Košíčky s ořechovou náplní
27. 11. 2013

Košíčky s ořechovou náplní

Tajemství ukryté v košíčku dokáže překvapit směsí nečekaných chutí. Tady někde se rodí originalita cukroví. Předpis zdá se tuctový, ale náplň se na jazyku rozvine v udivenou otázku: Co všechno tam vlastně je? Tak třeba rybíz.

Rybízem navoněné,
čokoládou pohlazené

Potřebujeme 

na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 200 g másla nebo rostlinného tuku
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr;

na náplň

  • 500 ml mléka
  • asi 150 g moučkového cukru
  • 150 g strouhaných oříšků
  • 200 g piškotových drobečků
  • rum
  • rybízovou marmeládu

košíčky s ořechovou náplní

na polevu

  • 150 g čokolády
  • 60 g ztuženého pokrmového tuku

na ozdobení

  • půlky vlašských ořechů

Jak na to

Ze základních surovin zpracujeme hladké těsto a vtlačujeme je v tenké vrstvě do vymazaných formiček košíčků, které pak rychle upečeme.

Vychladlé košíčky vyklopíme na vál a plníme je náplní z mléka svařeného s cukrem a nastrouhanými ořechy. Na zahuštění náplně použijeme piškotové drobečky a na dochucení lžičku rumu a 1 až 2 lžíce rybízové zavařeniny.

Košíčky s náplní namáčíme do čokoládové polevy a ihned zdobíme půlkami ořechů, aby na košíčcích dobře držely. Košíčky můžeme zdobit i jinak, například kakakovým krémem a čokoládovými hoblinkami.

Přečtěte si, při které teplotě se pečou různé druhy vánočního cukroví.

Pro Recepty receptáře.

Které cukroví máte nejvíc spojené s Vánocemi?


 

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

cukroví

(), 19. 11. 2013, 22:02

Už vloni jsem radila, že na stejně velké košíčky či rohlíčky apod. lze povolené těsto vyválet do válečku a nakrájet stejné dílky kráječem na knedlíky. Vymazané košíčky lze také srovnat na plech a vyválený plát těsta přenést na formičky a jemně přejet válečkem, obrysy těsta stačí jednoduše jen vmáčknout. Stejnou výšku pásů pro vykrajování těsta dosáhnu použitím strojku na nudle

(), 29. 12. 2008, 20:18

Velice dobré a perfektně se s nim pracuje. Doporučuji nejen o Vánocích.


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

dotaznik_2014.pdf

Zúčastněte se průzkumu Receptáře a můžete vyhrát 2000Kč.

Zobrazit dotazník