Okurky nakládačky, zavařování a další osvědčené recepty
19. 7. 2015

Okurky nakládačky, zavařování a další osvědčené recepty

Voda, ocet, sůl, cukr, často umělé sladidlo. Nové koření, pepř, bobkový list, hořčičné semínko i jiné koření. Kopr, někdy další bylinky. Cibule, mrkev, křen, občas česnek, papriky. Vše v nespočetných kombinacích.

Množství přísad, které se používají při nakládání okurek, a jejich kombinace umožňují docílit více či méně zřetelné chuťové odlišností. Také v tom tkví obliba domácího nakládání. Okurky lákají i ty, kteří si vlastní přípravu nakládaček chtějí vyzkoušet vůbec poprvé. Nabízíme několik praktických tipů, názorů, nápadů a samozřejmě receptů.

Chvála octa

„Svého času jsme měli známé v bývalé NDR,“ vypráví okurkovou příhodu Jiří Kučera z Peček. „Oskar se snad nejvíc ze všeho těšil na ,Bozenas Saueregurken‘. Proto jim má žena ten recept napsala. Nebyl nijak složitý — pět či šest ingrediencí.

Po čase jsme zavítali do Berlína a jako přílohu k prvnímu rychlému pohoštění jsme dostali kyselé okurky. Na otázku, proč Traudel nevyzkoušela manželčin recept, jsme se dozvěděli, že okurky byly připraveny přesně podle návodu mé ženy. Zkontrolovali jsme tedy položky i množství uvedené v rozpisu. Vše bylo v pořádku, přesto se výsledek chuťově dost lišil. Po chvíli jsme přišli na to, v čem byl problém.

V octu. V tom obyčejném českém kvasném lihovém 8% octu! Má svou nezaměnitelnou chuť. Ochutnal jsem i jiné zahraniční, ale ten český je prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný.“ 

Okurky - nakladačky

Možná je to právě kvalitní ocet, který ve spojení s cukrem a solí z okurkových receptů vytlačuje speciální sypké směsi určené k přípravě sladkokyselých nálevů na zeleninu. Soudě podle internetu většina příznivců domácích nakládaček nepoužívá chemické hotové přípravky obsahující konzervanty a stabilizátory, někdy i látky nevhodné pro malé děti.  

 nakládačky
 Rychlé rychlokvašky

Potřebujeme

  • 1 l octa
  • 20 dkg soli
  • 70 tablet sladidla
  • pepř
  • nové koření
  • hřebíček

Jak na to

Okurky propícháme, naskládáme do sklenice (čtyřlitrové), proložíme koprem a zalijeme horkým nálevem s kořením.

Za 24 hodin můžeme rychlokvašky jíst. Chutnají jako znojemské okurky.

Jiřina Blažejová, Luka

Rychlokvašky

Okurky umyjeme, propícháme vidličkou, naskládáme do větších sklenic, proložíme koprem, zalijeme převařenou horkou vodou se solí (1 l vody + 30 g soli), sklenici převážeme celofánem a necháme v teple. Za 3 až 4 dny ochutnáme.

Varianty: K okurkám přidáme višňové nebo vinné listy.

Kvašáky

Potřebujeme

  • 1 l vody
  • 4 dkg soli
  • 1 lžičku hořčičného semínka na 4 litrové sklenice
  • cibuli
  • mrkev
  • kopr
  • višňové listy
  • křen
  • petržel 

Jak na to 

Vodu převaříme se solí. Do sklenice vložíme hořčičné semínko, okurky a kousky dalších přísad. Na závěr přidáme višňový list. Zalijeme vychladlým nálevem. Okurky je třeba nechat před naložením 3 hodiny máčet a pak osušit!

okurky

Celoroční kvašáky

„Recept jsem získal před více než dvaceti lety a velmi se mi osvědčil,“ vypráví Jan Teimer z Brodku u Přerova. „Kvašáky vydrží opravdu až do nové sklizně, pokud se ovšem nesnědí. Zatímco normální rychlokvašky musíte během 10 dnů sníst. Já jsem s těmi svými dokonce vyhrál malou sázku. Bylo to v květnu, kdy mi v jedné restauraci nechtěli věřit, že mám kvašáky. Šel jsem domů a donesl jsem jim svou sklenici okurek. Ochutnali a vyhrál jsem.

Recept je velmi jednoduchý:

Nachystáme sklenice (nejraději používám velké 0,7 l, protože se rychle snědí a nezůstanou dlouho otevřené).

Do sklenic naložím okurky, nejlépe rozkrojené na polovinu a proložím je koprem. Mezi okurky vložím rozkrojené, hodně malé cukety.

Pak v hrnci hodně převařím vodu se solí (na 1 l vody dávám 4 dkg soli). Okurky pak touto slanou vodou, pokud možno co nejteplejší, přeliji. Během hodiny vodu ještě doplním až k okraji sklenice. Zavíčkuji a uložím do sklepa.

Moje kvašáky jsou nejlepší asi za měsíc, ale jíst  se dají i v zimě až do jara. Někdy se voda trochu zakalí, ale to opravdu nevadí. A ještě připomínám: Na soli se šetřit nemá, více soli nálevu neublíží.“

Jan Teimer, Brodek u Přerova

Rodinný obřad, nebo hotový výtažek?

nakládané okurkyNakladačky probouzejí alchymistické sklony. Kopr, kolečka mrkve, cibule, křenu, kuličky nového koření, pepře, hřebíček, bobkový list, úlomky skořice, trocha hořčičného semene. To vše a mnohé další je třeba náležitě odpočítat do sklenic, aby každá okurečka dostala spravedlivý díl péče. Ať už jde o téměř posvátný babiččin recept, vlastní nebo doporučený, mnohdy návod funguje po desetiletí a rodina na něj nedá dopustit.

Existuje ovšem i jiné řešení: lihový macerát, výtažek neboli extrakt. Běžně se používá v konzervárnách, když je úspěšný, jeho složení výrobci tají. I macerát je totiž dobře prodejný produkt, protože velké firmy ho potřebují. Sem tam se dá koupit v malém množství.

i

Koupel pro okurky

Některé recepty radí namočit okurky před nakládáním do vody. Aspoň hodinová koupel nakládačkám skutečně prospěje.

Tomu, kdo nebude postrádat romantiku krájení a odpočítávání koleček zeleniny a kuliček koření, nejspíš usnadní nakládání. Do sklenic stačí přidat cibuli a třeba koriandr. Ale klidně lze použít i další obvyklé suroviny.  

Kdo výtažku nedůvěřuje, ale chce ho vyzkoušet, může si pro srovnání připravit část podle svého osvědčeného postupu a zbytek průmyslovým postupem. Faktem zůstává, že malá lahvička kdesi na stánku označená podezřele znějícím názvem Pravý znojemský nektar nemusí u všech vyvolat přemíru důvěry k původu a účinkům takového výtažku.

Na druhou stranu síla extraktu nespočívá jen v obsahu koření, ale také v přídavku bylinek. Za znojemským úspěchem je prý celá sestava bylin z Pálavy...

šlechtitel okurekŠlechtitel okurek Ing. Bohuslav Holman z jihomoravského Bzence, odborník, který se okurkovému šlechtitelství a semenářství věnoval déle než čtyřicet let, zájemcům doporučoval používat lihový výtažek stejně, jako to dělaly a dělají konzervárny.

„Samozřejmě, když je někdo zvyklý na svůj recept a je s ním spokojený, není třeba mu ho vymlouvat. Ale podle mého názoru — pokud má člověk možnost extrakt koupit a udělá to, sáhne po nejšikovnějším způsobu nakládání okurek,“ vysvětloval Bohuslav Holman v létě roku 2009 autorovi článku a přidal detailní vzpomínku: „Pamatuji si, že ve Znojmě někdy před padesáti lety skutečně měli specializované pracovníky, kteří celý rok běhali po Pálavských vrších a sbírali jednotlivé bylinky pro vyhlášený znojemský extrakt. Tehdy ho ve Znojmě vyráběli pro všechny konzervárny v celém Československu od Trebišova po Ústí nad Labem.

Tady v Bzenci se i dnes dá extrakt koupit, a to i v menším množství pro potřebu v domácnosti. Ten používám, když zavařuji vzorky těch 15 až 20 odrůd, se kterými experimentuji a které pěstují, abych poznal jejich kvality a odolnost vůči plísni. Potřebuji také vidět, jak vypadají okurky naložené ve sklenicích,“ řekl tehdy šlechtitel a výrobce semen a nabídl svůj recept.

„Chuť okurek dělá nálev a extrakt mu dodá to, co mají lidé rádi. Do sklenic ještě přidávám cibuli a koriandr nebo hořčičné semínko.

Tady je můj recept na 10 l nálevu:

  • 200 g soli
  • 900 g cukru
  • 2,5 l octa
  • 10 ml extraktu
  • 7,5 l vody

Zavařuji v páře 20 minut při teplotě 80 °C.

Extrakt vydrží roky. Je lihový a obsahuje dvě tři desítky bylin. Odkud výtažek v současnosti pochází a které byliny obsahuje, to nevím. Nevylučuji ani, že je dovezený z ciziny,“ doplnil před časem bzenecký odborník Ing. Bohuslav Holman, zakladatel známé semenářské firmy, kterou po šlechtitelově úmrtí v říjnu 2012 dál rozvíjí jeho rodina.

A ještě několik méně obvyklých okurkových nápadů od čtenářů:

i

Krájet a loupat?

Záleží na zvyklostech i na tom, jak se vám okurky líbí na talíři. Když krájet, tak raději okurky delší 12 až 16 cm na podélné čtvrtky nebo na kolečka. Podobně je to s loupáním. Kdo rád tzv. naháčky, bude loupat.

Naháčky

Potřebujeme

  • oloupané podélné okurkové řezy
  • 1 l vody
  • 200 ml octa
  • 40 g soli
  • 50 g cukru
  • bobkový list
  • hořčičné semínko
  • celý pepř

Jak na to

Řezy osolím a nechám čtvrt hodiny odležet. Přidám plátky cibule a dám do vroucí vody na 2 až 3 minuty povařit. Scedím a srovnám do sklenic. Zaliji nálevem, sklenice uzavřu a steriluji varem 10 minut.

okurky

Okurkové půlměsíčky

Potřebujeme

  • větší přerostlé okurky
  • 1 Deko
  • kopr
  • česnek
  • feferonky

Jak na to

Okurky omyjeme, oloupeme, podélně rozkrojíme a lžičkou vykrojíme jádřinec. Nakrájíme na silnější plátky — půlměsíčky. Těmi naplníme sklenice, proložíme je koprem, stroužky oloupaného česneku a kousky feferonky.

Zalijeme teplým nálevem z Deka a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Milena Novotná, Olešnice

Okurkový kečup

Potřebujeme

  • 1 kg oloupaných okurek
  • 30 dkg oloupané a posekané cibule
  • 30 dkg cukru
  • 2 zelené, mírně pálivé papriky
  • 3 dl vody
  • 3 dl 8%octa
  • lžíci soli
  • lžíci hořčičného semínka
  • půl lžičky pepře

Jak na to

Okurky, cibuli a rozkrájenou papriku podlijeme vodou a rozvaříme. Dřeň prolisujeme, do protlaku vmícháme přísady a vše za stálého míchání provaříme. Hořčičné semínko ponoříme do protlaku v gázovém sáčku, který po varu vyjmeme. Vaříme tak dlouho, až kečup zhoustne.

Zdena Kocková, Horní Ždár

okurky

Okurkový kompot

Na základní nálev na 0,5 kg okurek svaříme 250 ml octa a 200 g cukru. Nálev vaříme tak dlouho, dokud se na povrchu tvoří pěna, kterou odstraňujeme.

i

Nakladačky sklízejte co nejčastěji

Nejlépe denně nebo obden. Necháváte-li část úrody přerůst na kvašáky nebo pro přímou konzumaci jako salátovky, raději k tomu účelu vyberte celou rostlinu. Velké plody totiž snižují její plodnost.

Okurky oloupeme, odsemeníme a nakrájíme na kostky. Necháme asi pět minut propařit na pařáku na knedlíky a pak je vsypeme do octového nálevu a zvolna vaříme, až zesklovatí. Děrovanou naběračkou je vyjmeme a dáme do mísy.

Do nálevu přidáme 5 hřebíčků a proužek celé skořice a svaříme téměř na sirup. Tím zalijeme okurky a mísu necháme minimálně 12 hodin v chladu. Pak okurky vybíráme ze sirupu a plníme jimi zavařovací sklenice.

Sirup přecedíme, ještě povaříme a zalijeme jím okurky. Sklenice zavíčkujeme a necháme pasterovat asi 15 minut při 85 °C.

Olga Štěpničková, Praha

Kornyšonky v hořčici

Podle množství okurek si připravíme nálev

  • z 1 dílu plnotučné hořčice
  • ze 2 dílů nálevu na sterilované okurky

Nálev připravíme podle návodu, uvedeného na obalu výrobku.

Okurky velikosti 3 až 5 cm dobře vypereme.

Připravíme si vypařené třetinkové skleničky, vložíme do nich trochu cibule nakrájené na kolečka a naplníme je okurkami.

Zalijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme − spíše jen zahříváme do bodu varu, déle ne. Jsou vynikající ke studenému i grilovanému masu.

Jana Horká, Dubá

Máte zajímavý recept na nakládačky? Napište ho do komentářů! 

Používáte bylinný výtažek určený k  nakládání okurek? Také ho doporučujete? Podělte se o svou zkušenost!

Autor Jan Tomášek.

Reagovat na
doba naložení [Hanka, 13. 8. 2012, 09:15]

Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Nakládané RUSE

(VWPsQNuN78FDRYTuVVSsQNu), 24. 6. 2017, 08:17

RUSE jsou přerostlé okurky.Jak je zhodnotit ve vynikající pochoutku?
Do sklenice dáte oloupané okurky-RUSE a střídáte s ranou cibuli. Vše zalijete nálevem a dáte sterilizovat. Vynikající.

neobvyklé recepty

(tbykUZ4UHOEjeN4sIgBFQmT6hU), 26. 8. 2016, 10:56

Ahoj,
zrovna také řeším zavařování a chtěla bych vyzkoušet nějaký nový recept. Doted jsem dělala "znojemský". Tady v článku jsem narazila na netradiční recept s česnekem http://www.nastarakolena.cz/zavarujete-okruky-nechte-se-inspirovat-netradicnimi-recepty-1345/. Kdyby měl ještě někdo "domácí" recepty česnekem, tak prosím sem s nimi.
Děkuji

zavařování okurek

(Dáša), 31. 7. 2016, 18:47

Na tomto receptu je výhoda,že múžete zavařovat okurky průběžně.Po jedné,dvou,tří a tak dále sklenic.Všechny ingredience si dáte do sklenice,zalijete vodou z kohoutku zavíčkujete a zavařujete pouhých sedm minut na sto stupňů.Recept je na sklenici 0,7l 1vrchovatá čl soli.3kuličky nového koření,4kuličky pepře,6tabletek sacharinu,4PL octa,kousek bobkového listu,3kolečka mrkve,kousek cibule,kousek křenu,hořčičné semínko,kopr

Zavařování okurek

(Zavařování okurek), 21. 7. 2016, 21:32

Recept na naháčky se mi moc líbí, vyzkouším. Na nálevy mám svůj sešitek receptů, 10 z nich jsem vypsala také na svůj blog, kdo má zájem, sdílím: http://makova-panenka.cz/recepty/zavarovani-okurek-a-101-nalevu-na-okurky-vc-laku-na-znomejske-okurky/

Dotaz.

(r8Eo2YSStbmMGYYv68y), 14. 8. 2015, 13:28

Okurkopapriky. Může mi někdo odprodat na příští rok semínka. Slimáci zlikvidovali vše. Děkují Karel. mickalmende@seznam.cz

špičky okurek

(VWPsQNuwc8m~eYSx47bO), 5. 8. 2015, 13:18

Dobrý den,pokaždé mam na zavařených okurkách scvrklé špičky a to je nesterilizuji dlouho,poradí někdo? děkuji

RE: špičky okurek

(Marie), 5. 7. 2016, 14:56

okurky jsou už příliš dlouho utržené, nechci rovnou psát staré

sterilované okurky

(0evjeP4sIdnjEKajWmmMGYZt9hIjeN4sI), 14. 8. 2014, 08:11

Už moc roků dělám nakladačky tímto způsobem a jsou tak dobré jako znojemské.
1,5 l vody
0,5 l octu
15 dkg cukru, 5clt soli, 20 sacharinů,8 pepřů,8 nového koření,3 lžičky hořčicového semínka. 4 hřebíčky

vše dobře provařím a lák nechám na další postupné používání.
do každé sklenky dám cibuli, mrkev, křen, kopr

většinou dělám 2-ounásobnou dávku

Recept

(Jarka CHvátalová), 11. 7. 2014, 12:50

Recept

Recept

(Jarka CHvátalová), 11. 7. 2014, 12:47

Moje dobré okurky recept:2,5 kg okurek,80dkg cibule vše nastrouháme na kolečka osolíme 3pol,lžíce soli a necháme 3,5hod odležet. Nálev. 3/4 l octa+1/2kg cukru,1/2polévkové lžíce kari+1/2polevkové lžíce chilli+polévková lžíce pepře a vše svaříme. Naplníme skleničky a zalijeme nálevem zavařujeme 3 minuty při 80°C.

koření k okurkám

(VWPsQNuB4kxkQNs6JyvjFo), 22. 7. 2013, 22:29

Zkuste taky na 5 l láku přidat polévkovou lžíci kuličkového koriandru. To nemá chybu. To je i ve znojemkách, které jsem chutnal přímo na místě. Dělám to tak cca 40 let.

doba naložení

(Hanka), 13. 8. 2012, 09:15

Nevíte někdo, za jak dlouho po zavaření se dají nakládačky otevřít a pojídat? Nemůžu to najít - a rodina mlsně leze kolem zavařených letošních okurčiček......

ingeredience

(VWPsQNuvVvbjcL4uM7N_RYTuVVSsQNu), 31. 7. 2012, 14:42

Do nakládaček přidávám vinný list - lehce ozvláštní chuť.

RE: ingeredience

(c8pvRf4UHdEk2), 28. 9. 2012, 20:23

Zavařování okurek do rybízové šťávy- ruský recept z netu, vyzkoušel jsem, velmi zajímavé:
Ingredience:
Malé okurky - 600 g
Šťáva červeného rybízu - 100 g
Sůl - 50 g
Cukr - 25 g
listy celeru - podle chuti.
list křenu - podle chuti.
Kopr - podle chuti.
Česnek - 3 stroužky.
Cibule - 1 ks.
Hřebíček - 3 kusy.
Černý pepř - 5 ks.
Bobkový list

způsob přípravy
1. Čerstvé okurky namočte po dobu 3 hodin ve studené vodě. Smíchejte šťávu, cukr, sůl, a dolijte vodou na celkovém objemu 250-300 ml. Svařte.
2. Do spodní části sklenic rozdělte bylinky, česnek, cibuli, černý pepř, hřebíček, bobkový list, upravené okurky. Zalijeme horkým svařeným nálevem.
3. Zaklopíme víčkem sklenice a prohřejeme ve vařící vodě: litrovou za 8 min a půl litru - 3-5 minut..
4. Potom sklenice vyjmete, případně uzavřete, necháte vychladnout a uložite na chladné místo. Při prohřívání by barva okurek měla zůstat jasně zelená.
5. Rada :
Pokud zjistíte, že se barva mění na olivový odstín, - je to naléhavý signál vyjmout sklenice z horké vody a okamžitě je hermeticky utěsnit.

RE: ingeredience

(lonjEKH79_BFQmT6hU), 31. 7. 2012, 21:18

Tak to vyzkouším.My dáváme vinný list při nakládání zelí do škopku.

Americká čalamáda

(lonjEKH79_BFQmT6hU), 29. 7. 2012, 15:17

jeden recept: Americká čalamáda z okurků
2,5kg salátových okurek,5 velkých cibulí,3 lžíce soli
nálev:1 l vody,650 ml octa,600g cukru,po 1 lžičce sekaného kopru,mletého pepře,mleté sladké papriky a kari koření.
Okurky oloupejte a nastrouhejte na kolečka,používám robot.Přidejte sůl a oloupanou cibuli na nudličky.Vše promíchejte,
zakryjte a nechte 2 hodiny stát.Okurky pustí vodu. Pak směs slijte,jemně vymačkejte,vylijte vodu. Z uvedených ingrediencí svařte nálev,horký ho vmíchejte do zeleniny. Salát hned plňte do sklenic,pevně je uzavřete a sterilujte asi 10 minut.Asi 10 sklínek 0,33l,opravdu pikantní.

RE: Americká čalamáda

(t8EsQmT6hUAjEKJ767P~QkR6jXmdf), 3. 8. 2013, 14:55

Podobný recept som stratil, vyskúšal som tento super.Ďakujem za
uverejnenie.Namiesto uhoriek sa môže použiť karfiol ( květák ) a
je to mňamka.

RE: Americká čalamáda neboli salát ze salátovek

(Jiří Weiss), 25. 7. 2014, 14:35

Nabízím téměř shodnou verzi sterilovaného amerického salátu ze salátových okurek:
2,5 kg salátových okurek a 5 větších cibulí oloupu, nastrouhám na plátky, prosolím 3 polévkovými lžícemi soli a necháme 2 hodiny uležet.
Svařím nálev z 1 l vody, 3 sklenek 8% octa, 3 sklenek cukru a lžičky nakrájeného kopru, lžičky pepře, lžičky papriky a lžičky kari.
Vymačkané okurky vmíchám do nálevu a vše ještě teplé plním do sklenic. Steriluji asi 20 minut.
Pro diabetiky lze použít místo cukru 60 tabletek umělého sladidla. Z uvedeného množství okurek naplním asi 13 skleniček od majolky.

zavařování okurek i jiného

(brahomira), 27. 7. 2012, 21:45

Osobně doporučuji zavařovat v papiňáku - používám starý 6l. Sice se vejdou jen 2 větší sklenice nebo 4 sklenice menší (od džemu), ale stačí jen povařit do zasyčení pojistného ventilu, pak vypnu plotýnku el. sporáku a za chvíli vyndávám, otáčím vzhůru dnem. Mezitím plním další sklenice, používám nejraději šroubovací víčka, ale funguje to i na klasická.

americkě okurky

(genD_YsXVt%oQMQ%VvbjcL%c-omMFYqT), 25. 7. 2012, 12:26

2,5kg okurek 6velkych cibulí 3lžíce soli 3)4l octa 3)4kg cukru 1lžička pepře,kari a chili 1lžice hoř.semínka .žádná voda.Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka přidáme ostatní, promícháme a necháme uležet 1 hod. dame do skenic a vaříme20min na 80stupnu c .

Pikantní okurkové řezy

(t8EsQmT6hUAjEKJ767P~QkR6jXmdf), 4. 4. 2011, 12:18

Má niekto recept na pikantné uhorkové uverejnený v niektorom staršom ročníku.

RE: Pikantní okurkové řezy

(VWPsQNufW_mMGYZtVvdjdo87VWPjEp~6Kx), 16. 9. 2011, 10:12

zdravím, již 30 let používá tento recept, zkoušela jsem i jiné, ale vždy jsem se vrátila k puvodnímu receptu.
1.5 l vody
0.5 l octa
30 kostek cukru
3O kuliček pepře
10 hřebíčku
5 nové koření
6 bobkových listu, natrhat
2 velké lžíce soli
1 malá lžice hořčičného seminka
20 min. sterilizovat při 80 stupních, doporučuji hlídat
do každé sklenice na dno cibuli, kopr, mrkev
nahoru dám česnek a kousek křenu,
okurky jsou krásně křupavé, tak nepřevařit

lidičky co děláte se sklinkou co vám nechytlo víčko? zavaříte znovu? porad te!!!!!

RE: zavařování

(hajer), 25. 6. 2011, 11:17

Pokud není poškozené víčko,zahřeju bez víčka na teplotu 90°C,zavíčkuju
přes utěrku.Dám bokem pro konzumaci mezi prvníma.Pokud nedrží ani na druhý pokus,vaříme okurkovou omáčku,nebo pomazánku atd...M.Z.

RE: zavařování

(w.GBQMQRdbxs8c7%), 11. 9. 2010, 12:28

zavařit znova,ale jinak lepší je zavařovat s víčky které mají závity-neodlpí se a je to rychlejší

nálev

(Karel), 13. 8. 2010, 14:00

Již přes 20 let používáme tento nálev na okůrky:
1/4 l octa, 3/4 l vody, 3 dkg soli, 10-12 dkg cukru (dle chuti).
Do každé sklenice: několik koleček mrkve, trochu krájené cibule,
bobkový list, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 3 hřebíčky,
kousek celé skořice, několik lístků celerové natě, kopr, může být i několik kuliček hořčice a několik koleček křenu. Sterilovat při 80 st. C 20 minut.

NÁLEV NA OKURKY

(VWPsQNuEhKPOnk4Vj7aPZYTw), 8. 8. 2010, 12:39

PROSÍM VÁS O RADU.JSEM Z KLADNA.. TAK NEVÍM CO JE ZNOJEMSKÝ EXTRAKT - MACERÁT JESTLI SE DÁ KOUPIT , NEBO UDĚLAT A NEBO SEHNAT. POMŮŽE NĚKDO

RE: NÁLEV NA OKURKY

(VWPsQNuEWkHjeP4sIdnjFm4Umbm~g), 12. 9. 2010, 17:54

Paní Marcelo Znojemský macerát jsem viděla jen u nás na znojemském okrese.Ale mohu doporučit tento nálev děláme ho už léta a máme výborné okurky.Kupte si v Kauflandu tzv.znojemský nálev.Je v litrové průhledné plastové láhvi .Do 5ti litrového hrnce dejte 3a půl litru vody 50 dkg kryst.cukru a nechte rozpustit,nevařte.Pak přilejte litr tohoto znojemského nálevu a zamíchejte a je hotovo.Do sklenice dáváme mrkev,cibuli,křen,kopr a pár zrnek hořčičného semínka.Sterilizuji 20 minut na 80 stupních. Já zavařuji okurky i v mikrovlnce.Moje mailová adresa je mariezahradnikova2@seznam.cz.Jsem znojmačka a zodpovím všechny dotazy. Maruška

RE: NÁLEV NA OKURKY

(VWPsQNuE4eHjeP4sI.m.Cuem6hyjeN4skdBFQmT6hUm~eYSx47bO), 10. 7. 2012, 19:51

Dobrý den , narazila jsem dnes na Váš příspěvek ohledně nakládání okurek. Chtěla bych se zeptat , jak se zavařuje v mikrovlnce. Děkuji za odpověď.

RE: NÁLEV NA OKURKY

(Bohumila ), 4. 9. 2010, 10:49

Přidávám se k dotazu p.Marcely,já jsem z Moravy ,ale také nevím nic o extraktu.Možná by bylo dobře poslat dotaz přímo ing.Holmanovi,ale třeba se někdo ještě ozve .

Osvědčený recept na kvašáky

(VWPsQNuCWmrjeP41QbAkQMQz-kmMHYY0VvbjcLagc7P~QkR6Kvm.h74Vl), 6. 9. 2009, 09:31

Dobrý den. Mám také jeden osvědčený a velmi dobrý recept na okurky kvašáky. Potřebujeme na ně: Okurky, křenové, višňové a vinné listy, česnek, kopr, na nálev pak na 1 litr vody 6 dkg soli.
Okurky omyjeme,sem tam propícháme vidličkou.Na dno 4 litrové láhve dáme z každého druhu listy, kopr, skládáme okurky a prokládáme listím , koprem a krájeným česnekem - toho na 1 sklenici velkou hrst. Končíme opět listím. Zalijeme chladnou převařenou vodou se solí a dáme na teplé místo, pokud chceme kvašáky urychlit, nálev dáme vlažný. Jsou výborné. Kateřina

RE: Osvědčený recept na kvašáky

(Ahzk9YSSr8CsT), 30. 10. 2009, 15:36

Děkuji

Nálev na 1 sklenici okurek

(VWPsQNus9.mMHYrw68m.CYTuVVSsQNu), 16. 8. 2009, 23:23

Pro malopěstitele okurek je lepší dělat nálev na 1 sklenici (720 ml). Na dno dáme: 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 bobkový list, kousek kopru, 1 hřebíček, 1 kul. nového koření, 2 kul. pepře, asi 10 kul. hořčič. semínka, 1 kolečko cibule a 4 kolečka mrkve. Sklenici napěchujeme okurkama, přidáme 100 ml octa a dolijem vodou, zavíčkujeme a roztřepeme tak aby na dně nezůstal nerozpuštěný cukr. Sterilujeme na 85 °C po dobu 20 minut, poté hned vyndáme z hrnce.

Becherovka do okurek

(Štěpán), 14. 8. 2009, 08:58

Jak tak čtu o tom tajemném lihovém extraktu, co se přidává do okurek, napadá mě, že bych do každé sklenice mohl přidat pár kapek becherovky. Děláte to někdo? Ptám se, i když kámoška Pavla říká, že taková hloupost může napadnout opravdu jenom mě a že to mám nejspíš z nedostatku alkoholu v těle.

Na čem sterilovat?

(Olda), 11. 8. 2009, 10:21

Mám klasický velký zavařovací hrnec typu prádelňák a místo na elektrickou plotýnku v kuchyni ho teď stavím na plynový gril pod přístřeškem. Líp udržím teplotu a zavařovat venku je příjemnější. Jestli máte plynový gril a zavařujete, vyzkoušejte to.

RE: Na čem sterilovat?

(VWPsQNuD0gxkQNs6JyvjFo), 27. 7. 2012, 11:07

Ja jsem před tim sterilovala v klasickem zavařovacim hrnci,ted sklenice dam na plech s vodou a šup do trouby.na 80st.asi 20min.

RE: Na čem sterilovat?

(VWPsQNuBWgnjFm4Umbm~g), 28. 7. 2016, 08:53

ano, to dělám také tak a osvědčilo se mně to.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS