Sušenková lízátka

Potřebujeme

  • 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • lžičku kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • hrnek změklého másla
  • 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 2 hrnky lentilek
  • 1/2 hrnku vanilkové polevy
  • špejle

Jak na to

  1. Máslo a cukr ušleháme na krém a důkladně do něj zašleháme vanilkový extrakt a vejce. Vmícháme mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl a přidáme 1 hrnek lentilek. Bochánek těsta necháme 30 minut odpočinout v chladu.
  2. Odebereme vždy zhruba dvě lžíce těsta a uhněteme kouli, do které vsuneme špejli a těsto tlakem dna sklenice zploštíme.
  3. Připravená lízátka klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je při 190 °C asi 10–12 minut. Během pečení sušenky otočíme, aby se upekly rovnoměrně.
  4. Zchladlé sušenky zdobíme vanilkovou polevou připravenou z moučkového cukru, vody a vanilkového extraktu.
  5. Do ozdobných vlnovek vtiskneme lentilky a celá lízátka necháme dobře zaschnout.

Mikulášové z kynutého těsta

Potřebujeme

na těsto

  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžičku soli
  • 500 g mouky
  • 200 ml mléka
  • kostku droždí
  • 3 lžíce cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 2 vejce

na zdobení

  • oříšky kešu
  • dýňová semena
  • lískové oříšky
  • mák
  • mandle

na polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • lžíci rybízového želé
  • 2–3 kapky červené
  • potravinářské barvy
  • 1 bílek
  • špetku soli

Jak na to

  1. Na těsto smícháme v míse mouku s olejem a solí, přidáme vzešlý kvásek a vejce a vypracujeme hladké těsto. Přikryté utěrkou je necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
  2. Z těsta nakrájíme stejné trojúhelníčky, rozložíme je na plech a potřeme mlékem. Z ořechů, semen a mandlí vytvoříme mikulášské obličeje. Pečivo přikryjeme, necháme je ještě 30–40 minut kynout a pak pečeme 15–20 minut do zlatohněda.
  3. Z 50 g moučkového cukru, rybízového želé a několika kapek červené barvy utřeme polevu a vybarvíme jí mikulášské čepice.
  4. Z bílku se solí ušleháme velmi tuhý sníh, do kterého všleháme zbylý cukr, hmotou naplníme zdobicí sáček a ozdobíme jí Mikuláše. Nejprve uděláme plnovous, pak můžeme po obou stranách naznačit ruce a nakonec namalujeme kožešinu na čepici.
  5. Mikuláše sušíme při pokojové teplotě nebo v troubě 50 °C teplé.

Medvídci z vinného těsta

Potřebujeme

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 2–3 lžíce bílého vína
  • moučkový a vanilkový cukr na případné obalení
  • trochu čokoládové polevy na oči a čumáček

Jak na to

Z přísad vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně hodinu odležet v chladničce. Poté je rozválíme na tenký plát, z něhož vykrájíme formičkou medvídky. Ty pečeme v troubě předehřáté na 180 °C (asi 10 minut) a ještě horké je můžeme obalit v cukru. Když vychladnou, namalujeme jim čokoládovou polevou oči a čumáček.

Pistáciové stromečky

Potřebujeme

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli
  • 50 g mletých pistácií
  • 2 lžíce strouhaných mandlí
  • 2–3 kapky citronové esence
  • kůru z poloviny dobře omyté limetky
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • 1 balíček citronové polevy a zelené potravinářské barvy
  • 100 g čokoládové polevy

Jak na to

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladničce.

Těsto vyválíme a vykrájíme formičkou stromečky a stejný počet hvězdiček a na plechu je pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté zhruba na 175 °C.

Polevu vymícháme, obarvíme ji troškou zeleného barviva a potřeme jí všechny stromečky, které posypeme nasekanými pistáciemi.

Čokoládovou polevu rozehřejeme, kápneme ji na špičku stromečku a na místo přilepíme hvězdičku potřenou čokoládou.

Semaforky

Potřebujeme

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • špetku soli
  • 3/4 hrnku změklého másla
  • 2/3 hrnku krupicového cukru
  • 1 lehce rozšlehané vejce
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíci teplé vody
  • několik kapek červené, zelené a oranžové potravinářské barvy
  • 2 lžíce malinové zavařeniny

Jak na to

V míse utřeme krupicový cukr s máslem, do krému zašleháme vejce a vmícháme mouku a sůl. Přikryté těsto necháme v chladu asi 30 minut odpočinout.

Pak těsto rozválíme na sílu asi 6 mm a ostrým nožem z něj nakrájíme obdélníčky. Do poloviny obdélníčků vypícháme kulaté otvory a všechny obdélníčky pak pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Ve třech miskách rozpustíme moučkový cukr s vodou a do každé misky přidáme jednu barvu. Celistvé obdélníčky potřeme marmeládou, na ni přitiskneme obdélníčky s otvory a vyplníme je barevnými náplněmi.

Domino

Potřebujeme

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky kakaového prášku
  • 1/4 hrnku nakrájeného másla
  • 1/3 hrnku cukru krupice
  • 1 rozšlehané vejce
  • vanilkovou polevu

na náplň

  • 1/4 hrnku změklého másla
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

na čokoládovou polevu

  • 60 g nahrubo nasekané čokolády na vaření
  • 1 lžíci mléka
  • 1 lžíci vody
  • 3/4 hrnku moučkového cukru

na bílou polevu

  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíci vlažné vody

Jak na to

Do větší misky prosejeme mouku, kakao a sůl, přidáme máslo a vše zpracujeme na jemnou drobenku. Vmícháme cukr, vejce a vypracujeme tuhé těsto. Necháme je odpočinout v chladu.

Pak je rozválíme na sílu asi 6 mm a vroubkovaným rádýlkem z něj nakrájíme obdélníčky asi 6x3,5 cm. Obdélníčky přeložíme na vymazaný plech a pečeme je asi 12–15 minut.

Po zchladnutí je slepujeme vanilkovou náplní. Na horní část slepených obdélníčků naneseme čokoládovou polevu a necháme ji ztuhnout. Nakonec na každé domino bílou polevou nakreslíme tečky a dělicí čáry.

Foto Publikace RDV Cukroví, Pečeme s láskou a archiv