Zázvorky voní Vánocemi
14. 11. 2014

Zázvorky voní Vánocemi

Zázvorky potřebují nejméně týden až dva, ale raději tři na odležení. Dokážou krásně provonět byt, a také proto bývají v mnoha domácnostech jasným důkazem toho, že Vánoce jsou opravdu za dveřmi.

Dobře odpočaté jsou nejlepší

Nejen hotové zázvorky potřebují svůj čas na dozrání. Také při jejich přípravě je lepší nespěchat. Než je dáte do trouby, nechte je chvíli zdřímnout na plechu.

Zázvorky z hladké mouky a moučkového cukru

Potřebujeme

  • 560 g hladké mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 30 g mletého zázvoru
  • prášek do pečiva
  • kůru z půlky citronu

Jak na to

Suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto, z něhož vyválíme asi 4 mm silnou placku.

Z ní pak vykrajujeme různé tvary sušenek, které necháme do druhého dne v chladu odležet a teprve nazítří pečeme na pečicím papíru ve středně vyhřáté troubě.

Varianty

Zázvorky se škrobovou moučkou

Potřebujeme 

  • 2 vejce
  • 2 až 3 žloutky (podle velikosti) 
  • 250 g krupicového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžíci mletého zázvoru
  • asi 60 g škrobové moučky
  • půl kypřicího prášku do pečiva

zázvorky

Jak na to 

Vejce a žloutky s cukrem ušleháme šlehačem do pěny a do tohoto základu zamícháme prosátou mouku smíchanou s moučkou, práškem a zázvorem.

Vyklopíme na vál a vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na 5 mm silný plát.

Z plátu vykrajujeme typické tvary zázvorek.

Pečivo vložíme na plech potřený voskem nebo tukem a také necháme několik hodin, nejlépe však do druhého dne, odpočinout.

i

 

Tip: Po vychladnutí (nejlépe až za několik hodin) zázvorky potíráme bílkovou polevou.

 

Nazítří zázvorky vložíme do teplejší trouby, aby „vyskočily“, během pečení ovšem teplotu snížíme, aby příliš neztmavly.

Zázvorky z polohrubé mouky

  • Do pěny našleháme 1 vejce se 150 g moučkového cukru,
  • přimícháme 150 g polohrubé mouky a lžíci mletého zázvoru.

Vypracujeme těsto, vyválíme z něj placku a formičkami vykrajujeme různé tvary. Klademe je na vymaštěný plech a necháme v chladnu alespoň 12 hodin. V předehřáté troubě pak zvolna upečeme.

Pro Recepty receptáře.

Které cukroví máte nejvíc spojené s Vánocemi?


 

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

zázvorky

(), 11. 12. 2011, 10:30

Tohle cukroví vonělo u prababičky každý rok. Musela je před námi schovávat, protože jsme je milovali ještě tvrdé,křupavé a nestačilo by vyzrát. receptů je všude moc, jen nevím podle kterého je dělala ona.

zázvorky

(), 19. 11. 2010, 12:26

Zázvorky peču každým rokem,jsou vynikajicí ,moje vnoučata je mají moc rádi, a chodí tajně ochutnávat, takže je peču dvakrát

RE: zázvorky

(), 24. 11. 2010, 22:52

dobrý večer,prosím,mohla by jste se s námi podělit o recept.Nikdy jsem je nejedla,doma jsme je nikdy nedělali.\Ráda bych je vyzkoušela.
děkuji moc

(), 1. 4. 2009, 16:08

TENTO RECEPT JSEM JEŠTĚ NIKDY NESKOUŠEL.RÁT VYSKOUŠÍM.

(), 4. 1. 2009, 15:24

Já o nich přemýšlela, ale nevím jaké jsou ty typické tvary zázvorek.

RE: zázvorky

(), 23. 11. 2010, 19:06

Letos je chci vyzkoušet,snad se podaří,děkuji za recept,dám vědět jestli se povedly

(Olatravian), 21. 11. 2008, 16:40

No zázvorky jsou přece tradiční vánoční pečivo, ale je pravda že už se asi z kuchařek vytratilo.

(Karolina), 21. 11. 2008, 15:57

Zázvorky? o tom jsem v životě neslyšela!


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2014 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS