Rajské vaření: Tři lahodné omáčky na těstoviny z čerstvých rajčat
11. 8. 2017

Rajské vaření: Tři lahodné omáčky na těstoviny z čerstvých rajčat

Čerstvá domácí rajčata jsou sladká, šťavnatá, zdravá a dietní – můžete je jíst, co hrdlo ráčí. Vyzkoušejte i omáčky na těstoviny – klasickou, rychlou a pečenou.

Těstoviny jsou chutné, lehké a příprava je snadná,  zrovna tak jako u rajčatové omáčky na ně. Vyzkoušejte italskou klasiku, která se nikdy neormzí.

Klasická rajčatová omáčka na těstoviny

Na 4 porce potřebujete:

  • Klasická omáčka na těstoviny se vaří pomalu a zvolna2 na kostičky pokrájené cibule
  • 1/2 šálku panenského olivového oleje
  • 15 středně velkých rajčat
  • Lžičku soli
  • ½ lžičky pepře
  • Hrst bazalkových lístků 

Postup:

  1. Cibulku na oleji smažte, až začne zlátnout (obvykle stačí 5 minut, neměla by se přepalovat)
  2. Přisypte pokrájená rajčata, sůl a pepř, promíchejte
  3. Přiveďte k varu a poté teplotu snižte tak, aby omáčka mírně probublávala – takto ji ponechejte 10-20 minut, dokud nezhoustne
  4. Nakonec přisypte najemno pokrájenou bazalku 

Tip: pokud máte rádi ostré, přidejte na počátku vaření i najemno nasekanou pálivou papričku.

Omáčku s těstovinami promíchejte před podáváním

Rychlá omáčka z lehce restovaných rajčat

Zatímco klasická rajčatová italská omáčka na těstoviny se vaří i hodinu, aby se chuť rajčat náležitě zahustila, zde zůstávají téměř čerstvá. Na jejich kvalitě proto velmi záleží. Na čtyři porce je potřeba přibližně kilogram rajčat.

  • Rajčata je třeba zbavit slupky, což je  většinou za čerstva téměř neproveditelné. Pokud je však naříznete křížem a ponoříte na půl minuty do vroucí vody, půjde slupka dolů lehounce. Pro koupání rajčat se vyplatí mít po ruce naběračku s otvory či jakýkoli cedníček.
  • Rajčata rozpulte, odstraňte semínka a poté je nakrájejte na malé kousky. Tato důkladná příprava se nazývá concassé.
  • Na pánvi rozehřejete čtyři  lžíce oleje a oříšek másla (ideálně přepuštěného), stroužek česneku a pokrájenou cibuli. 
  • Poté přidejte rajčata a na prudkém ohni restujte pouze dvě či tři minuty.
  • Hotovou omáčku dosolte, případně mírně opepřete a ochuťte čerstvým oregánem, tymiánem či bazalkou a podávejte s čerstvě uvařenými těstovinami. 

Tip: Pokrm můžete vylepšit přídavkem strouhaného parmezánu či jiného tvrdého sýra, kousky černých oliv nebo kapary. Rajčatové slupky můžete obalit v mouce a s troškou soli a koření a usmažit do křupava.

Pečená rajčata jsou opravdovou lahůdkou

Pečená rajčata

  • Pekáč vyložte jednou vrstvou přepůlených rajčat bříšky dolů.
  • Zalijte je hojně olivovým olejem, posypte solí, několika pokrájenými stroužky česneku a hrstí nasekaného tymiánu. Můžete přidat i rozmarýn a oregano.
  • Pečte při teplotě 100-150C °C až dvě hodiny.
  • Z trouby vytáhnete vonící směs, ve které dokonale prolnul česnek s bylinkami, rajčatová šťáva s olivovým olejem a rajčata mají jedinečnou, intenzivní chuť. 

Pečená rajčata můžete lehce promačkat vidličkou promíchat se špagetami a výtečný pokrm je hotový. Skvělé jsou i na rizoto nebo topinky (v Itálii na variantu ze světlého pečiva zvanou bruschetta).

Tip: Pokud ještě horká rajčata naskládáte do čistých sklenic a zalijete olivovým olejem, vydrží v lednici mnoho týdnů. Obvykle je však sníte dříve…

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS