Sádlové bochánky

  • 15 dkg sádla
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg hladké mouky
  • 3 dkg kakaa

Vše smícháme a dáme velice pozvolna spíše sušit než péci.

Jana Bulíčková, Borohrádek

Škvarkové cukroví

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g jemně umletých škvarků
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • lžičku mleté skořice
  • nastrouhanou citronovou kůru
  • 1 vanilku

Vypracujeme vláčné těsto a buď je plníme do formiček nebo vytváříme různé tvary na masovém strojku.

Jana Kuberová, Zdešov

Linecké koláčky ze sádla

  • 50 dkg hladké mouky
  • 25 dkg sádla
  • 15 dkg cukru
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku prášku do pečiva

Zpracujeme těsto, které vyválíme na stéblo a vypichujeme kolečka. Pečené mažeme rybízovou zavařeninou.

Cukroví s mandlovou náplní

  • 30 dkg hladké mouky,
  • 20 dkg másla
  • a 10 dkg cukru

zpracujeme v těsto. Vyválíme plát, přeneseme ho na plech a propícháme vidličkou.

  • 10 dkg cukru necháme zhnědnout a přidáme
  • 2 lžíce másla,
  • 1/8 l smetany,
  • 10 dkg oloupaných mandlí pokrájených na lupínky,
  • 2 lžíce nasekaného kandovaného ovoce.

Důkladně promícháme a rozetřeme na těsto.

Pečeme 15 až 20 minut při 200 °C. Z ještě teplého těsta krájíme různé tvary.

Olga Tesařová, Brno-Starý Lískovec

Mandlové slzičky

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 160 g moučkového cukru
  • 30 g mletých mandlí

Vypracujeme těsto a necháme je v chladu odpočinout. Pak je vyválíme, vykrájíme tvary slziček, které upečeme na vymazaném plechu. Vychladlé slzičky po dvou spojujeme meruňkovou polevou a ozdobíme půlkou oloupené mandle, nebo bílou cukrovou polevou s mandlí.

Mandlové žemličky

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g oloupaných nastrouhaných mandlí
  • citronovou kůru

Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Pak vykrájíme silnější nudle a vždy tři spleteme jako žemličky. Potřeme rozšlehaným žloutkem a upečeme.

Věra Moravcová, Mařenice

Sádlové pracinky

  • 16 dkg sádla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 28 dkg hladké mouky
  • Těsto můžeme rozdělit na dva díly a kakaem zbarvit jen jeden jeho díl. Formičky pak plínem zčásti světlým a tmavým těstem. 1 vanilkový cukr
  • kakao

Vypracujeme těsto a naplníme jím formičky. Těsto při pečení pěkně vyfoukne a je křehké.

Eva Medková, Jilemnice

Piškotové brambůrky

  • 80 dětských kulatých piškotů
  • máslový, kakaový, kávový nebo jiný krém

na ořechové těsto

  • 25 dkg mletých ořechů
  • 25 dkg mletého cukru
  • 1 bílek
  • rum

Piškoty spojujeme krémem, zabalíme do ořechového těsta a obalíme v kakaovém prášku.

Vypracujeme těsto a na vále nebo na mikrotenovém sáčku posypaném cukrem. Z těsta vyválíme placku. Krájíme na čtverečky, do kterých balíme piškoty.

Zabalené piškoty pak obalujeme v kakaovém prášku.

Napoleonské řezy

na těsto

  • 21 dkg hladké mouky
  • 14 dkg másla
  • 7 dkg mletého cukru
  • 2 vejce
  • 7 dkg mletých oříšků
  • citronovou kůru
  • trochu mleté skořice

na ořechový sníh

  • 3 bílky
  • 15 dkg mletého cukru
  • 7 dkg mletých oříšků

Zpracujeme těsto a necháme odpočinout. Vyválíme, přeneseme na plech a zvolna pečeme.

Ořechový sníh: Do sněhu ze 3 bílků postupně zašleháme 15 dkg mletého cukru a 7 dkg mletých oříšků.

Napůl upečený plát potřeme rybízovou zavařeninou, rozetřeme oříškový sníh, pocukrujeme a dopečeme. Za tepla krájíme úzké řezy.

Jogurťáčky

  • 210 g hladké mouky
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 120 g rostlinného tuku
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 až 3 lžíce nízkotučného jogurtu
  • citronovou šťávu
  • tuk na vymazání plechu
  • moučkový cukr nebo bílou polevu na ozdobu.
  • na náplň
  • 3 lžíce rostlinného tuku
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 až 2 lžíce nízkotučného bílého jogurtu.

Z prosáté mouky, prášku do pečiva, změklého tuku, moučkového cukru, bílého jogurtu a citronové šťávy vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout.

Poté z těsta vyválíme asi 3 mm silný plát a tvořítkem nebo skleničkou z něj vykrajujeme menší kolečka.

Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme dorůžova.

Vychladlá kolečka vždy po dvou spojujeme náplní, pocukrujeme nebo ozdobíme polevou a necháme v chladu ztuhnout.

Náplň připravíme z tuku utřeného s cukrem do pěny a po malých částech postupně zašleháváme bílý jogurt.

Eliška Křížovská, Polička