Linecká kolečka
21. 11. 2013

Linecká kolečka

Jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví má své varianty. Jsou dány nejen použitím různých zavařenin nebo krémů, ale i moukou, z níž se kolečka dají péci. Nejčastěji se do těstá dává pšeničná. Kdo počítá kalorie, může sáhnout po žitné.

Linecká kolečka klasická

Potřebujeme

  • 350 g hladké mouky,
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citronovou kůru

Jak na to 

Do proseté mouky a cukru rozsekáme tuk, přidáme žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujeme hladké těsto.

Vyválíme z něj tenký plát a formičkami vykrájíme různé tvary.

Upečeme, necháme zchladnout a kolečka spojujeme zavařeninou nebo máslovým krémem.

Klasická linecká kolečka

Varianty z jiné mouky 

Součástí většiny receptů na cukroví je bílá pšeničná mouka. Stejně dobře lze použít také mouku žitnou. Je bohatší na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Vyzkoušejte si recept na linecká kolečka. Mají zajímavě přirozenou chuť a vůni i díky třtinovému cukru.

Linecká kolečka ze žitné mouky

Potřebujeme

  • 200 g žitné mouky
  • 100 g tuku
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • strouhanou kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu
  • džem na slepení

Jak na to

Tuk, žloutek, citronovou kůru a cukr utřeme do pěny, poté přidáme mouku. Těsto necháme ztuhnout v chladnu a poté je rozválíme.

Vykrajujeme kolečka, pečeme je při teplotě 180 °C přibližně 10 minut. Vychladlá kolečka slepujeme pikantním džemem a podle chuti zdobíme.

Pro Receptář.

Které cukroví máte nejvíc spojené s Vánocemi?


 

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Super recept, fakt.

(Henry), 24. 11. 2012, 10:20

Cituji: "Upečeme, necháme zchladnout a kolečka spojujeme zavařeninou nebo máslovým krémem.". Jak se to peče, jak dlouho, při jaké teplotě?


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2014 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS