Pro kumkvát (Fortunella hindsii) se v češtině se používají i pojmenování fortunela, fortunella, kinkar, kumvat nebo kumkquat. Patří do široké rodiny citrusů. Má malé podlouhlé plody velké jen 2-4 cm, sladkou oranžovou slupku a pokud jsou zralé a pěstované bez nadměrného množství chemie, lze je jíst celé i s ní. Slupka je jemná, voňavá a má výjimečnou chuť, za biokvalitu se proto vyplatí si připtatit. Plody by měly být pevné, pěkně vybarvené a bez měkkých ložisek. (Při zimním nákupu tropického ovoce se vyvarujeme venkovních tržnic a stánků, neboť plody velmi lehce namrzají a znehodnocují se.)

Do koktejlů, krémů i salátů

Tyto mimořádně voňavé a lahodné citrusy konzumujeme nakrájené na kolečka, hodí se ke zdobení koktejlů a krémů, používají se i při výrobě likérů a báječné jsou v salátech. Pokud smícháme čekanku s ledovým salátem spolu s několika na kolečka nakrájenými kumkváty, získáme výborný salátový základ. Doplnit jej můžeme dýňovými semeny, vlašskými ořechy, kozím sýrem, čerstvě mletým pepřem a solí, zálivku zvolíme z balsamikového nebo jablečného octa.

Ovoce pro zdraví i krásnou pleť

Kumkvát obsahuje hodně vitaminu C, draslík a měď, podporuje dobrou imunitu a zažívání, čistí krev a zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a kostí.