Nejprve je nutné promyslet si, kolik druhů a kolik množství od každého druhu budete vlastně dělat. Podle toho si naplánujte nákup surovin. Nebuďte zbytečně megalomanští, není nutné vyrobit tuny pečiva a trumfnout kamarádku více druhy. Zvažte, jaká poptávka po sladkém u vás vlastně je, které druhy jsou nejoblíbenější, a které naopak loni zůstaly oschlé na tácu a dojídaly se až v lednu. Podle toho upravte případné množství i počet druhů. Věnujete tomu hodně peněz i času, tak je namístě, aby tyto investice nevyšly nazmar.

Rozvrhněte si plán pečení – s perníčky nebo zázvorkami, které potřebují odležet, je nutné začít mnohem dřív než s nepečeným „salámkem“, který stačí udělat těsně před Štědrým dnem (a je navíc hotový co by dup). Zhruba platí, že s vánočním pečením má smysl začít měsíc před Vánoci, právě s výše jmenovanými perníčky a zázvorkami, které potřebují nejdelší dobu na změknutí. Pokud byste přece jen nestíhali a pak trnuli, že budou o Štědrém dni jako kámen, můžete použít osvědčený urychlovač našich babiček – k pečivu do papírové krabice přidejte rozkrojené jablko, jeho šťavnatost změknutí urychlí. O týden později můžete přidat vanilkové rohlíčky, pracny, ořechy (zatím bez krému) nebo linecké (zatím bez zavařeniny). Další týden slepíte linecké a ozdobíte vše potřebné polevami. Těsně před Vánoci je čas na plnění krémy a výrobu nepečeného cukroví. Krátce před Vánoci je také čas na tradiční vánočku.

Když už se do pečení pustíte, nešetřete na surovinách. Když použijete místo másla, ať už do krémů, nebo těsta, margarín, dá vám to stejně práce a zabere stejně času, ale výsledek bude chuťově mnohem horší. Takže to za to opravdu nestojí.

Snažte se pracovat efektivně, vyrábějte třeba cukroví, do kterého jsou potřeba jenom žloutky, zároveň s druhy, do kterých spotřebujete zbylé bílky. Polevu udělejte, až když budete mít hotové všechny druhy, na které ji chcete použít, ať ji nemusíte dělat dvakrát.

Snažte se neplýtvat, rozlámané a rozdrobené kousky cukroví nevyhazujte, ale použijte na výrobu nepečeného cukroví, třeba oblíbených rumových kuliček nebo nepečeného salámku, do kterého je můžete dát spolu s rozdrcenými piškoty.

Nesnažte se práci urychlit, mohlo by to být ke škodě věci. Pokud mají být suroviny v pokojové teplotě, pamatujte na to a vyndejte je z lednice včas. Pokud se budete snažit pracovat se ztuhlým máslem místo změklého, dá vám to mnohem víc práce, a výsledek nebude ideální. Pokud recept požaduje prosátou mouku, má to své opodstatnění, mouka se provzdušní a pečivo bude lehčí, navíc se prosátá mouka lépe vmíchává třeba do ušlehaných bílků. Když se má těsto nechat odležet do druhého dne, udělejte ho skutečně den předem. Pokud byste ho zpracovávali okamžitě, nebude se s ním tak dobře pracovat a ani výsledný výrobek nebude tak povedený.

A když svoláte kamarádky nebo ženskou část rodiny a upečete cukroví společně, třeba i s většími dětmi, nejenže může každá účastnice upéct určitý druh a podělit ostatní, takže si práci hezky rozdělíte, ale ještě u toho strávíte společensky příjemné odpoledne či víkend.