Pečení cukroví může být i hezkým společným zážitkem, při kterém se sejde většinou ženská část rodiny, často i s dětmi, případně kamarádkami, a dohromady tvoří oblíbené dobroty. Aby ale příprava vánočního cukroví byla příjemnou akcí, nikoliv stresem, je dobré si ji trošku naplánovat. Přinášíme vám základní rozvrh, jak postupovat, aby bylo všechno na Štědrý den připravené a doma vládla pohoda, nikoliv nervózní pocit, že nestíháme a ty perníčky jsou pořád tvrdé.

V prvé řadě je dobré zvážit svoje síly a také chuťové preference rodiny a tomu uzpůsobit připravované množství. Pokud si rodina na sladké příliš nepotrpí, je zbytečné dělat 20 druhů jen proto, že to dělá kamarádka (v jejíž velké rodině se ale můžou po sladkém všichni „utlouct“). Je to škoda práce, času i peněz. Také pokud není pečení zrovna váš koníček, nemusíte se nutit do extrémní produkce, ale mnohem lepší variantou je vybrat pár druhů, na kterých si vy i vaši blízcí pochutnají, a ty udělat. Samozřejmě ideální je, když má nadšená pekařka doma vděčné strávníky, kteří s chutí zkonzumují všechno, co napekla.

Ať už je vaše předvánoční cukrárenská situace jakákoliv, je dobré se při výrobě držet základního pravidla. S pečením je vhodné začít zhruba měsíc před Štědrým dnem, ale rozhodně nezačínejte nepečenými kuličkami nebo plněným cukrovím. Měsíc před Vánoci je ta pravá chvíle pro zázvorky a perníčky, které potřebují čas, aby se uležely a změkly. Existují i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké okamžitě (a opravdu to funguje), ty samozřejmě můžete udělat až později.

Ale kdo nedá dopustit na tradiční perníčky, které se rozleží, měl by s jejich výrobou začít zhruba na první adventní neděli. Takové perníčky je ale potřeba správně uskladnit, aby byly do Štědrého dne skutečně měkké. Nejlepší je dát je do papírové krabice, vhodná je cukrářská na dorty, která se dá koupit v papírnictví. Cukroví dejte na ubrousky a ubrousky také proložte jeho jednotlivé vrstvy. Mělo by být uloženo v chladu, vhodná je třeba i lodžie, ale samozřejmě vám cukroví nesmí zmoknout ani zmrznout, to by ho zcela znehodnotilo. Lednice je také nevhodná, tam se tento druh cukroví také nerozleží do žádoucí vláčnosti.

Tři týdny před Vánoci je ideální doba na přípravu cukroví typu vanilkových rohlíčků, pracen, lineckého nebo ořechů. Zatím je ale neplníme, na krémy je ještě čas. I těmto druhům rozležení prospěje, byť ne tak dlouhé a nutné jako třeba u perníčků. Způsob skladování je ale stejný. Pokud by vám při pečení zbyly bílky a chtěli byste je zužitkovat třeba upečením sněhových pusinek, tak ty naopak potřebují sucho, aby se nerozmočily, takže ideální je pro ně skleněná uzavíratelná dóza.

Dva týdny před Vánoci se můžete vrhnout na činnosti, jako je slepování lineckých koleček nebo zdobení polevami. Hotové kousky uchovávejte dál stejným způsobem.

Těsně před Vánoci je ta pravá chvíle na nepečené cukroví a plnění předem upečeného, například ořechů, máslovými krémy. Mezi velmi rychlé nepečené cukroví z dostupných surovin, které je přitom opravdu výborné, patří třeba „salám“ (někdo říká tlačenka, a hotový výrobek svou strukturou opravdu připomíná spíš tlačenku) z podrcených piškotů, cukru, másla, kakaa a lžíce rumu. Tyhle máslové kousky, případně druhy naplněné máslovými krémy se musí uchovávat v lednici, nejlépe v uzavřených dózách, protože mají tendenci nasáknout okolní aromata. A taková vosí hnízda s vůní česnečky asi nejsou to pravé.

Poslední víkend bývá zasvěcen nepečenému cukroví, kam se přidává máslo, a také plnění ořechů a podobných druhů máslovým krémem. Rozlámané kousky můžeme zpracovat do bleskového kakaového salámu nebo kuliček; kdo miluje vosí hnízda, teď je na ně pravý čas. Nepečené cukroví uchováváme v lednici, a to v uzavřených krabičkách, aby nenačichlo.