Vepřová pečeně je podlouhlý váleček libového a spíš méně aromatického masa. To nemusí být vůbec na škodu, protože si můžete dovolit maso okořenit podle chuti a výsledek bude perfektní. Co se týká velmi nízkého obsahu tuku, tam sice při pečení existuje riziko vysušení, ale když víte, jak správně postupovat, nemusíte se masa připomínajícího spíš suchý troud bát.

Pečeně se může prodávat i s ponechanou kostí, pak se jí říká kotleta. Pokud je bez kosti, prodává se pod označením karé. Je na vás, co zvolíte. Pokud kotletu, můžete z kostí udělat výborný domácí vývar, případně je použít na samotné pečení, kterému dodají sílu. Pokud nechcete pracovat s kostmi, zvolte karé. A kdyby na sobě pečeně měla tukovou vrstvu, tím líp, berte ji, dodá pokrmu chuť.

A jak na samotnou přípravu? Pokud máte pečeni s povrchovou vrstvou tuku, nařežte ji ostrým nožem v mřížce až k masu. Poté maso osolte a sůl se snažte do masa co nejlépe vetřít. Pokud pečeně nemá tukovou vrstvu, můžete ji nahradit tím, že pečeni zabalíte do plátků slaniny, ale není to podmínka, pečeně může být dobrá i bez toho. Podmínkou ale naopak je pečeni svázat, aby se pěkně rovnoměrně pekla. Na svázání použijte běžně dostupný provázek na pečení.

Osolenou a svázanou pečeni ochuťte podle receptu nebo vlastních preferencí. Okořeněný „balíček“ potřete olejem a zprudka opečte na suché rozpálené pánvi. Po chvilce ztlumte plamen, případně snižte stupeň a maso opékejte na střední výkon zhruba 2–3 minuty ze všech stran, až bude mít zlatavou barvu. Maso během opékání nezvedejte, nepíchejte do něj ani ho nemačkejte.

Výpek použijte jako základ pro šťávu. Na mírném plameni nebo stupni do pánve s výpekem přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte, dokud nezměknou. Pokud vám bude chybět tekutina, přidejte 2 lžíce vody. Nakonec přilijte sklenici vody a ohřejte. Tento základ pak nalijte do pekáče pod opečené maso.

Vhodné je použít pekáč s roštem, který zabrání tomu, aby maso „sedělo“ ve šťávě. Pokud jste si koupili kotletu, můžete místo roštu použít i odřezané kosti, navíc udělají silnější šťávu. Pekáč bez poklice vložte do trouby a pečte při 120 stupních, nepodlévejte. Pečení by mělo trvat podle hmotnosti masa 1–2 hodiny.

Po upečení maso vyndejte z pekáče, nechte odpočívat a šťávu sceďte. Z másla a mouky si připravte jíšku. Do jíšky postupně přimíchejte šťávu, přidejte zbytky cibule a zhruba 20 minut mírně vařte. Výslednou šťávu pak můžete přecedit nebo dohladka rozmixovat.

Máte hotovo, maso nakrájejte, polijte šťávou a přidejte přílohu. Vepřová pečeně je víceméně univerzální jídlo a hodí se k ní brambory, rýže, těstoviny i knedlíky. S tímhle pokrmem prostě nemůžete šlápnout vedle.

Zdroj: www.womanonly.cz