V hašeném vápně

„Vejce uchovávám v nálevu z hašeného vápna:

Vajíčka naskládám do pětilitrových láhví, na povrch dám kus vápna a po okraj sklenice zaliji studenou vodou z vodovodu.

Zavážu hrdlo pod celofán a uložím ve sklepě.

Vejce vydrží až několik měsíců. Bílek se krásně oddělí od žloutku a v pohodě lze ušlehat i sníh. Takhle skladuji vejce již 40 let a nikdy se žádné nezkazilo.“

Jiřina Koubová, Švihov

Zmrazování

„Při zmrazování vajec musíme oddělit bílek a žloutek.

Bílek zmrazujeme bez přísad, žloutek podle budoucího užití s důkladně rozmíchanými dvěma procenty soli nebo pěti procenty cukru.“

Zatímco v roce 1937 každý obyvatel tehdejšího Československa snědl v průměru 140 vajec, na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století vykazovaly statistiky opakovaně spotřebu 340 kusů. V roce 2006 jsme v Česku spořádali po 245 vejcích na obyvatele. Domácí chovy drůbeže se na produkci vajec podílejí více než třetinou.

Dita Krajčová, Náchod

V pšenici

„Není to běžný způsob, ale je účinný:

Na dno bedničky nasypeme vrstvu pšeničných zrn z letošní sklizně, do nich naskládáme vejce tak, aby se vzájemně nedotýkala, zcela je zasypeme pšenicí a na ni můžeme pokládat další vejce.

Jednotlivými vrstvami zaplníme celou bedničku, kterou pak uložíme v chladné místnosti. Vejce budou jako čerstvá po celý rok a nebudou mít nepříjemnou pachuť.“

Jiří Maliník, Aš