Džem z lesních jahod

  • 1/2 kg lesních jahod a 1/2 kg jahod zahradních (lze použít jen lesní jahody, ale málokdy jich tolik nasbíráme)
  • 700 g cukru
  • balíček práškové Petosy (40 g)
  • 2 g kyseliny citronové

Dobře vyzrálé jahody zbavené stopek omyjeme a promícháme s polovičkou cukru. Necháme přes noc stát a proslazovat.

Nazítří směs přivedeme k varu a na mírném plameni za stálého míchání vaříme asi 1/4 hodiny.

Potom postupně vmícháme zbytek cukru a petosu. Vaříme tak dlouho, až začne džem rosolovatět.

Kyselinu citrónovou dokonale rozpustíme v trošce horké vody a před ukončením varu přidáme do směsi.

Nakonec sebereme z povrchu pěnu a džem plníme do skleniček, které jsme důkladně sterilovali.

Kompot podle staročeského receptu

Na 2 kg jahod potřebujeme 700 g cukru a šťávu z jednoho citronu.

K zavařování vybíráme nepřezrálé jahody. Stopky netrháme, jen ukroutíme. Jahody opláchneme na sítu pod tekoucí studenou vodou, necháme je okapat a vrstvíme je do nádoby, nejlépe porcelánové mísy. Přitom je prosypáváme cukrem. Pak je ponecháme přes noc ve studenu.

Nazítří šťávu slijeme, povaříme ji a odpěníme.

Jahody naskládáme do sklenic vypláchnutých rumem, zalijeme je šťávou, do které přidáme šťávu z jednoho citronu.

Sklenice uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 80 °C.

Kompot bez nálevu

Na 1 kg jahod potřebujeme 300 g cukru.

Připravené a čisté jahody posypeme cukrem. Necháme do druhého dne proslazovat až ovoce pustí šťávu.

Plody i šťávu pak přivedeme do varu. Vaříme 90 až 120 vteřin.

Nádobu postavíme do studené vody a necháme vychladnout.

Vychladlý kompot naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Jahodová šťáva nevařená

  • 2 kg zdravých a čistých jahod
  • 2 litry převařené ale studené vody
  • 1 malou lžičku kyseliny citronové
  • šťávu ze 2 pomerančů a 3 citronů
  • petol
  • jemný krystalový cukr

Jahody rozmačkáme. Přidáme šťávu z pomerančů a citronů, promícháme se studenou převařenou vodou a kyselinou citronovou.

Po promíchání necháme přes noc v chladnu (nejlépe v kameninové nádobě).

Nazítří přecedíme přes plátno. Kolik váží takto získaná šťáva, tolik přidáme čistého krystalového cukru.

Během 24 hodin musíme nejméně hodinu míchat (například 4x po 15 minutách).

Třetí den musíme znovu hodinu míchat.

Petol rozpustíme v trošce šťávy a též nezapomeneme vmíchat.

Nalijeme do čistých lahví a zazátkujeme. Uložíme do temna a chladna. Důležitá je úzkostlivá čistota.

Foto archiv