Ovocné bonbony

Velmi jednoduchá příprava a přesto vede k hezkému a chutnému výsledku. Pokud nechcete vyrábět celý adventní kalendář, můžete si tyto ovocné bonbony připravit třeba jen jako alternativu k vánočnímu cukroví.

Suroviny:

  • sušené ovoce ve větších kusech – hodí se meruňky, švestky, křížaly z celých jablečných kroužků, kolečka banánů, ananas apod.
  • ořechy různých druhů – např. loupané mandle, nesolené pistácie, lískové oříšky, vlašské, makadamové a pekanové ořechy
  • strouhaný kokos
  • bílá a tmavá čokoláda
  • papír na pečení

Ploché prkénko pokryjeme papírem na pečení. Rozpustíme obě čokolády.

Kusy sušeného ovoce namáčíme do poloviny do jedné či druhé čokolády a zdobíme ořechem nebo namočením do strouhaného kokosu. Skládáme na pečicí papír a necháme ztuhnout. Z pečicího papíru potom hotové bonbony snadno odloupneme. Skladujeme na suchém místě.

Adventní kalendář

  • domácí ovocné bonbony
  • dekorační organza nebo látka s vánočním motivem
  • fix nebo barva na textil
  • stužky
  • 2,5 m dlouhá silnější stuha

Z organzy nebo vánoční látky nastříháme 24 čtverců o straně 10 cm. Na čtverec fixem nebo barvou na textil napíšeme příslušné číslo, položíme ovocný bonbon, stáhneme do měšce a svážeme stužkou.

Na dlouhé silné stuze uvážeme v pravidelných rozestupech 24 uzlů. Postupně na ni pevně přivazujeme látkové sáčky s bonbony tak, aby se zachytily o uzly na stuze. Bez těchto záchytných uzlíků by sáčky svou vahou sjížděly všechny do středu stuhy. Stuhu zavěsíme na stěnu a kalendář je hotov.

Místo stuhy můžeme použít také např. korkovou nástěnku, na kterou sáčky s bonbony připevníme silnými kancelářskými špendlíky.