Jak na nejlepší vanilkové rohlíčky?
2. 12. 2017

Jak na nejlepší vanilkové rohlíčky?

Křehké cukroví obalené vrstvou moučkového cukru, které se jen rozplývá na jazyku. Tak má vanilkové rohlíčky rád každý. Abyste se vyhnuli vysušených, tvrdých nebo drobivých zahnutých zklamání, projděte si, čeho se při přípravě zdánlivě banálního cukroví držet.

Zejména zde platí základní zlaté pravidlo: Čím méně použitých surovin, tím více záleží na jejich kvalitě. Vzhledem k tomu, že jde o cukroví, které stojí na tuku a mouce, nevyplatí se na těchto dvou ingrediencích šetřit. Vynechte proto jakékoli náhražky másla a sádla v podobě margarínů nebo jiných tuků inzerovaných jako vhodných k pečení. Co se mouky týká, investujte do té nejlepší a nebudete litovat. Vězte, že kilo nejlevnější mouky, jaké narychlo popadnete v obchodě, vám ve výsledku radost neudělá. Podstatnou součástí vanilkových rohlíčků, kterou řada lidí opomíjí, je přidání cukru se zrníčky z pravé vanilky. Jak docílit domácího vanilkového cukru, se můžete dočíst 9 věcí, které byste měli mít, než se pustíte do pečení vánočního cukroví.

 Přípravu rohlíčků si můžete ulehčit jejich vykrajováním.

Pozor na vlašské ořechy

Naprostým základem jsou pak vlašské ořechy. Bez nich nebudou vanilkové rohlíčky nikdy chutnat tak, jak by měly. Budete-li loupat ořechy, zásadní je nechat je nějakou dobu proschnout na dobře větraném místě, a to minimálně týden. Ať už máte domácí úrodu či sběr nebo máte ořechy již vyloupané, kupované, je na místě dát si pozor na jejich skladování, abyste před přidáním do těsta nezjistili, že jsou žluklé. Jestliže víte, že ořechy využijete do pár dní nebo týdnů, nemusíte se obávat je nechat v čisté suché uzavíratelné sklenici na temném chladném místě. Nejoblíbenější a zároveň nejpraktičtější je potom vyloupané a prosušené ořechy uložit do uzavíratelného plastového sáčku. V chladničce je tímto způsobem můžete skladovat až čtvrt roku. V mrazničce vám v tomto stavu vydrží minimálně rok a jejich zmrazení nemá na jejich použití dopad – rozmrazovat je nemusíte.

 Důležité je umět dobře skladovat.

Vanilkové rohlíčky

  • 200 g hladké mouky
  • 90 g vlašských ořechů
  • 120 g vychlazeného másla
  • 30 g vychlazeného sádla
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g vanilkového krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 citron (nemusí být bio, ale bez chemického ošetření)
  • špetka soli

 

Nejprve si nastrouháme kůru z důkladně omytého citronu na jemném struhadle, dbáme na to, abychom nepřistrouhali bílou hořkou část. Moučkový cukr si přesejeme přes jemné síto a rozdělíme jej do dvou mís. Do jedné přidáme ořechy a vše umeleme, případně rozmixujeme najemno. Dáváme však pozor, abychom nevytvořili ořechovou pastu. Vychlazené máslo si nakrájíme na kostičky, přidáme do mísy s ořechy a cukrem. K tomu prosejeme mouku, přidáme vychlazené sádlo, žloutek, špetku soli, citronovou kůru a žloutek. Ručně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na temné a chladné místo. Těsto můžeme nechat odležet až týden, ale minimálně mu necháme alespoň jeden den.

Po rozbalení si z těsta ukrajujeme vždy po částech, které rukama vyválíme do tvaru válečku, který ostrým hladkým nožem rozdělujeme na přibližně stejně velké kousky. Ty potom vyválíme samostatně do tvaru rohlíčku, vyvarujeme se tvarů příliš malých nebo velkých. Vyskládáme na plech s rozestupy a pečeme zhruba 10 až 15 minut na 180 °C. Po upečení je mírně zchladlé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS