Tipy a recepty na skvělé vánoční cukroví
10. 11. 2014

Tipy a recepty na skvělé vánoční cukroví

Víte, kdy začít péct cukroví, aby na Štědrý den bylo nejchutnější? Každý druh má svůj čas. Stejně jako nejvhodnější teplotu pečení; v článku najdete tabulku. A řadu drobných důležitých tipů pro vánoční pečení.

Někdy stačí maličkost a to, s čím jsme si léta nevěděli rady, je vyřešeno.

  • Přidáme lžičku octa a náhle šleháme sníh na pusinky jako nikdy předtím.
  • Posypeme utěrku moukou a těsto na závin bez potíží vytáhneme do milimetrové síly.
  • Přidáme do vajíčka trochu mléka a povrch vánočky se zlatě zaleskne...

Tři neděle pilné práce

Jednotlivé druhy pečiva připravujeme postupně, aby všechny byly právě kolem 24. prosince nejchutnější.

  1. Zhruba tři neděle před Štědrým dnem začínáme péci zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a kokosové cukroví.
  2. Další neděli pečeme cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta, které nevyžaduje tak dlouhou dobu na rozležení.
  3. Týden před vánočními svátky přijdou na řadu marokánky, cukroví z bílkových těst, nepečené cukroví, vyrobíme také polevy a náplně a ozdobíme jimi pečivo.

V předvečer Štědrého dne pečeme vánočky a o Štědrém dnu jablkový závin.

cukroví - tři neděle pilné práce

Plán pečení usnadní internetový rozcestník

Někdo peče totéž cukroví rok co rok podle několika osvědčených rodinných receptů, jiný rád sem tam přidá něco nového a dalšímu adventní čas ani nestačí na to, aby napekl a vymodeloval všechny možné druhy vánočního cukroví podle svých představ. 

V každém případě se hodí mít po ruce přehled receptů na cukroví, ať už toho tradičního, nebo nového, které se chystáme vyzkoušet. Stačí se podívat s měsíčním předstihem a naplánovat si, čím vším si osladíme letošní vánoční svátky.

V internetovém Receptáři máte jeden takový, samozřejmě internetový přehled receptů na cukroví, k dispozici. Má jednu velikou výhodu: V diskuzích pod recepty najdete čtenářské zkušenosti, rady, doporučení nebo i další varianty přípravy toho kterého druhu cukroví. Vítán je každý nový postřeh.

perníčky

Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva

100 °C (sušení)
 nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou 

130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení)
 sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky

160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě)
 šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě

170 − 190 °C (pečení při střední teplotě)
 pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě

190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě)
 drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky

210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě)
 piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku

225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě)
 listové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny

250 − 300 °C (vysoká teplota)
 rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod. 

Pohodlné dělení mandlí

Oloupané mandle vložíme do čisté studené vody a necháme je asi hodinu namočené. Potom je už snadno rozdělíme na poloviny. Z vody je vybíráme promnutím mezi palcem a ukazovákem, pokud se přece jen nerozdělí, pomůžeme si špičkou ostrého nože.

vosí hnízda

Čokoládové dekorace snadno a rychle

Škrabkou na brambory se z čokolády dají vytvořit hobliny. Chceme-li mít hobliny větší, čokoládu rozpustíme, necháme ji ztuhnout na hladké desce a shora pak škrabkou seškrabujeme hobliny.

Jinou dekoraci získáme, když rozpuštěnou čokoládu necháme stéci na pečicí papír a tvoříme z ní různé tvary, např. spirály. Vrstva čokolády nesmí být příliš silná. Papír pak na 15 minut vložíme do mrazáku. Výslednou ztuhlou dekorací pak můžeme ozdobit dort nebo zmrzlinový pohár.

Domácí marcipán

Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Smícháme je s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme tak dlouho, až vznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.

Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme ji do potravinářské fólie a uchováváme v chladu. Pak z marcipánu podle fantazie tvarujeme různé tvary.

Slavnostní monogramy

Potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g Hery
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • citronovou kůru
  • kakao

Slavnostní monogramy

Jak na to 

Heru nakrájíme, přidáme vejce, prosetý cukr, hladkou mouku, do které jsme přidali 1/2 prášku do pečiva, citronovou kůru. Těsto zpracujeme na válu, třetinu obarvíme kakaem a dáme na jednu hodinu odpočinout.

Ze světlého těsta vykrájíme kolečka (mohou být i jiné tvary) z tmavého těsta vykrájíme tvořítky z umělé hmoty písmenka.

Pečeme v troubě na 180 °C. (Kolečka pečeme déle, písmenka potřebují kratší dobu.)

Po upečení natřeme základní tvary polevou z cukru a citronové šťávy. Písmenka přitiskneme ke světlým kolečkům a necháme ztuhnout. Hotové pečivo můžeme podle písmenek použít jako jmenovky hostů u svátečního stolu.

Na detailech záleží aneb tajné tipy

  • Cukroví by mělo být upečené v takovém předstihu, aby se v chladu (maximálně do 5 °C) dobře proleželo a chutě a náplně se prolnuly.
  • Při zadělávání těst by měly mít všechny suroviny stejnou teplotu.
  • Těsto půjde snadno vyválet a vytvarovat, necháme-li je do druhého dne odpočinout v lednici.
  • Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené.
  • Pečete-li cukroví již s náplněmi, nezapomeňte:
    • do marmelády přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky,
    • ořechy povaříme v mléce či smetaně a zahustíme piškoty,
    • tukové náplně ochutíme kávou či kapkou destilátu. 

linecká kolečka 

Ani drobek nazmar

Zužitkovat můžeme i kousky rozlámaného pečiva, které nám zbyly. Vše vysypeme do mixéru, přidáme marmeládu, šlehačku, rum či jiný destilát (čím více, tím bude hmota šťavnatější), dobře rozmixujeme, vytvarujeme malé kuličky, nabodneme je na ozdobná párátka, namáčíme je v čokoládové polevě a vkládáme do papírových košíčků.

Lesklé cukroví

Krásně vypadá hodně lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, když cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky. Výsledek bude efektní zejména na jednoduchém cukroví zavěšeném na stromečku, na němž se pak budou krásně odrážet světla svíček.

Foto Jiří Poláček a Hana Bílá

Pro Recepty receptáře.

Které cukroví děláte nejraději?



Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Rohlíčky

(Darina), 7. 12. 2013, 20:53

Když jsem byla malá,tak mi babička na Vánoce dělávala výtečné Rafaelo,já jsem tomu říkala dětské,protože mi do toho dávala tajnou přísadu bonbonek.Taťkovi rumový bonbonek a mamče mandli.Vánoce u babči jsem milovala.:-D

Domácí marcipán

(K@tka), 30. 11. 2012, 17:01

Já teda do domácího marcipánu dávám jen cukr (mletý třtinový) a mandle. Dávat bílek navíc mi přijde zbytečné (a taky nebezpečné, může v něm být salmonela).

RE: Domácí marcipán

(), 23. 11. 2014, 18:12

dobry den chtěla bych ho vyskoušet

RE: Domácí marcipán

(Paul), 5. 11. 2014, 15:11

Salmonela se nachazi v zloutku a ne v bilku. Ucim cukrarinu na New Yorkske skole a mame to v osnovach.

RE: Domácí marcipán

(Marie), 10. 11. 2014, 14:43

Vážená, jste troch pomýlená protože salmonela se nachází na povrchu vejce. A jak se dostane salmonela do slepičích vajec? Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje. Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena. Jistotu, že je vejce tzv. bezpečné, máte, když si koupíte v obchodě vejce z oficiálních chovů a schválených třídíren. Tyto chovy i třídírny jsou pod stoprocentní veterinární kontrolou a je zbytečné s nimi podstupovat jakékoliv další kroky."

RE: Domácí marcipán

(Bětka), 21. 12. 2012, 21:39

Já zkoušela marcipán podle receptu co máš na foodstyle a byla to sice dřina, ale výsledek super!

Nový

(Pavel), 6. 11. 2012, 13:33

jééééééééééééééé nádherááááááááááááá jupíííííííííííí ma váááááááááááááás všššššššššššeeeeeechny rad

sprava

(), 18. 12. 2011, 18:08

moc dobre ja vidim ze to bode moc dobre stesti a zdravi vanoce

Zamražené cukroví na léto

(Pepa z Kouřimi), 22. 12. 2010, 21:55

Každý rok naplníme několik plastových krabic od zmrzliny všemi druhy vánočního cukroví a uložíme je do mrazáku. V létě si na něm pochutnáváme na zahradě při kávičce nebo i po grilování. Super lahůdka!!! Doporučuju vyzkoušet! Cukroví je lepší než o Vánocích. A taky nejsme v létě přejedeni, takže si na něm opravdu pochutnáme.

