolíme.

Naplníme zpět do hermelínu, přiklopíme seříznutou stranou, zabalíme do alobalu a necháme dva dny uležet v chladnu.

Sýr podáváme nakrájený na dílky, které ozdobíme kuličkami hroznového vína. Jako příloha je nejlepší pečivo.

Milena Novotná, Olešnice

Trojbarevná roláda

Potřebujeme

  • 200 g eidamu
  • 100 g lososové pěny
  • 100 g žloutkové fáše
  • 100 g sýrové pěny
  • 50 g vařeného bílku
  • 20 g kaviáru
  • bylinky
  • krabí tyčinky
  • brokolici
  • blanšírovaný list špenátu

Jak na to

Sýr roztavíme v mikrotenu a rozválíme ho na plát.

Na něj pak v pruzích stříkáme střídavě lososovou pěnu s jemně sekaným bílkem, žloutkovou fáš s kaviárem a sýrovou pěnu s bylinkami.

Proužky ještě doplníme krabími tyčinkami, brokolicí a špenátem.

Sýr stočíme do rolády, zabalíme do mikrotenu nebo alobalu a necháme v lednici ztuhnout. Na míse pak nakrájíme plátky.

Jana Třasáková, Louka u Litvínova