Na 8 porcí potřebujeme

  • 3 vejce
  • 115 g moučkového cukru
  • 115 g polohrubé mouky
  • 1 lžíci vlažné vody

náplň z letního ovoce tvoří

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 75 g řeckého nebo selského jogurtu
  • 125 g malých, na plátky nakrájených jahod
  • 1 rozsekaná zralá broskev nebo jiné letní ovoce

na ozdobu postačí

  • 2 až 3 lžíce prosátého moučkového cukru
  • několik plátků broskve či jiného letního ovoce

Jak na to

  1. Příprava trvá 30 minut,

    pečení 10 až 12 minut

    Troubu předehřejeme na 200 °C (plyn stupeň 6). Vymastíme pekáč na roládu 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení.
  2. Vejce a cukr smícháme ve velké míse a elektrickým šlehačem je vyšleháme na velmi hustý světlý krém, který po vytažení metel stéká v širokých stuhách. (Šleháme-li ručním šlehačem nebo metlou, položíme mísu nad nádobu s téměř vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo vodní hladiny.)
  3. Polovinu mouky prosejeme do rozšlehané směsi a opatrně ji vmícháme velkou kovovou špachtlí. Prosejeme zbylou mouku a přidáme ji spolu s vlažnou vodou.
  4. Směs nalijeme do připraveného pekáče a opatrně jím potřásáme, aby se směs rovnoměrně rozlila i do rohů. Pečeme 10–12 minut, dokud piškot nenabude a nezezlátne, po jemném zmáčknutí by se měl vrátit zpět.
  5. Piškot vyklopíme na vrstvu pergamenového papíru, který je o kousek větší než pečivo. Sloupneme papír, jímž byl vyložený pekáč. Tvrdší okraje piškotu okrájíme ostrým nožem a 2,5 cm od okraje jedné z krátkých stran nařízneme vroubek (usnadní rolování).
  6. Roládu srolujeme od krátké strany i s papírem a švem dolů ji položíme na drátěnou mřížku, aby vychladla.
  7. Když piškot vychladne, opatrně ho rozbalíme a sejmeme papír. Ze smetany a vanilkového extraktu ušleháme jemnou šlehačku a potom do ní vmícháme jogurt. Tuto směs rozetřeme na piškot, ze všech stran ponecháme centimetrové okraje. Na smetanu rozdělíme ovoce, piškot opatrně srolujeme a švem dolů ho položíme na servírovací tác.
  8. Dva centimetry široké proužky z papírových ubrousků nebo pergamenového papíru položíme v pravidelných rozestupech šikmo na roládu a pocukrujeme ji moučkovým cukrem. Proužky papíru opatrně sejmeme, aby vznikl pruhovaný vzor.
  9. Roládu ozdobíme zbylým ovocem a do podávání ji uložíme do chladničky. Tento klasický netučný piškot není příliš trvanlivý a je vhodné ho zkonzumovat v den přípravy.