Kokosové těsto do strojku

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g tuku (napůl máslo a Heru)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 120 g kokosu

Vše smícháme, těsto důkladně propracujeme a nechám hodinku odstát v chladu.

Poté těsto po kouskách klademe do strojku s nástavcem na cukroví, (využít lze masový mlýnek bez nože, zato se speciálními rámečky ve tvaru srdíčka, hvězdičky či hřebínku).

Z vytlačené těstové housenky tvarujeme esíčka, tyčky, kolečka či obloučky, které klademe na plech a pečeme dorůžova (při 150 °C).

Ještě teplé obalujeme kokosky v moučkovém cukru s vůní vanilky.

Rychlé kokosky

  • 1 kondenzované mléko
  • 25 dkg kokosové moučky

Důkladně promícháme a lžičkou vykrajujeme malé hromádky. Klademe je na vymazaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Až začnou okraje růžovět, jsou kokosky upečené.

Eva Medková, Jilemnice

Nepečené kokosové myšky

  • 50 g 100% tuku
  • 150 g kokosové moučky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek do těsta
  • 1 bílek na potření
  • 2 až 3 lžíce rumu

Kokosovou moučku přemeleme na masovém mlýnku.

Utřeme tuk s bílkem a rumem, přidáme přemletý kokos a moučkový cukr. Z vypracované hmoty tvoříme malé válečky ve tvaru myšky.

Na ouška použijeme půlky spařených a oloupaných mandlí. Párátkem namočeným v čokoládové polevě naznačíme oči a připevníme bílý provázek jako ocásek. Necháme chvíli zaschnout.

Každou myšku potřeme bílkem, zejména kolem mandlí, aby uši pevně držely. Nepečeme.