Mexiko na talíři: Pikantní, barevné a velice chutné
29. 4. 2017

Mexiko na talíři: Pikantní, barevné a velice chutné

Fazole, kukuřice a chilli. To je alfa i omega mexické kuchyně. Byla by ale škoda myslet si, že nic kreativnějšího v ní nenajdete. V receptech z téhle části světa má své pevné místo i ovoce nebo koriandr či dokonce opuncie.

Mexická kuchyně v sobě snoubí domorodou tradici, kterou nezanedbatelně poznamenával od 16. století evropský vliv. I proto pro nás znamená exotiku, kterou naše chuťové buňky dokážou přijmout. Původní mexická kuchyně například neznala vepřové, rýži nebo široce využívanou pšenici. To vše v ní má dnes pevné místo.

Guacamole: Hold avokádu

Co budete potřebovat?

  • 2 velká uzrálá avokáda
  • 1 stroužek česneku
  • 2 soudková rajčata
  • 2 jalapeños papričky
  • 4 lžíce limetové šťávy
  • 1 červená cibule
  • 1/2 lžičky hrubé soli
  • zelený čerstvý koriandr
  • někdy se přidává také 1/2 lžíce kukuřičného olejeGuacamole, respektive avokádo, rychle oxiduje. Proto potřebujete folii. Když se pokrm neodleží, není tak dobrý...

Jak na to?

Utřete česnek, rajčata zbavte semínek a posekejte je najemno.  Papričky jalapeños pokrájejte, pokud chcete ubrat na pikantnosti, odstraňte semínka. Nasekejte cibulku a koriandr. Najemno nasekaného koriandru budete potřebovat osm lžiček. Rozkrojte avokádo na půlky a vyjměte semeno (zatím nevyhazovat), dužinu pokapejte limetkou a rozmělněte vidličkou. Přidejte cibuli, sůl, rajčata, koriandr, olej a papričky. Směs zamíchejte, doprostřed vraťte pecku a překryjte potravinovou folií, jinak pokrm zoxiduje. Nechte odležet minimálně hodinu a poté směle do toho – dobrou chuť. Obvykle se jí s kukuřičnou tortillou pokrytou rozpuštěným sýrem, jedním slovem nachos.

Enchiladas: Když smetana zjemní chilli

Co budete potřebovat?

  • 8 pšeničných tortill        
  • 350 g kuřecích prsou                    
  • 300 g strouhaného eidamu                      
  • 2 lžíce nakládaných papriček jalapeños (rozmačkejte je)                            
  • zakysaná smetana        
  • lístky koriandru
  • lžíce olivového oleje    
  • cibulka                
  • stroužek česneku                          
  • 1⁄3 lžičky chilli                  
  • 800 g sterilovaných rajčat          
  • lžička limetkové šťávy                  
  • sůl a pepř

Jak na to?

Než se pustíte do přípravy omáčky, uvařte doměkka kuřecí prsa a rozkrájejte je na nudličky. Poté se pusťte do omáčky. Na oleji opečte pokrájenou cibulku, po pár minutách přidejte česnek a chilli a nechte smažit ještě pět minut. Nyní je čas na rajčata – vyklopte je k ostatním ingrediencím rovnou do hrnce či na pánev. Přilijte 120 mililitrů vody, osolte, opepřete a za jemného míchání přiveďte k varu. Poté uberte na teplotě a nechte 20 minut jemně provařit. Jsou-li rajčata ještě v celku, rozmašírujte je libovolným nástrojem. Vlijte lžičku limetkové šťávy.Zapečená tortilla je velmi chutná.

A přichází další krok. Troubu předehřejte na 200 °C. V pánvičce opečte nasucho tortilly, stačí necelá půlminuta z každé strany, poté vyjměte a rozdělte na ně kuřecí maso, rozmělněné papričky a větší část sýru. Tortilly zamotejte jako palačinku a vložte do pekáčku. Zalijte omáčkou a posypte zbytkem sýru. Pečte přibližně 15 minut, ne více než 20. Před konzumací připravte také zakysanou smetanu, kterou posypte koriandrem.

Ideální příloha? Salát Pico De Gallo

Co budete potřebovat?

  • 5 větších rajčat
  • cibule nakrájená nadrobno
  • ½ svazku čerstvého koriandru
  • 50 ml papriček jalapeños
  • 2 mocca lžičky šťávy z limetky
  • sůl

Jak na to?

Rajčata, která nejdříve zbavíte jadérek, cibulku, koriandr a papričky nasekejte najemno a poté smíchejte s dalšími ingrediencemi dohromady. Salát Pico De Gallo je jednoduchý a jako příloha se objevuje poměrně často. Servírujte jako přílohu k mexickým pokrmům.Tenhle salát je hotový hned a v Mexiku bývá častou přílohou.

Tortilla s drůbežím masem

Co budete potřebovat?

  • 400 g kuřecího nebo krůtího masa
  • 2 červené cibule
  • obyčejnou červenou papriku
  • tortilly
  • koření: koriandr, oregano, kmín
  • česnek
  • papričku jalapeños
  • 5 rajčat
  • sůl a pepř

Jak na to?

Trochu nezvykle začněte přípravou omáčky. Před konzumací bude totiž odpočívat. Na másle chvíli smažte cibulku a prolisovaný česnek. Poté přidejte najemno nasekanou papričku jalapeños, spařená a oloupaná rajčata nakrájená na maličké kostky. Osolte, opepřete, okořeňte oreganem. Nechte probublat, dolévejte po troškách vodu, dokud se rozkrájená rajčata nebudou rozsypávat, obvykle 45 minut. Poté směs přelijte do uzavíratelných nádob (ideálně sklenic) a nechte půl dne odpočinout.  Na omáčku si pořádně počkáme...

Hlavní část pokrmu takový časový odstup nepotřebuje. Maso nakrájejte na proužky, cibulky jakbysmet. Na oleji osmažte obyčejnou papriku s jednou cibulkou a poté osolené a okořeněné maso. Na pánvi 15 vteřin z každé strany nasucho nahřejte tortillu. Vše dejte na tortilly a zabalte. Omáčku servírujte k tortillám. Využít ji můžete i k tacos.

 

Autor Adriana Vojtíšková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS