Léčivé dobroty z černých bezinek: šťáva, likér, víno
2. 9. 2017

Léčivé dobroty z černých bezinek: šťáva, likér, víno

Dozrávají černé bezinky, divoké plody plné vůně, chuti a síly babího léta. Syrové nám nesvědčí ani nechutnají, ale sirupy, povidla, vína a likéry z nich připravené jsou výtečné.

Nejen voňavá květenství bezu černého mají léčivé schopnosti a rozmanité kulinářské využití. Výtečné jsou i plody, černé peckovičky, plné temně purpurové šťávy. Můžete z nich připravit chutnou domácí medicínu, tedy pokud je stihnete sklidit dříve, než to udělají ptáci. Bez ovšem plodí tak bohatě, že se obvykle dostane na všechny.

Bezinky je třeba nechat dobře uzrát a poté pečlivě oddělit od stopek

Černé zdraví

Plody bezu černého obsahují vedle jiného cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin,  silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany. Pozor na to, že syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost.  Po tepelném zpracování tyto účinky vymizí. Zůstávají však příznivé vlastnosti, pro něž byl černý bez odedávna ceněn v lidovém léčitelství. Bezinky mohou pomoci snížit bolest, podpořit odolnost a podpořit uzdravení při virózách a nachlazení, ulevit při revmatismu. Především při bolestech hlavy jsou přípravky z bezinek osvědčené - ovšem pokud obsahují alkohol, pomáhají pouze v přiměřeném dávkování. Pokud je alkoholu příliš, zahubí část mozkových buněk a přeživší kolegyně jim nazítří kopou hrobečky - odtud úporná bolest hlavy při kocovině.

Černé bezinky sklízejte až v době plné zralosti. Seřezávejte celá plodenství – okolíky. Poté je zpracujte do 24 hodin, nebo usušte, nejlépe v sušičce při teplotě do 50° C.

Bezinková šťáva

  1. Odstopkované bezinky ponoříme do velké mísy s vodou, ve které je opereme – k hladině stoupnou případné zbytky otrhaných stopek, které slijeme a tak snadno odstraníme.
  2. Bezinky půl hodiny dusíme na mírném ohni v půl litru vody spolu s celou skořicí. Občas je zamícháme. Můžeme je i krátce rozmixovat ponorným mixérem, před čímž vyjmeme koření.
  3. Po odstavení necháme hrnec přikrytý na chladném místě do druhého dne, kdy obsah přecedíme přes husté síto nebo plátno. Plody neb jejich zbytky důkladně vymačkáme.  

Bezinkovou šťávu můžeme sterilovat ve skleničkách a užívat po lžičkách, nebo ji využít jako výchozí surovinu pro další recepty.

 Z bezinkové šťávy můžete připravit sirup, likér, víno, nebo ji zavařit samotnou

Kávový likér s bezinkami

Chuť kávy se s černými bezinkami dokonale doplňuje, proto kávový likér patří mezi nejoblíbenější.

Na láhev likéru potřebujete:

  • 2 litry odstopkovaných, dobře vyzrálých bezinek
  • 0,5-1 kg cukru, podle obliby sladké chuti
  • Půl litru rumu nebo ovocné pálenky
  • 1-2 šálky silné kávy (milovníci kávy ocení větší množství, ostatním stačí šálek)
  • vanilkový lusk nebo cukr

 

Postup

V bezinkové šťávě, připravené podle předchozího receptu, rozpustíme cukr – snáze ho rozmícháme v ohřáté šťávě. Pokud zvolíme hnědý cukr (nemusí být třtinový, v surovém stavu je možné zakoupit i řepný), přispěje více k dobré chuti likéru. Přidáme kávu, vanilkový cukr nebo utřený lusk a alkohol. Nyní už máme likér hotový, můžeme ho proto okoštovat a upravit podle vlastních chutí – někdo ho raději sladší, ostřejší s větším množstvím alkoholu, to samé platí o kávě.

 Z plodů bezu černého lze připravit mnoho léčivých dobrot

Bezinkové víno

Bezinkovou šťávu naředíme převařenou vodou v poměru 1:2 a osladíme kilogramem cukru. Do vlažné šťávy přimícháme vinné kvasinky podle návodu, alternativou je i rozdrobené droždí. V nádobách opatřených vinnou zátkou necháme při pokojové teplotě kvasit až do prosince, kdy bude víno připravené ke stáčení.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS