Perníček neboli perník, to byla odedávna sestava tří hlavních ingrediencí: mouky, medu a pepře. K posledně jmenovanému se váže i jeho původní název peprník. Vzhledem k tomu, že byla směs perníkového koření historicky vysoce nedostatkovou a ceněnou záležitostí, tradici výroby perníku si osvojila bohatá hanzovní města coby symbol svého úspěchu a kontaktu se zeměmi orientu. Protože perník a perníčky vyvážela do vnitrozemí, původní recept a postup dbaly na trvanlivost a kvalitu.

Současné recepty se obohatily oproti těm historickým vejci a máslem, které zaručí většinou měkkost hned po upečení. Co není radno podcenit, je správné odležení těsta před samotným pečením, nebojte se mu dát v chladu celý týden a s klidem i více. Klíčové je již zmíněné perníkové koření, které si snadno můžete vyrobit doma semletím nového koření, anýzu, badyánu, skořice, pepře a hřebíčku, poměry záleží na individuální chuti.

Recept na vánoční perníčky

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 100 g moučkového cukru
  • 90 g másla
  • 3 vejce
  • 3 lžíce směsi perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kakaa

Nejdříve si necháme v rendlíku rozehřát máslo s medem, směs necháme lehce zchladnout. V míse smícháme prosátou mouku s ostatními sypkými surovinami – kakaem, sodou, perníkovým kořením a moučkovým cukrem. Přidáme vejce a promícháme, na závěr dolijeme med s máslem a vypracujeme těsto. Necháme v potravinové fólii odpočívat v chladu aspoň týden.

Po odležení rozválíme těsto na pomoučené pracovní ploše, aby bylo 3-4 mm silné a vykrajujeme formičkami perníčky. Ukládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme zhruba 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vytažení ještě horké pomašlujeme rozšlehaným bílkem, aby se leskly.

Bílková poleva na perníčky

  • 1 vychlazený bílek
  • 160 g moučkového cukru
  • ½ lžičky škrobu
  • šťáva z poloviny citronu

Do zvláštní mísy prosejeme cukr, a to minimálně dvakrát. V míse s vysokým okrajem mixérem s balonovými metlami šleháme bílek, přidáváme prosátý cukr se škrobem, ke směsi přidáváme po lžičkách tolik citronové šťávy, abychom měli tu správnou konzistenci – ani ne tuhou, ani ne tekutou.