Třešně v medu

Potřebujeme

  • 1 kg třešní
  • 150—200 g medu

Jak na to

Třešně omyjeme, usušíme a zbavíme pecek. Naplníme jimi sklenice, které dobře uzavřeme. Sterilujeme 15–20 minut. Višně připravujeme podobně, ale nevypeckováváme je a medu přidáme o 50 g více.

Rybíz v medu

Potřebujeme

  • 1 kg rybízu
  • 250—300 g medu

Jak na to

Zralý rybíz propláchneme na sítu a necháme okapat. Zbavíme ho stopek, nasypeme do sklenic a zalijeme medem. Pevně uzavřeme a sterilujeme 10–15 minut.

Borůvky, maliny, ostružiny v medu

Potřebujeme

  • 1 kg ovoce
  • 200—250 g medu

Jak na to

Přebrané a umyté ovoce necháme na sítu okapat, nasypeme je do sklenic, zalijeme medem a sklenice dobře uzavřeme. Sterilizujeme 10–15 minut.

Zavařování ovoce ve vlastní šťávě

Zavařujeme jen zralé a čerstvé ovoce, narušené části patřičně hluboko vykrojíme.

Při zavařování ovoce ve vlastní šťávě musíme med odpěnit: Odvážíme potřebné množství, nádobu s medem zakryjeme, vložíme ji do větší nádoby s vroucí vodou, kde ji necháme stát alespoň půl hodiny; na povrchu medu se utvoří bílá pěna, kterou sebereme.

Zavařování v medovém roztoku

Med s vodou povaříme a sebereme z něho pěnu. Pro třešně, jablka, hrušky a zralé švestky dáváme na 1 litr vody 200–250 g medu, na chrupky, višně, broskve, meruňky, angrešt či rybíz 250–300 g medu na litr vody.

Hledáte recepty na medové pečivo? Zkuste článek Medové pečivo