První sklizeň bazalky: salát caprese, výtečná italská klasika
28. 5. 2017

První sklizeň bazalky: salát caprese, výtečná italská klasika

Kouzlo italské kuchyně tkví v geniální jednoduchosti a čistotě chutí. Tak je tomu i u tria bazalka, mozzarella a rajčata. Caprese je výtečný a lehký pokrm, který připravíte za pár minut.

Bazalka je královnou voňavé kuchyně - především jihoevropské, zvláště italské, ale i orientální. Pěstovaly ji však již naše babičky. Její nezaměnitelná chuť a vůně dodá korunu mnoha pokrmům, například těstovinám, rajčatovým salátům, bramborovým či masitým delikatesám… Zároveň prospívá trávení, v čerstvém stavu obsahuje kromě vonných silic i řadu dalších prospěšných látek.

 Třešinky mozzarelly a koktejlová rajčátka

Salát caprese

Italská klasika, zdravá a výtečná chuťovka, svačina či předkrm, který je připravený během několik a minut.

  • Mozzarellu v nálevu pokrájíme na plátky.
  • Stejný počet středně velkých rajčat pokrájíme na kolečka.
  • Na talíři střídáme plátky mozzarely a rajčat, pokapeme olivovým olejem a posypeme čerstvě mletým pepřem, případně osolíme (lepší je však zachovat lehkou chuť bez přisolování).
  • Navrch nasypeme čerstvé bazalkové lístky, celé nebo natrhané na kousky či nakrájené na nudličky.
  • Různé varianty můžeme vytvářet i s koktejlovými rajčaty a malou, třešinkovou mozazrelou.

 

 Salát caprese v bagetě

Bazalka se pěstuje pro čerstvé lístky a vrcholky, které můžeme průběžně sklízet od jara do podzimu. Nejlepší jsou čerstvé, lze je uchovat i mražené, naložené v oleji či pestu. Ovšem i sušené lístky najdou uplatnění, můžeme z nich připravit například aromatický čaj podporující trávení a lze jimi i kořenit, ale chuť a vůně je slabší.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

článek o bazalce, foto máta

(VWPsQNuDb9BwQmT6hwEkQMQ6jYmLfZb--omMFYqTVWPjEp~6Kx), 5. 6. 2017, 11:00

Dobrý dne, váš článek pojednává o bazalce, či různých druzích bazalky, ale proč na fotografii u tohoto článku je máta?

RE: článek o bazalce, foto máta

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 5. 6. 2017, 12:04

Dobrý den, na fotografiích je bazalka, odrůda, která je nejčastěji na caprese používána, může Vám mátu svým vzhledem připomínat. Jiné odrůdy zase mohou vypadat dosti odlišně...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS