Bazalka je královnou voňavé kuchyně - především jihoevropské, zvláště italské, ale i orientální. Pěstovaly ji však již naše babičky. Její nezaměnitelná chuť a vůně dodá korunu mnoha pokrmům, například těstovinám, rajčatovým salátům, bramborovým či masitým delikatesám… Zároveň prospívá trávení, v čerstvém stavu obsahuje kromě vonných silic i řadu dalších prospěšných látek.

Salát caprese

Italská klasika, zdravá a výtečná chuťovka, svačina či předkrm, který je připravený během několik a minut.

  • Mozzarellu v nálevu pokrájíme na plátky.
  • Stejný počet středně velkých rajčat pokrájíme na kolečka.
  • Na talíři střídáme plátky mozzarely a rajčat, pokapeme olivovým olejem a posypeme čerstvě mletým pepřem, případně osolíme (lepší je však zachovat lehkou chuť bez přisolování).
  • Navrch nasypeme čerstvé bazalkové lístky, celé nebo natrhané na kousky či nakrájené na nudličky.
  • Různé varianty můžeme vytvářet i s koktejlovými rajčaty a malou, třešinkovou mozazrelou.

Bazalka se pěstuje pro čerstvé lístky a vrcholky, které můžeme průběžně sklízet od jara do podzimu. Nejlepší jsou čerstvé, lze je uchovat i mražené, naložené v oleji či pestu. Ovšem i sušené lístky najdou uplatnění, můžeme z nich připravit například aromatický čaj podporující trávení a lze jimi i kořenit, ale chuť a vůně je slabší.