Novoroční uzené

Potřebujeme

  • 4 až 6 kousků dobrého uzeného masa
  • 300 g vypeckovaných a pokrájených sušených švestek
  • trochu slivovičky (nebo červeného vína)
  • solamyl
  • citronovou kůru
  • mletý pepř
  • drcený hřebíček
  • špetku mleté skořice, případně lžíci povidel

Uzené povaříme a připravíme omáčku: švestky rozvaříme ve troše vody se slivovicí nebo vínem. Do měkkých švestek přidáme citronovou kůru a koření. Osolíme, přidáme povidla, zahustíme solamylem a krátce povaříme.

Omáčkou přelijeme uzené maso, podáváme s bramborovými knedlíky nebo kroketami.

Olga Valentová, Borotín

Pečenáče ze smaženého kapra

Zbudou-li po štědrovečerní večeři porce smaženého kapra, můžeme z nich připravit pochoutku na silvestra:

Kousky kapra poklademe do sklenice od okurek, proložíme cibulí, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením a zalijeme vychladlým lákem.

Příprava láku

10 minut povaříme

  • 3 l vody,
  • lžíci soli,
  • tři hřebíčky,
  • lžičku hořčičného semínka,
  • 1/2 lžičky koriandru,
  • 1/2 lžičky citronové kůry,
  • 1 čili papričku.

Pak přilijeme ocet a do zchladlého láku nakonec přidáme 8 až 10 tablet sacharinu.

Na silvestra jsou domácí kapří pečenáče akorát!

Jan Pavlíček, Chotěboř

Bleskové silvestrovské blesky

  • 1 listové těsto
  • 1 vejce
  • sůl
  • černý egyptský kmín (nebo obyčejný)
  • kečup

Listové těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme proužky asi 1 cm široké a 15 cm dlouhé.

Na plech dáme pečicí papír a na něj klademe proužky těsta skládané do tvaru blesku. Blesky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem. Pečeme 10 až 15 minut ve vyhřáté troubě. Upečené blesky při konzumaci namáčíme v kečupu.

Hana Bílá, České Budějovice

Vyprošťovací polévka

  • 1000 g uzené kýty
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • mletý pepř, sůl
  • ocet
  • naloženou červenou řepu

Uzenou kýtu uvaříme s kořením doměkka. Vývar přecedíme a smícháme s lákem z řepy. Dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem.

Vývar pijeme z hrnku horký – nesmí se už vařit, zhnědl by.

Uvařené maso podávám pro posílení s křenem.

Věra Jedličková, Radonice

Opilcův salát

  • 400 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 5 sladkokyselých okurek
  • 2 feferonky
  • 4 stroužky česneku
  • 10 matesů
  • lžíci bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř, sůl

Ze zelí slijeme nálev a překrájíme je na menší kousky. Cibuli, okurky a matesy nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Osolíme, opepříme, přidáme jogurt a olej a promícháme. Necháme rozležet v chladničce.

Věra Jedličková, Radonice

Sýrová roláda

  • 300 g tvrdého sýra
  • hořčici nebo kečup
  • šunku
  • míchaná vejce
  • sterilované kapie (nebo kyselé okurky či plněné olivy)
  • nasekanou petržel nebo pažitku

Sýr vložíme do mikrotenového sáčku, pevně zavážeme a v horké vodě necháme změknout. Pak sýr rozválíme na obdélník silný asi 3 mm, potřeme jej hořčicí nebo kečupem, poklademe plátky šunky a vejci a posypeme petrželkou nebo pažitkou.

Do středu vložíme proužky kapie, okurky nebo olivy. Svineme roládu, zabalíme ji do alobalu a necháme v lednici odležet do druhého dne.

Marie Fialová, Karlovy Vary

Rybí salát z kuřete

  • kuře
  • mrkev
  • celer
  • kyselé okurky
  • cibuli
  • majonézu
  • kysanou smetanu
  • sůl, pepř

na nálev

  • 1/2 l vody,
  • 1/4 l octa,
  • koření: 10 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 5 bobkových listů, špetku tymiánu,
  • lžičku soli

Připravíme nálev, do kterého na tři dny naložíme naporcované kuře.

Uvaříme zeleninu a nakrájíme ji nadrobno.

Kuře uvaříme v nálevu doměkka.

Obereme maso, nakrájíme ho a smícháme se zeleninou. Vmícháme smetanu a majonézu, upravíme na misku a necháme odležet do druhého dne.

Jana Turečková, Chotusice

Pomazánka ze syrečků

  • 2 balíčky syrečků
  • 1 lžíci másla
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce smetany
  • pepř, drcený kmín, sůl

Vše smícháme dohromady, rozmixujeme a mažeme na chléb nebo pečivo.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Ostravský grog

  • 5 cl rumu
  • 1 dl červeného vína
  • 2 kostky cukru
  • 1 kolečko citronu

Víno s cukrem prohřejeme, až se utvoří pěna. Poté přidáme ostatní a opět prohřejeme.

Hana Jankovská, Neveklov

Slovácký grog

  • 5 cl slivovice
  • 2 cl griotky
  • 1 kostku cukru
  • 1 kolečko citronu
  • 5 cl vody

Vodu svaříme s cukrem, přidáme vše ostatní, prohřejeme a podáváme.

Hana Jankovská, Neveklov