Výtečný domácí jogurt si vyrobíte i bez jogurtovače. Jak na to?
29. 10. 2017

Výtečný domácí jogurt si vyrobíte i bez jogurtovače. Jak na to?

Jogurtovač může výrobu jogurtu usnadnit, ale snadno se obejdete i bez něj. Levný, zdravý a chutný domácí jogurt připravíte i s pomocí hrnce, sklenic a peřiny, pod kterou v teple uzraje.

Jogurt se tradičně vyrábí z kravského mléka, ale můžeme použít jakékoliv jiné. Velmi zdravý jogurt lze vyrobit i z kozího či z rostlinného mléka. Skvěle chutná také jogurt sojový nebo kokosový připravený z dřeně. Pro přípravu potřebujeme základní surovinu v co nejčistším stavu, to znamená čerstvou, bez chemických konzervantů a barviv.

Horké mléko nalijete do sklenic a přidáte jogurtovou kulturu

Výroba

Používají se jednodušší i složitější jogurtovače, které udržují stálou teplotu potřebnou pro celý proces výroby, ale nejsou nezbytně nutné, jogurt vytvoříme i bez nich.

Na základní recept potřebujeme 1 l mléka (nejlepší je přímo od farmáře, ale lze použít i čerstvé z obchodu) a 5 polévkových lžic živých bakterií, které nastartují mléčné kvašení. Nejlepší je použít násadu z kvalitního živého jogurtu, který můžeme běžně koupit. Přichystáme si potravinářský teploměr a dvě půllitrové nebo čtyři čtvrtlitrové zavařovací sklenice. V průběhu celé výroby je důležitá čistota: hrnec, sklenice i nádobí ošetříme vařící vodou a do mléka zbytečně nesaháme prsty.

  • Mléko nejprve nalijeme do hrnce a na mírném ohni je 5 minut vaříme, poté je odstavíme a necháme zchladnout na 42 °C. Někdo doporučuje mléko pouze zahřát na 95 °C a nevařit. Obě cesty fungují.
  • Prázdné sklenice nahřejeme v troubě nebo v mikrovlnce. Do každé dáme nejprve na dno 2-3 lžíce živého jogurtu o pokojové teplotě a sklenice do půlky zalijeme mlékem, hmotu promícháme a doplníme zbytkem mléka.
  • Sklenice uzavřeme, zabalíme je do teplé deky a vložíme do peřin, kde je necháme bez jakékoliv kontroly či pohybu šest hodin. Poté by měl být jogurt hotový. Sklenice vyndáme, necháme je vychladnout a uložíme do chladničky.

 

Domácí jogurt je zdravý, lahodný, levný a ekologický

Výhody domácího jogurtování

Největší výhodou je, že známe přesně složení: vyhneme se tak přidaným škrobů, sladidlům a stabilizátorům. Hotový jogurt je velmi chutný a jeho výroba levná. A navíc ekologická, protože šetříme obaly, vystačíme si s několika sklenicemi, které používáme dokola.

Vlastní živý jogurt prochází neustále procesem zrání a kysnutí. Mění se jeho chuť i konzistence. Na počátku je tekutější, později houstne a kysne. Většinou je nejlepší druhý den od výroby, čtvrtý den je zpravidla již přezrálý. Připravujeme tedy jen takové množství, které včas zkonzumujeme – vždyť kdykoliv si můžeme vyrobit čerstvou dávku jogurtu znovu.

Co je to jogurtová kultura?

Takzvanou jogurtovou kulturou rozumíme bakterie mléčného kvašení, které začnou mléčný cukr laktózu rozkládat a štěpit. Přirozeně nasládlá chuť mléka se mění na kyselou. Na jogurtovém kvašení se podílejí hlavně bakterie Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgarius. Zakoupit můžeme i sušené bakterie pro domácí jogurtování, které zaručují prvotřídní výsledek ( k dostání jsou například v některých mlékomatech).

K jogurtu se hodí ovoce, oříšky, vločky, med...

S ovocem i medem

Jogurty jsou výborné čerstvé neochucené, hodí se na snídani, k sušenému ovoci, ale i do salátů nebo koktejlů. Sladké ochucené varianty je lepší vyrábět až z hotového základu. Přidat můžeme domácí marmeládu, kompotované ovoce, rozmačkaný banán, meruňky nebo kakao. Sladíme podle chuti, a to třtinovým cukrem, agávovým sirupem, medem, velmi pikantní je i javorový sirup. Pokud dbáme na štíhlou linii, určitě je vhodné nahradit část cukru stévií, která představuje perfektní rostlinné sladidlo bez kalorií.

Autor Daniela Dušková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS