Sváteční lahůdky lze připavit tak, aby vyhovovaly potřebám diabetiků. Velmi vhodné je tvarohové těsto, která má nižší obsah sacharidů. Navíc tvaroh dodává organismu hodnotné bílkoviny a minerální látky.

Špaldové koláčky

Potřebujeme

  • 150 g másla
  • 25 g (2 lžíce) FAN sladidla
  • 1 vejce
  • 30 g špaldové mouky
  • 1 hrneček celozrnné mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1/2 hrnečku polohrubé mouky

na polevu

  • 1 hořkou čokoládu (Dianella Classic)

Jak na to

Pečivo pro diabetiky připravujeme z kvalitních surovin, tvarujeme malé tvary a zdobíme je ořechy a mandlemi, aby se alespoň na pohled toto pečivo příliš nelišilo od pečiva s cukrem.

V míse vymícháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a ještě šleháme. Rukama vypracujeme těsto.

Lžičkou z těsta vykrajujeme kousky, z kterých formujeme kuličky a pokládáme je na plech s pečicím papírem. Kuličky jemně stlačíme vidličkou a klademe je dále od sebe, protože zvětší objem.

Pečeme je dozlatova 15—20 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

Necháme jen několik minut vychladnout a pak je klademe na mřížku ze špejlí. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a koláčky v ní dle fantazie namáčíme. Necháme ztuhnout na chladném místě.

Tvarohové taštičky

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g tuku
  • troška soli
  • citronovou kůru

Na válu zpracujeme osolenou mouku s tvarohem, změklým tukem a nastrouhanou citronovou kůrou.

Náplně

Těsto necháme odpočívat a zatím si připravíme, čím cukroví naplníme.

Slazení

Samozřejmě sladíme jen umělými sladidly a velmi uvážlivě, čím méně, tím lépe. Nesladíme ani medem; diabetik totiž není na sladké zvyklý. Sladidla jsou účinná, k oslazení stačí opravdu jen malé množství, proto s nimi zacházíme velmi opatrně.

Jablečná: Jablka nahrubo nastrouháme, ochutíme je umělým sladidlem, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a lžíci nastrouhaných ořechů.

Jablka nahrubo nastrouháme, ochutíme je umělým sladidlem, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a lžíci nastrouhaných ořechů.

Kokosová: 100 g strouhaného kokosu promícháme s citronovou kůrou, bílkem a trochou dia džemu.

Ořechová: 100 g umletých ořechů smícháme se dvěma lžícemi sladké smetany, citronovou kůrou a špetkou umělého sladidla.

Náplně máme připravené a můžeme pokračovat s plněním taštiček.

Odpočinuté těsto rozválíme a vykrájíme z něj kolečka. Do středu vložíme lžičkou náplň, těsto přes ni přehneme a nakonec tvary čistě ořízneme rádýlkem. Čím drobnější budou taštičky, tím lépe budou vypadat.

Taštičky pečeme ve vyhřáté troubě při 250 °C.

Vanilkové rohlíčky

  • 120 g hladké mouky
  • 60 g sójové hladké mouky
  • 120 g rostlinného tuku
  • 80 g nastrouhaných ořechů
  • 1 žloutek
  • citronovou kůru
  • 2 pecičky umělého sladidla
  • vanilku

Do proseté hladké a sójové mouky přidáme tuk, ořechy, žloutek, citronovou kůru a umělé sladidlo rozmíchané v trošce vody. Těsto ochutíme vanilkou a zpracujeme dohladka.

Pak už jen vytvarujeme obvyklým způsobem rohlíčky a ve středně vyhřáté troubě je upečeme.

Vychladlé rohlíčky můžeme ozdobit rozpuštěnou dia čokoládou a sekanými mandlemi.

Foto Jiří Poláček