Dia vánoční cukroví
24. 11. 2015

Dia vánoční cukroví

Cukrovka, vážné metabolické onemocnění příznačné zvýšenou hladinou cukru v krvi, komplikuje život statisícům lidí. V rámci léčby musí dodržovat dietu a také se pravidelně věnovat pohybovým aktivitám. Vánoční hodování ovšem svádí k hříchům. Co s tím?

Sváteční lahůdky lze připavit tak, aby vyhovovaly potřebám diabetiků. Velmi vhodné je tvarohové těsto, která má nižší obsah sacharidů. Navíc tvaroh dodává organismu hodnotné bílkoviny a minerální látky.

Špaldové koláčky

Potřebujeme

  • 150 g másla
  • 25 g (2 lžíce) FAN sladidla
  • 1 vejce
  • 30 g špaldové mouky
  • 1 hrneček celozrnné mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1/2 hrnečku polohrubé mouky

na polevu

  • 1 hořkou čokoládu (Dianella Classic)

špaldové dia koláčky

Jak na to

i

 

Pečivo pro diabetiky připravujeme z kvalitních surovin, tvarujeme malé tvary a zdobíme je ořechy a mandlemi, aby se alespoň na pohled toto pečivo příliš nelišilo od pečiva s cukrem.

 

V míse vymícháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a ještě šleháme. Rukama vypracujeme těsto.

Lžičkou z těsta vykrajujeme kousky, z kterých formujeme kuličky a pokládáme je na plech s pečicím papírem. Kuličky jemně stlačíme vidličkou a klademe je dále od sebe, protože zvětší objem.

Pečeme je dozlatova 15—20 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

Necháme jen několik minut vychladnout a pak je klademe na mřížku ze špejlí. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a koláčky v ní dle fantazie namáčíme. Necháme ztuhnout na chladném místě.

Tvarohové taštičky

Potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g tuku
  • troška soli
  • citronovou kůru

Tvarohové taštičky bez cukru

Jak na to

Na válu zpracujeme osolenou mouku s tvarohem, změklým tukem a nastrouhanou citronovou kůrou.

Náplně

Těsto necháme odpočívat a zatím si připravíme, čím cukroví naplníme.

Jablečná

i

 

Slazení

Samozřejmě sladíme jen umělými sladidly a velmi uvážlivě, čím méně, tím lépe. Nesladíme ani medem; diabetik totiž není na sladké zvyklý. Sladidla jsou účinná, k oslazení stačí opravdu jen malé množství, proto s nimi zacházíme velmi opatrně.

 

Jablka nahrubo nastrouháme, ochutíme je umělým sladidlem, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a lžíci nastrouhaných ořechů.

Kokosová

100 g strouhaného kokosu promícháme s citronovou kůrou, bílkem a trochou dia džemu.

Ořechová

100 g umletých ořechů smícháme se dvěma lžícemi sladké smetany, citronovou kůrou a špetkou umělého sladidla.

Jak na to

Náplně máme připravené a můžeme pokračovat s plněním taštiček.

Odpočinuté těsto rozválíme a vykrájíme z něj kolečka. Do středu vložíme lžičkou náplň, těsto přes ni přehneme a nakonec tvary čistě ořízneme rádýlkem. Čím drobnější budou taštičky, tím lépe budou vypadat.

Taštičky pečeme ve vyhřáté troubě při 250 °C.

Vanilkové rohlíčky

Potřebujeme

  • 120 g hladké mouky
  • 60 g sójové hladké mouky
  • 120 g rostlinného tuku
  • 80 g nastrouhaných ořechů
  • 1 žloutek
  • citronovou kůru
  • 2 pecičky umělého sladidla
  • vanilku

Jak na to

Do proseté hladké a sójové mouky přidáme tuk, ořechy, žloutek, citronovou kůru a umělé sladidlo rozmíchané v trošce vody. Těsto ochutíme vanilkou a zpracujeme dohladka.

Pak už jen vytvarujeme obvyklým způsobem rohlíčky a ve středně vyhřáté troubě je upečeme.

Vychladlé rohlíčky můžeme ozdobit rozpuštěnou dia čokoládou a sekanými mandlemi.

Foto Jiří Poláček

Pro Recepty receptáře.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Diabetes ll

(VWPsQNuB-lrpQNs6JyvjFo), 6. 12. 2013, 09:04

Slazení,vaření pečení pro diabetiky.Mám dlouholetou skušenoat s přírodním sladidlem stévií

sladidlo

(Berta), 29. 11. 2013, 15:00

no já používám stevii ochucenou do cukroví a paráda a je to zdravý narozdíl od "sladidla"

diabetické cukroví

(VWPsQNubWkzs2Z4UHiEy134uM7N_5f4uK7N_QNs6JyvjFo), 19. 10. 2012, 13:41

Tati ať si taky smlsneš

RE: diabetické cukroví

(Dana), 1. 12. 2012, 05:28

Moc děkuji za přiložené recepty. Pokud je člověk " navštíven" cukrovkou II.typu dobře ví, že se dá poměrně lehce zvládnout při dodržování určitého režimu. Já ji držím na uzdě už přes deset let, ranní hodnoty si měřím pravidelně glukoměrem / 5,1-6,3 / takže spokojenost. Ale jsou chvíle, kdy mě tzv. honí mlsná a zakousnu si i něco hodně sladkého za cenu, že pak poryji půlku zahrady nebo s pejskem oběhnu celou vesnici. Takže vše se dá v pohodě ukočírovat, žádné děsivé předpoklady se nekonají. Zdravím

RE: diabetické cukroví

(VWPsQNu878AuRYTuVVSsQNu), 1. 12. 2012, 23:48

prosím o dia recepty.je mi 58 let,ale vůbec se nechci podobat mým vrstevnicím,píchám si 4x denně ale chci být IN!!!! Prosím o radu........Díky mooooooc a hodně štěstí!"!!!!!

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS