Kuřecí vánoční salát

Potřebujeme

  • kuřecí prsa
  • červené víno

další suroviny v tomtéž množství:

  • jablka
  • brambory
  • naložené okurky
  • vajíčka
  • kořenová zelenina
  • naložený celer
  • vlašské ořechy
  • majonéza

Jak na to

Kuřecí maso uvaříme a naložíme na 24 hodin do červeného vína.

Následující den smícháme pokrájené naložené maso, zeleninu a ostatní suroviny, přichystáme výborný salát.

Naložený celer mu dodá pikantní chuť, ořechy přidají na zajímavosti.

Majonézu doporučuji zásadně domácí. Je to sice kalorická bomba, ale výsledek stojí za to.

Recept herečky Jiřiny Jiráskové

Vánoční pudink

Potřebujeme

  • 12 kulatých dětských piškotů
  • 40 g mandlí
  • 20 g rozinek
  • 4 lžíce rumu tuzemáku
  • 1 pomeranč
  • pomerančovou kůru
  • šťávu z citronu
  • 150 g jablek
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 0,5 l mléka
  • 80 g cukru
  • šlehačku

Jak na to

Uvaříme pudink.

Do misek vymazaných tukem vložíme na dno piškoty zvlhčené rumem tuzemákem, zalijeme je částí pudinku, přidáme zbývající piškoty, rozsekané ořechy nebo mandle, rozinky, pomerančovou kůru, citronovou šťávu, na jemné nudličky nakrájená oloupaná jablka a na drobné kostičky nakrájené pomeranče. Ovoce pokapeme zbývajícím rumem a zalijeme zbytkem pudinku.

Pudink necháme v chladničce ztuhnout, pak ho vyklopíme na talířky, posypeme kokosem a ozdobíme plátky pomeranče a šlehačkou.

Miluše Křížková, Kladno

Vánoční čaj

Potřebujeme

  • 3 kousky celé skořice
  • 10 hřebíčků
  • 3 lžíce medu
  • 5 cl rumu tuzemáku
  • 1/2 l vody

Jak na to

Všechno kromě rumu dáme do většího hrnku a asi osm minut vaříme. Odstavíme a po chvilce do nepříliš vřelého čaje přidáme rum a můžeme podávat!

Kamila Kováčová, Nový Bor

Roláda od Vánoc po Nový rok

Potřebujeme

  • 200 g mletých ořechů
  • 150 g másla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu tuzemáku
  • na náplň
  • 100 g másla
  • 100 g práškového cukru
  • 3 lžičky kakaa
  • 1 vařený žloutek

Jak na to

Přísady umícháme v misce,vypracujeme těsto a na pocukrovaném pergamenovém papíru rozválíme 5 mm silnou placku. Naneseme silnou vrstvu nádivky a pomocí papíru zavineme roládu. Necháme ji 2 až 3 dny rozležet v chladničce.

Z rolády pak krájíme asi půl centimetru silné plátky. Zabalené v alobalu v chladu vydrží až tři týdny.

Marta Indráková, Polkovice