Bramborový salát se šunkou

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 4 vejce
  • 750 g brambor
  • 4 celerové řapíky
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibuli
  • 200 g vařené šunky
  • 1 hrst vypeckovaných černých oliv
  • několik listů římského salátu

na remuládu

  • 5 malých kyselých okurek
  • 1 lžíce naložených kaparů (v nálevu)
  • 200 ml majonézy
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl, pepř

Jak na to

1 porce obsahuje: 615 kcal, 25 g bílkovin, 40 g tuků, 39 g sacharidů

Doba přípravy 35 minut

Vejce uvaříme natvrdo, rychle ponoříme do studené vody, necháme vychladnout a oloupeme. Tři vejce nasekáme nadrobno, čtvrté nakrájíme na plátky.

Brambory oloupeme a nakrájíme asi na dvoucentimetrové kostičky. Vodu uvedeme do varu a brambory v ní vaříme asi 15 minut doměkka. Pak brambory scedíme a necháme krátce vyjít páru.

Zeleninu očistíme a opereme. Řapíkatý celer nakrájíme na tenké plátky, papriku pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme.

Šunku rozkrájíme na drobné kostičky.

Na remuládu nadrobno nakrájíme kyselé okurky a kapary. V míse dobře promícháme majonézu, hořčici, okurky a kapary, případně přilijeme trochu okurkového nálevu. Ochutíme solí a pepřem.

Brambory, celer, papriku, cibuli, šunku, nakrájená vejce a olivy přidáme k remuládě a vše zlehka promícháme. Mísu vyložíme salátovými listy a upravíme na ni bramborový salát. Podáváme ozdobené plátky vajec.

Bruselský bramborový salát

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 500 g malých nových brambor
  • 400 g mladé růžičkové kapusty
  • 1 lžíci másla
  • sůl, pepř
  • 1 porce obsahuje: 300 kcal, 9 g bílkovin, 18 g tuků, 25 g sacharidů

    Doba přípravy: 1 hodina

    čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 2 čekankové puky

na bylinkovou zálivku

  • 1 šalotku
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • na špičku nože hořčici
  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžíci nadrobno nasekané petrželky
  • 1 lžíci nadrobno nasekané pažitky

Jak na to

Brambory pečlivě vydrhneme kartáčkem a vaříme 20–25 minut doměkka. Pak je scedíme, necháme krátce vyjít páru, oloupeme, nakrájíme na plátky a necháme vychladnout.

Mraženou růžičkovou kapustu

jednoduše přidáte 10 minut před koncem vaření k bramborám a vaříte ji zároveň. Obojí scedíte, kapustu necháte okapat a jednotlivé růžičky můžete rozkrájet na půlky.

Růžičkovou kapustu očistíme a opereme. V hrnci rozpustíme máslo a kapustu asi 5 minut smažíme. Přilijeme trochu vody a smažíme dalších 10 minut. Vyjmeme, necháme okapat a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Čekanku očistíme, rozebereme na jednotlivé listy a pokrájíme.

Šalotku na zálivku oloupeme a nadrobno nasekáme. Smícháme ocet, hořčici, sůl a pepř a postupně vmícháme olej. Pak přidáme šalotku a bylinky.

Brambory, kapustu a čekanku rozdělíme na čtyři talíře, pokapeme zálivkou a před podáváním necháme krátce táhnout.

Bramborový salát na jižanský způsob

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 1 porce obsahuje: 300 kcal, 5 g bílkovin, 20 g tuků, 25 g sacharidů

    Doba přípravy: 25 minut

    500 g malých brambor
  • sůl, pepř
  • 1 zelenou papriku
  • 2 celerové řapíky
  • 1 červenou cibuli

na zálivku

  • 150 ml majonézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • několik kapek tabaska

Jak na to

Brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a v osolené vodě vaříme asi 15 minut doměkka. Scedíme a necháme krátce vyjít páru.

Salát jako hlavní jídlo

Z tohoto salátu můžete vykouzlit výborné hlavní jídlo, když ho posypete 4 natvrdo uvařenými a nasekanými vejci nebo 250 g zbylé pečeně pokrájené na kostičky.

Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu. Papriku pokrájíme na tenké proužky a celer na tenké plátky. Křehké celerové lístky dáme stranou. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Papriku, celer a cibuli vložíme do velké mísy.

Na zálivku smícháme majonézu, hořčici a tabasco. Brambory přidáme k zelenině. Zálivku rozdělíme na brambory se zeleninou a všechno opatrně promícháme. Dochutíme solí a pepřem a ozdobíme celerovými lístky.

Teplý bramborový salát se slaninou a bylinkami

Potřebujeme

  • 0,5 kg brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 šálek bylinkové směsi (bedrník, kerblík, pažitka, meduňka, petrželka, yzop)
  • 1 velkou okurku
  • pepř, sůl

Jak na to

Ve slupce uvařené brambory ještě horké oloupeme, nakrájíme na plátky a přelijeme rozškvařenou slaninou.

Přidáme na kostičky nakrájenou čerstvou okurku a nasekané bylinky, vše promícháme, opepříme a osolíme. Podáváme teplé jako přílohu k masům.