Plody sice můžeme sklízet a zpracovávat hodně měkké a přemrzlé, ale nejbohatší na vitaminy jsou v době plné zralosti, kdy jsou pevné a sytě červené.

Čištění šípků

Bez ohledu na to, jak budeme šípky zpracovávat, musíme je předtím zbavit zrníček a chloupků, což je jediný méně příjemný úkon. Pracujeme proto v rukavicích, abychom předešli podráždění kůže jemnými šípkovými chloupky.

  • Šípky zbavíme stopek, podélně je rozřízneme, vyškrabeme zrníčka i s chloupky a šípky důkladně propereme ve vodě.

Šípkový džem neslazený

Očištěné šípky vsypeme do nerezového hrnce, zalijeme je vodou, uvaříme doměkka a propasírujeme. Protlak pak za stálého míchání zahustíme mírným varem, a ještě horkým džemem naplníme skleničky, které zavíčkujeme a 10—15 minut sterilujeme při 85 °C.

Šípkový džem slazený

Očištěné šípky vsypeme do nerezového hrnce, zalijeme je vodou, uvaříme doměkka a propasírujeme. Protlak zvážíme, přidáme cukr (400—500 g cukru na 1 kg protlaku) a pak jej za stálého míchání zahustíme mírným varem. Ještě horkým džemem naplníme skleničky, které zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Šípková pasta

Hodně měkké šípky zbavíme stopek, ale nepůlíme je a dáme je na 24 hodin do mrazáku. Pak je necháme mírně povolit, každý šípek pevně zmáčkneme a z otvoru po stopce vytlačíme dřeň bez peciček i chloupků.

Dřeň promícháme s moučkovým cukrem podle chuti, napěchujeme ji do skleniček, které uložíme do chladničky. Pasta je výborná jako pomazánka, z hodně ztuhlé pasty můžeme tvarovat nepečené cukroví.

Šípkové víno

Svaříme 1,4 kg cukru ve třech litrech vody a vychladlým nálevem zalijeme 1,5 litru očištěných šípků ve velké sklenici. Tu zakryjeme zdvojeným pergamenovým papírem a zavážeme jej. Za týden přidáme tři celé hřebíčky, tři kuličky nového koření a svitek celé skořice.

Sklenici opět stejně zakryjeme a necháme ji tři měsíce stát na chladném tmavém místě. Během té doby musí všechny šípky klesnout ke dnu a víno musí být čiré. Přečerpáme je pak do vypařených láhví a necháme ustát.

Šípkový likér

Půl kilogramu očištěných šípků zalijeme 1,5 litrem vodky, přidáme svitek celé skořice a dle chuti a obliby pomerančovou kůru. Šípky necháme macerovat 10—14 dní, pak je scedíme, do macerátu přidáme vychladlý sirup ze dvou lžic cukru svařeného ve 150—200 ml vody a hotový likér nalijeme do láhve.

Kompot ze šípků a jeřabin

Do hrnce dáme 200 g očištěných šípků a 200 g opraných plodů jeřabin, přidáme k nim čerstvou šťávu z citronu, kousek citronové kůry, 4 hřebíčky a 350 g cukru. Plody zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, a zvolna je uvaříme doměkka. Kompotem naplníme sklenice, které zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Šípkorybízová omáčka k drůbeži a zvěřině

Stejný poměr šípkového a rybízového džemu zředíme červeným suchým přírodním vínem, přidáme mletý bílý pepř nebo zázvor, špetku soli, jemně nastrouhaný křen a vše rozmixujeme. Omáčku zjemníme lžící smetany nebo másla a prohřejeme ji. Můžeme ji podávat i vychlazenou.

Šípkové hroudičky

V misce smícháme 100 g moučkového cukru s bílkem, dvěma lžícemi šípkového džemu a dvěma lžícemi kakaového prášku. Z této tuhé hmoty vytvarujeme hroudičky, které obalíme v barevném nebo čokoládovém cukrářském máčku a vkládáme do papírových košíčků.

Rýže se šípky a ořechy

Tuto netradiční přílohu k vepřovému či hovězímu masu připravíme následovně:

Očistíme a nakrájíme 150 g dobře vyzrálých šípků, nahrubo nasekáme 50 g jader vlašských ořechů a vše vsypeme do rendlíku se 150 g proprané rýže. Vše osolíme, přidáme lžíci másla, zalijeme horkou vodou, promícháme a zakryté dusíme v troubě, až rýže změkne.

Teplá šípková omáčka z Alsaska k pečené zvěřině

Asi na dvě třetiny původního objemu svaříme 125 ml suchého bílého přírodního vína s celým hřebíčkem a lžičkou cukru. Vmícháme tři lžíce šípkového džemu a dvě lžíce rajského protlaku. Omáčku osolíme, zjemníme 125 ml smetany a prohřejeme ji. Podle chuti ji můžeme zakápnout citronovou šťávou.

Šípková polévka

Z hladké mouky a tuku připravíme jíšku, rozšleháme ji ve vodě a povaříme. Poté vmícháme šípkový džem (poměr podle množství polévky a požadované hustoty), polévku osolíme a okořeníme mletým zázvorem. Můžeme ji také okyselit citronovou šťávou. Podáváme ji horkou, doplněnou nasucho opečenými kostkami veky nebo rohlíků.

Nepečené šípkové cukroví

Na válu vypracujeme tuhé těsto z 210 g moučkového cukru, jednoho bílku, dvou lžic šípkového džemu a 70 g nastrouhaných mandlí. Z těsta vyválíme 2 cm silnou placku, potřeme ji bílkovou polevou (bílek utřený s moučkovým cukrem a citronovou šťávou), kterou necháme zaschnout.

Z těsta vykrajujeme formičkami různé tvary, naskládáme je do krabice ve vrstvách, které prokládáme pergamenem nebo pečicím papírem a cukroví necháme rozležet.

Jarní tip

Zavařenina z šípkových květů

Propláchneme a nadrobno nakrájíme 500 g otrhaných okvětních plátků šípkové růže, v misce je smícháme s 500 g cukru nebo medu a necháme je dva dny uležet. Poté je povaříme v hustém sirupu: V 200 ml vody svaříme 500 g cukru a nakonec přidáme šťávu z 1 citronu. Zavařeninu pak nalijeme do sklenic, uzavřeme je a obrátíme dnem vzhůru.