Pudinkové pečivo

250 g mouky, 120 g ztuženého tvrdého bílého tuku (Omega), 60 g másla, 120 g cukru moučka, 1 celé vejce, 1 žloutek, 100 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

  • Uvedené suroviny zpracujeme na těsto, které necháme odležet.
  • Z těsta pak vytvarujeme nejlépe strojkem úhledné a stejnoměrné hádě.
  • Z háděte krájíme pravidelné kousky a ty stáčíme, ohýbáme či je jen šikmo ukrojíme a necháme rovné.
  • Kousky rozložíme na plech a upečeme.
  • Upečené kousky pak po dvou slepujeme výrazným džemem a konce či poloviny tvarů máčíme v tmavé čokoládové polevě.

Nafoukanci

Moje maminka tak nazývá cukroví, které peče ve formičce, v níž se těsto při pečení nafoukne tak, že je uvnitř duté.

100 g hladké mouky, 120 g másla, 250 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů (podle mého nejlépe lískových), 1 lžička jedlé sody

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které namačkáme do formiček téměř do rovna, a upečeme je. Pečením by těsto mělo nabýt dvojnásobný objem. Špičky či okraje upečených nafoukanců máčíme do čokolády nebo je ozdobíme nitkami polevy.

Myslivecké knoflíky

250 g hladké mouky, 60 g másla, 60 g Hery, 80 g moučkového cukru, 3 žloutky; na sníh: 200 g cukru krupice, 200 g mletých oříšků; jádra vlašských ořechů

Z mouky, másla, hery, moučkového cukru a žloutků vypracujeme těsto, které necháme odpočinout, rozválíme je na plát, ze kterého vykrojíme kolečka. Ze tří bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj cukr krupici a nakonec mleté oříšky. Sněhovou hmotu rozdělíme na kolečka, navrch do ní vložíme kousek nebo polovinu vlašského ořechu a knoflíky zvolna upečeme.

Pracny

270 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 100 g mletých ořechů, 2 vejce, 1 žloutek, 2 lžičky kakaového prášku, půl lžičky skořice, kůra z jednoho citronu, půl lžičky mletého či roztlučeného hřebíčku

Při výrobě této dobroty doporučuji promíchat nejprve všechny sypké přísady, a poté do nich zapracovat tuhé a tekuté ingredience a ze všeho vypracovat stejnorodé těsto. To pak upečeme ve formičkách a ještě vlahé pracny obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Pracny napečeme s předstihem, aby mohly na chladném místě natáhnout vlhkost a o Vánocích byly vláčné a chutné.