RE: Zamražené cukroví na léto

(Marťa), 19. 11. 2013, 20:00

Tak to vůbec není špatný nápad :-) Otázkou ale je,jestli mě vůbec nějaké cukroví do mrazáku zbude.........u nás se totiž téměř vždy vše spolehlivě zlikviduje :-)

RE: Zamražené cukroví na léto

(), 30. 1. 2011, 10:38

Výborný nápad! Zamraziť a v horúcom lete spomínaqť na Vianoce. A dajú sa mraziť aj zákusky ktoré obsahujú krém, nedostane mrazením krém nepríjemnú chuť ? Ďakujem za odpoveď.

dotaz

(), 11. 12. 2010, 12:52

Do toho marcipánu se dává cukr moučka nebo cukr krupice??

Recepty na marcipán

(Taťána Kartalová), 22. 6. 2010, 18:34

Opravdový mandlový: Svařené a prosušené mandle najemno nastrouháme, přidáme prosátý cukr, vidličkou napěněný bílek a třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li hmota řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě kousek bílku.
Takto připravenou surovinu můžeme obarvit potravinářským barvivem nebo kapkami šťávy z borůvek, červené řepy, špenátu apod. Hotový marcipán dobře zabalíme a skladujeme v ledničce.

Mléčný marcipán pro děti: 100 g moučkového cukru, 50 g sušeného mléka, med na spojení
K cukru a sušenému mléku přidáme malé množství medu, nejprve zapracujeme nožem, poté ještě rukou. Těsto by mělo být co nejtužší a proto opatrně přidáváme med.
Vhodnější je sypkou směs rozdělit na dva díly: jeden zpracujeme s medem, pak postupně zapracujeme i druhou část − tak docílíme potřebné tuhosti.
Takto zhotovený marcipán můžeme opět obarvit potravinářskými barvami nebo šťávami z ovoce či zeleniny.

RE: Recepty na marcipán

(), 8. 12. 2010, 18:16

takže ten bílek co se dává do toho opravdového marcipánu nemusí být ušlehaný dotuha ??

Dotaz

(), 8. 12. 2009, 19:27

Dobrý večer potřebovala bych vědět recept na Beskydskou rýži. Děkuji

RE: Dotaz

(Jindriska), 10. 12. 2009, 09:56

Opsala jsem si recept od paní Zykové. Potřebujete 4 sáčky rýže na velký pekáč, několik rajčat a vajec podle velikosti pekáče, 2pórky, 4 stroužky česneku,sůl,pepř, podravka, bazalka, brokolice nebo fazolové lusky, kysaná smetana, 200 g strouhaného sýra.

Pekáč vymažeme a dáme do něj napůl uvařenou rýži, trochu osolíme a opepříme, promícháme s bazalkou a utřeným česnekem. Na rýži pak dáme uvařenou brokolici nebo uvařené či sterilované lusky. Rajčata rozpůlíme a vnitřky vydlabeme na rýži, pórek nakrájíme na jemná kolečka a v misce zalijeme kysanou smetanou a tím zalijeme rýži. Celou plochu pak poklademe půlky rajčat,do každého klepneme vejce,které osolíme a opepříme.Pak to všechno zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéci. Někdy byly i 2 pekáče málo.

Komentář k článku-Pohodlné dělení mandlí

(Lípová), 20. 11. 2009, 18:33

Děkuji za nápad, nejsem už nejmladší, ale stále se učím.

vánoční cukroví

(), 4. 11. 2009, 11:07

já peču perníčky už o první adventní neděli

RE: vánoční cukroví

(), 14. 12. 2011, 13:47

Dobrý den Dášo, nevíte co s perníčky, když jsou i po skoro 4 týdnech tvrdé jak beton? Mám je v mikrotenovém sáčku a ten je v plastové krabici a krabice je v místnosti kde se vůbec netopí a přes to všechno jsou stále tvrdé.

RE: vánoční cukroví

(Marie), 20. 11. 2012, 19:47

Dobrý den, perníčky dávám také do plastové dózy, ale přidávám k nim krajíček chleba a do druhého dne jsou krásně měkké. Nevěřila jsem tomu, ale vyzkoušejte a uvidíte

RE: vánoční cukroví

(Eva 2), 27. 12. 2011, 16:06

Paní Alenko, domnívám se, že pokud perníčky víceméně hermeticky uzavřete, nemají odkud nabírat vlhkost. Myslím si, že pokud nechcete, aby nabíraly nějaké pachy, přidejte do sáčku třeba rozkrájené jablko, coby zdroj vlhkosti. Nebo taky trošku vody do příhodné nádobky. Já perníky nepeču, ale dělám to s kupovaným perníkem na strouhání, aby se dal sníst. Eva


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2014 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS