Přesto existují recepty na povidla z hrušek, které si vystačí s cukrem krupicí a notnou dávkou trpělivosti:

Hrušková povidla pečená v horkovzdušné troubě

Potřebujeme

  • 3 kg hrušek
  • 500g cukru

Jak na to

Hrušky oloupeme, odjádříme a promícháme s cukrem. Směsí naplníme plech na nákyp a pečeme v troubě při 130 stupních a horkovzdušné cirkulaci, až směs zhoustne. Je však třeba hrušky častěji míchat, aby se nepřipálily.

Celé to trvá asi 4 hodiny.

Nebuďte zklamáni množstvím — získáte čtyři až pět menších sklenic, zato však skvělých hruškových povidel.

Hruškový džem s meruňkami

Potřebujeme

  • 2 kg zralých hrušek
  • ¼ l vody
  • asi 200 g krystalového cukru
  • kůru ze 3 čistých citronů
  • kousek celé skořice
  • 0,5 kg meruněk

Jak na to

Oloupané hrušky odjádříme a nakrájíme na malé kousky a svaříme s vodou, cukrem, citronovou kůrou a skořicí. Snížíme teplotu plotýnky a v přiklopeném hrnci 20 minut dusíme.

Přidáme půlky meruněk zbavených slupek (v době zralých hrušek to budou spíše kompotované) a dalších 5 až 10 deset minut mírně vaříme, aby ovoce změklo. Dobře promícháme. Odstraníme skořici a citronovou kůru a hmotou hned plníme připravené sklenice. Zavíčkujeme a sterilujeme.

Povidla se želírovacím cukrem

Potřebujeme

  • 3 kg hrušek
  • 0,5 kg želírovacího cukru
  • skořici
  • citronovou šťávu

Jak na to

Hrušková povidla se nedají připravit stejným postupem jako švestková, protože hrušky zdaleka neobsahují pektiny v takovém množství jako švestky. (Pektiny, látky obsažené v rostlinných buňkách, se využívají v potravinářství k výrobě rosolů apod., ale i ve farmacii, dokonce v textilním průmyslu.)

Pro přípravu hruškových povidel je proto vhodné použít želírovací prostředek, třeba želírovací cukr. Tím se také zkrátí doba vaření. Hrušky rovněž obsahují méně kyselin, proto se do nich přidává citronová, případně pomerančová šťáva.

Hrušky oloupeme, odjádříme, rozkrájíme, dáme do hrnce a zalijeme troškou vody s citronovou šťávou. Přidáme skořici a přivedeme k varu. Vaříme, až hmota začne houstnout, přidáme cukr a ještě chvíli — podle návodu — povaříme. Naplníme sklenice, zavíčkujeme. Můžeme je sterilovat, a to asi 20 minut při teplotě 85 °C.

Hrušky v nálevu podle starého receptu

Hrušky se kolem dokola jemně oloupou, stopka se ponechá, pak se omyjí a vaří půl hodiny s roztlučeným cukrem zalité roztokem vody a octa půl na půl, dokud jimi nejde prostrčit stéblo trávy.

Přidání citronové šťávy zachová hruškám barvu. Něco skořice a zázvoru zlepší chuť. Hrušky se narovnají do sklenic, zalijí vývarem, uzavřou a ve vodní lázni zavaří.

(Recept pochází z německy psané kuchařky autorek M. Kneid a E. Steikler, která vyšla před více než sto lety.)

Příloha k masu: hrušky naložené jako okurky

Na lák potřebujeme

  • vodu s octem v poměru 4:1
  • celý pepř, nové koření, 2 hřebíčky, hořčičné semínko, bobkový list,
  • křen

Jak na to

Hrušky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jádřince. Krátce je povaříme. Vkládáme je do sklenic, přidáme celý pepř, nové koření a hřebíčky.

Zalijeme lákem a sterilujeme 25 minut při 80 °C.

Hruškové pyré s vínem

Potřebujeme

  • 6 zralých hrušek
  • šťávu z půlky citronu
  • malý kousek celé skořice
  • 1,5 dcl bílého vína
  • 30 g cukru

Jak na to

Omyté hrušky rozpůlíme, odjádříme a pak ještě nakrájíme na malé kousky. S citronovou šťávou, vínem, cukrem a skořicí dáme do hrnce a při mírné teplotě jemně dusíme. Poté odstraníme skořici a propasírujeme nebo rozmixujeme.

Pyré podáváme teplé či studené. Výborně se hodí do nákypů či jako náplň do knedlíků a palačinek. Pyré lze také dochutit medem.

Hrušky opité červeným vínem

Oloupané, na proužky nakrájené, odjádřené hrušky vložíme do citronové vody, aby neztratily barvu. Pak je narovnáme do větších uzavíratelných sklenic.

Z přiměřeného množství

  • červeného vína
  • cukru
  • celé skořice
  • hřebíčku
  • zázvoru

svaříme nálev a hrušky jím zalijeme. Pak ovoce asi půl hodiny zavařujeme v hrnci, případně v troubě. Se zmrzlinou jsou vinné hrušky jedna báseň.

Hrušky s rumem

Na 5 kg hrušek svaříme

  • 1 l vody,
  • 1/3 l rumu tuzemáku,
  • 75 dkg cukru,
  • kousek vanilky.

Horký roztok promícháme ještě s dalšími třemi decilitry tuzemáku, nalijeme do sklenice na oloupané hrušky, zavíčkujeme a sterilujeme asi 20 minut při 80 °C.