Zavařování

Elixír zdraví ověřený staletími? Kysané zelí. Stačí lžíce denně
Zdraví
13. 9. 2017

Elixír zdraví ověřený staletími? Kysané zelí. Stačí lžíce denně

Pokud už se cítíme přesyceni množstvím doporučovaných vitaminových přípravků, které nám mají zaručit nezlomné zdraví, zkusme se vrátit k moudrosti předků: je tu přece staré dobré kysané zelí. Více...

Co s úrodou ačokči? Můžete ji nakládat, kvasit, zapékat i dusit
Zelenina
9. 9. 2017

Co s úrodou ačokči? Můžete ji nakládat, kvasit, zapékat i dusit

Ačokča je popínavá rostlina, která se dokáže rozrůst do obřích rozměrů a přinést ohromnou úrodu. Plody sklízejte nejlépe, dokud jsou malé a křehké. Uplatnění však najdou i větší. Více...

Dřínky nejen na ozdobu
Zavařování
9. 9. 2017

Dřínky nejen na ozdobu

V září se hlavně ve vápencových oblastech začervenají na keřích dřínu jarního granátově rudé plody zvané dřínky. Keř je chráněný, tedy se nesmí nijak olamovat a mohl by být problém i s otrháváním dřínků. Více...

Klíč k utužení vašeho zdraví: Mrkev 3x jinak

Klíč k utužení vašeho zdraví: Mrkev 3x jinak

Jistě znáte rčení našich babiček, že mrkev je „zdravá na oči“. Ale věděli jste, že se v této oranžové kořenové zelenině skrývá celá řada vitaminů potřebných pro zocelení imunity? A právě na tom bychom měli pracovat dříve, než nastoupí první přízemní mrazíky. Více...

Zavařujeme pro děti: Z domácích surovin a zdravě
Zavařování
7. 9. 2017

Zavařujeme pro děti: Z domácích surovin a zdravě

Sezóna ovoce vrcholí a je potřeba ho uchovat na dlouhé zimní měsíce. Zavařte si zdravé přesnídávky pro děti, bez zbytečně přidaných látek, sladidel a konzervantů. Zužitkujete úrodu a připravíte svým dětem na zimu zdravé a levné svačinky. A nejen jim, ovocné přesnídávky zachutnají i dospělým. Více...

Léčivé dobroty z černých bezinek: šťáva, likér, víno
Zavařování
2. 9. 2017

Léčivé dobroty z černých bezinek: šťáva, likér, víno

Dozrávají černé bezinky, divoké plody plné vůně, chuti a síly babího léta. Syrové nám nesvědčí ani nechutnají, ale sirupy, povidla, vína a likéry z nich připravené jsou výtečné. Více...

Vybavte se na podzim a zimu: 4 bylinková pesta ze skleničky

Vybavte se na podzim a zimu: 4 bylinková pesta ze skleničky

Přestože se teplé slunné měsíce neúprosně nachylují ke svému konci, nemusíte se loučit s plody, které jsou ještě k mání na trzích nebo v obchodech. Zavařování ovoce je jasná záležitost. Jak ale zúročit úrodu bylinek? Snadno – do pesta! Více...

Rozkošný parfém z letní zahrady: Nejvoňavějším ovocem je kdoule

Rozkošný parfém z letní zahrady: Nejvoňavějším ovocem je kdoule

Když přivoníte ke zralé kdouli, ocitnete se v ráji. V obchodě ji ale běžně nenajdete, zato si je můžete vypěstovat. Kdouloň je krásný stromek – pěkně kvete, plodí a stíní jako slunečník. Více...

Využijte úrodu švestek: Zamrazte je, usušte, uvařte či upečte povidla
Zavařování
18. 8. 2017

Využijte úrodu švestek: Zamrazte je, usušte, uvařte či upečte povidla

Švestky jsou pokladem babího léta. Pokud je úroda větší, než můžete sníst, schovejte si sladké, zdravé plody na podzim a zimu. Kromě proměny ve slivovici se nabízí mnoho dalších způsobů. Více...

Aronie, černý elixír ze zahrady:  Užijte je syrové, ve víně i sirupu
Zdraví
2. 8. 2017

Aronie, černý elixír ze zahrady:  Užijte je syrové, ve víně i sirupu

Plody aronie zvané černý jeřáb pomalu dozrávají. Můžete z nich připravit jedinečné víno, sirup, kompot. A pokud si dopřejete i trochu čerstvých plodů, vaše tělo vám poděkuje. Více...

Netradiční marmelády. Zkuste rebarboru, borůvky nebo cibuli
Zavařování
14. 7. 2017

Netradiční marmelády. Zkuste rebarboru, borůvky nebo cibuli

Jahody už máte zřejmě zpracovány, třešně nejspíše také. Ale co letos vyzkoušet nějaké zavařeniny, které nejsou úplně běžné. Výroba vlastních marmelád, džemů a želé nabírá rychle na popularitě. Proč tedy trochu neexperimentovat? Čekají na vás zajímavé chutě. Více...

Sezóna zavařování je tady. Zvládne to úplně každý
Zavařování
13. 7. 2017

Sezóna zavařování je tady. Zvládne to úplně každý

Teploty už jsou konečně letní a sezona zavařování se začíná rozjíždět. První letní ovoce už dozrálo a na nás je zpracování úrody. Něco sníte čerstvé, možná se pustíte do zmrzlin a sorbetů, ale marmelády, džemy a kompoty jsou jistota. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS