Na poslední chvíli: 4 nejlepší recepty z Vypečeného cukrování
22. 12. 2016

Na poslední chvíli: 4 nejlepší recepty z Vypečeného cukrování

Tradiční soutěž časopisu Receptář o nejlepší vánoční cukroví zná své vítěze. Potřebujete ještě inspiraci na poslední chvíli? Přinášíme vám recepty na 4 oceněná cukroví.

Každý má ten svůj oblíbený recept. Ale pokud chcete zkusit ještě na poslední chvíli něco nového, máme pro vás hned šest zajímavých a nepříliš obvyklých receptů na skvělé vánoční cukroví. Právě tyto vzorky určila porota jako nejlepší vánoční cukroví v tradiční soutěži Vypečené cukrování!

Plněné kokosky – Simona Chivaňáková (1. místo)

Plněné kokoskyKokosová hmota:

  • 125 ml bílků
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička rybízové marmelády
  • 1 lžička hrubé mouky
  • 150 g kokosu

Linecké těsto:

  • 190g hladké mouky
  •  70 g cukru moučky
  • 125 g Hery
  • 1 žloutek
  • ½ vanilkového cukru

Krém:

  • 250 ml mléka
  •  40 g pudinkového prášku
  • 100 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 1 lžíce kakaa

Čokoládová poleva

Bílky s cukrem a marmeládou dobře promíchejte a zahřívejte za stálého míchání ve vodní lázni. Měli byste dosáhnout teploty, kdy ve směsi neudržíte prst. Poté vyndejte z vodní lázně a do zahřáté hmoty vsypejte kokos s moukou. Vše znovu promíchejte a nechte asi 10 minut stát. Pomocí cukrářského sáčku tvořte malé bochánky, které pečte při 160 °C dorůžova. Po vychladnutí sejměte z pečícího papíru.

Nyní je čas na přípravu lineckého těsta. V míse smíchejte všechny suroviny a zpracujte do hladkého nelepivého těsta. Následně je třeba vykrojit kolečka o něco větší než bochánky. Rozehřejte troubu na 170 °C a pečte do dorůžova.

Nakonec zbývá ještě vytvořit krém. Začněte tím, že uvaříte pudink s cukrem a nechte jej vychladnout. Poté vyšlehejte máslo, přidejte pudink a nakonec kakao. Nyní už můžete zdobit. Naspod dejte kolečko z lineckého těsta, na něj trochu krému a navrch usaďte kokosku. Spodní část pak namočte do čokoládové polevy a nechte ztuhnout.

Ořechové banánky – Libuše Heřmanová (2. místo)

Ořechové banánkyTěsto:

  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 250 g moučkového cukru
  • hrst mletých piškotů

Krém

  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 400 g másla
  • 1 lžíce kakaa

Čokoláda

Den předem dejte plechovku slazeného kondenzovaného mléka do vodní lázně a nechat ji vařit přibližně 1,5 hodiny a poté nechte vychladnout. Druhý den z ingrediencí vypracujte pevné těsto, rozválejte a vykrajujte banánky či jiný tvar, který se vám bude líbit. Přendejte na plech a při 170 °C pečte přibližně 5 až 10 minut.

Pak se můžete pustit do krému. Utřete máslo, následně do něj zamíchejte svařené kondenzované mléko a kakao. Když vznikne tuhý krém, můžete začít zdobit vychladlé banánky. Vše poté namočte v rozehřáté čokoládě a nechte ztuhnout.

Makové hvězdičky s limetkovou polevou – Hedunka Červinková (3. místo)

Makové hvězdičky s limetkovou polevouTěsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 90 g mletého máku
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Poleva:

  • 600 g cukru moučka
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce limetkové šťávy

Mandle na ozdobu

Mouku s cukrem prosejte, přidejte k ní mletý mák, žloutek a změklé máslo. Ze směsi vypracujte hladké těsto, které nechte na 1 hodinu v lednici odpočinout. Na pomoučeném vále z něj potom vyválejte tenkou placku a vykrajujte formičkami hvězdičky. Přendejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut.

Mezitím si připravte limetkovou polevu. Do misky nalijte vodu, přidejte limetkovou šťávu a postupně vmíchávejte cukr, dokud nezískáte hustou polevu. Hvězdičky po upečení nechte vychladnout a poté je slepte lískooříškovým krémem (nutela, nugeta), který utřete s máslem, podobně jako linecké. Následně potřete limetkovou polevou a ozdobte mandlí.

Tučňáci – Adéla Doubravová (zvláštní cena za design)

TučňáciTěsto:

  • 300 g piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce mléka

Náplň:

  • 150 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • piškoty

Čokoláda

Barevný marcipán

Nejprve je potřeba vyrobit klasická vosí hnízda, pouze nepřidávejte kakao. Piškoty namelte, ingredience zpracujte na těsto a nechte alespoň den odpočinout v ledničce. Mezitím si vykrájejte si z barevného marcipánu všechny součásti – boty a zobák ze žlutého, podklad zobáku z červeného, oči z bílého a černého. Můžete ale klidně vyrobit i jiné zvířátko nebo použít jiné barvy.

Když je těsto odleželé, smíchejte ingredience na náplň a můžete se pustit do výroby. Formičku na vosí hnízda vysypte trochou cukru, vmáčkněte do nich krém a pomocí vařečky udělejte důlek na náplň. Zaplňte a než uzavřete jedním piškotem, vložte ještě nožičky ze žlutého marcipánu. Když máte vše připraveno, rozehřejte čokoládu, chyťte je za piškot a postupně namáčejte do polevy tak, aby zbyl světlý kousek. Než poleva úplně ztuhne, dozdobte ještě dalšími marcipánovými kousky a nádherní tučňáci jsou na světě.

Autor Jan Lodl.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS