V dnešní stravě je nadbytek bílé mouky. Následky to nemá fatální, ale našemu tělu to dvakrát nesvědčí. Doplácí na to i mozek. Stejná situace panuje také u živočišných tuků. Zanáší se krevní řečiště, krom toho živočišné tuky generují tělu nepříznivé nízkodenzitní lipoproteiny známé pod zkratkou LDL (z anglického low density lipoprotein). Rostlinné tuky mozek naopak vřele vítá. Například olivový olej – stejně jako třeba tuňák – obsahuje esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Óda na mořské ryby

Ternem není jen tuňák, ale mořské ryby všeobecně – losos, makrela a další. To samé platí o rostlinných olejích. Prospívá i o mnoho levnější slunečnicový nebo řepkový olej. Stejné účinné látky obsahuje též sója nebo olivy. Mozku svědčí vitamíny. Vyžaduje hlavně B komplex, C, a E. Své zdroje si mozek chrání, oproti zbytku těla je v něm až 20násobná koncentrace vitamínů. Například dostatečným přísunem vitamínu C chráníme své řídící centrum před degenerativními projevy a poškozením volnými radikály. Pokud má mozek „céčka“ nedostatek, zpomalí naše reakce a někdy sklouzne až k únavovému syndromu.

Češi mají "béčka" dostatek

Jak si bez polykání prášků nejlépe doplnit do těla vitamín C? Hodně ho obsahují citrusy, kiwi nebo rajčata. Skvělou zásobárnou jsou i šípky, zejména pokud jste si je na podzim místo sušení zamrazili. To je totiž jediný dlouhodobý způsob, jak v nich céčko ve vyšších koncentracích zachovat. Pokud jde o vitamíny skupiny B, ty jsou potřebné pro bezchybný chod nervového systému. Krom toho pomáhají mozku řídit emoce a zvyšují jeho odolnost proti stresovým faktorům. Velkou část Čechů potěší, že je najdeme v kvasnicích a tudíž i v pivu. Pokud dáváte přednost vínu, stačí sáhnout po celozrnném pečivu nebo játrech. Jejich konzumace se ale s ohledem na další orgány v našem těle nedoporučuje příliš často.

Jaký je ideální pitný režim? Individuální...

A vitamín E? Ten na nás čeká v listové zelenině, oříškách a obilných klíčcích. Pokud ho má mozek nedostatek, těžko se mu vytvářejí nové nervové buňky. Kromě vitamínů ale nesmíme podceňovat pitný režim. Dehydratací se dočkáme tvorby stresových hormonů. Kolik tedy denně pít? Univerzální odpověď neexistuje, respektive i u autorit v oboru jich najdete celou řadu. Mluví se o dvou litrech vody denně, ovšem záleží i na tělesné konstituci, sportovním nasazení a samozřejmě tom, zda je venku vedro a více dehydrujeme.

Potřebujete nadopovat mozek před zkouškou? Jde to i bez kávy.

Potřebujete nadopovat mozek před zkouškou? Jde to i bez kávy. Káva sice nabudí mozek k činnosti, pro komplexní pomoc s učením je ale lepší uvařit si ženšenový čaj. Odbourá stres a zvyšuje výkonnost mozku a dokonce i paměti. Podobné účinky má paulinie nápojná, kterou spíše známe pod jménem guarana.

Nepostradatelný selen a zinek

Máte-li v těle málo polokovu selenu, hrozí vám infarkt myokardu a cévní onemocnění. Těhotné ženy jej potřebují pro dobrý vývoj plodu. A dožaduje se ho i mozek, stejně jako zinku. Jde o důležité antioxidanty. Selen najdete v ořechách, vnitřnostech a mořských rybách. Platí však, že všeho moc škodí. Pokud ho spořádáte víc jak 900 mikrogramů denně, bude působit toxicky. Zinek má příznivý vliv na správný vývoj všeho živého – včetně rostlin. Výhodu je, že ho obsahuje široké spektrum potravin: Tmavé maso, mořské plody v čele s ústřicemi, mléko, vaječné žloutky, játra, fazole, ořechy, dýňová semínka a celozrnné cereálie. Selen a zinek chrání mozek například před Alzheimerovou chorobou.

Jak mít chytré děti?

Mozek dětí a dospívajících si pro své správné fungování musí dopřát jód. Jeho nedostatek zavání apatií a při nejhorším nižší inteligencí. Neméně důležitý je i hořčík. Ten podporuje výměnu energie v nervových buňkách. Oba prvky obsahují zejména mořské ryby. Zapomínat nesmíme překvapivě ani na „sladké“. Glukóza plní pro mozek stejnou úlohu, jako benzín v pohonu auta. Dodává mu energii. Jednoduché cukry nejsou dobrou volbou. Stačí ty v ovoci, které, navázány na vlákninu, nezatěžují organismus a tolik se neukládají. Doporučuje se třeba avokádo. Mozku se zavděčíte i borůvkami, luštěninami, listovou zeleninou a překvapivě též tmavou vysokoprocentní čokoládou – samozřejmě v rozumném množství.