Vítězný recept Myrny Skálové:
Salát s uzeným lososem a žampióny
Potřebujeme
200 g salátu (polníček, ledový salát), 100 g žampiónů, 150 g uzeného lososa, směs bylinek – pažitka, kopr, kerblík (petrželka), řeřicha, nať z karotky, zálivka – 4 lžíce oleje (nejlépe lanýžový), 2 lžíce balzamikového octa, malá lžička kremžské hořčice, posekané bylinky, mletý pepř
Jak na to
Salát umyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Žampióny oloupeme a nakrájíme na plátky, Uuzeného lososa pokrájíme na nudličky, upravíme na talířky a zalijeme zálivkou. Můžeme posypat mandlemi nebo opečenou houskou, nenecháváme rozležet!
Recept Elišky Ruprechtové, 2. místo:
Salát ze zelených fazolek
Potřebujeme
- 500 g zelených fazolek
- 300 g šunkového salámu
- 2 cibule
- pepř a sůl
- cukr
- hořčici
- 1/4 litru šlehačky
- 3 lžíce majonézy
- kopr
Jak na to
Nakrájené fazolky (2 cm) dáme vařit do osolené vody, po uvaření zchladíme, smícháme s pokrájenou šunkou a ostatními surovinami
Miroslava Vítková získala 3. místo za
salát s česnekovo-olivovým přelivem
Hotový vypadá takto:
Zeleninové inspirace není nikdy dost, a tak uvádíme recept dalšího z finalistů, který se velmi líbil publiku na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích:
Zeleninový tatarský biftek podle Antonína Moose
Potřebujeme
- 1 lžíci jemně strouhané mrkve
- 1 lžíci jemně strouhaného celeru
- 4 stroužky utřeného česneku
- 4 lžíce umletých vlašských ořechů
- 1 drobně nakrájenou cibulku
- 1 lžíci bylinek (oregána, bazalky)
- 4 lžíce strouhaného sýra (nivy nebo eidamu)
- olivový olej
- ostrý kečup
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíci hořčice
- 1 lžíci worcesteru
- 1 lžíci sojové omáčky
Jak na to
Suroviny smícháme, zakapeme olejem a mažeme na topinky nebo toasty. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou.