Chamula

Oloupeme deset větších brambor, nakrájíme je na plátky a dáme rozvařit. Pak vodu zčásti scedíme a brambory rozmačkáme na kaši. Podle potřeby přisypeme hladkou mouku a přilijeme trochu scezené vody až vznikne hustá hmota.

Tu dáme na plotnu a hnětáčkem na brambory vymícháme, až začne dělat bublinky, aby se mouka provařila. Ještě chvíli necháme na plotně dojít.

Podáváme buď se smaženou cibulkou, nebo nasladko s omastkem, mákem nebo povidly. Povrch můžeme také posypat česnekem a na kachním sádle zapéci v troubě.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Bramborový kuba

Potřebujeme

  • 60 dkg brambor
  • 40 dkg čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy

Jak na to

Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vložíme je do pekáče na tenkou vrstvu oleje, osolíme, posypeme rozemnutým bobkovým listem a navrch dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka.

Pečeme chvíli ve vyhřáté troubě, pak poklademe nakrájenými houbami, přisolíme, opepříme, skropíme trochou oleje a dopečeme.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Plněné bramborové knedlíky

Potřebujeme

  • 0,5 kg brambor
  • hrubou mouku
  • 1 vejce
  • 1 velkou cibuli
  • 30 dkg uzeného masa nebo uzeniny
  • sádlo
  • sůl

Jak na to

Vařené brambory oloupeme a ještě teplé rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme vejce, sůl a hrubou mouku. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme váleček.

Nakrájíme stejně silná kolečka a plníme nakrájeným masem nebo uzeninou. Vaříme podle velikosti knedlíků 10 až 15 minut.

Hotové posypeme smaženou cibulkou. Podáváme se zelím.

Jana Kuberová, Zdešov

Zapečené brambory s omáčkou

Asi 3/4 kg oloupaných brambor uvaříme v osolené vodě do poloměkka.

Připravíme si houbovou omáčku z 20 dkg hub, 1/4 l husté sladké smetany, másla a mouky.

Uvařené brambory rozmačkáme, dáme do ohnivzdorné vymazané mísy, zalijeme omáčkou, hustě posypeme strouhaným sýrem a pokapeme máslem. Vše zapečeme v troubě.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Bramborák s houbami

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 až 2 vejce
  • sůl
  • česnek
  • majoránku
  • kmín
  • tuk na smažení
  • několik lžic vřelého mléka

Jak na to

Oloupané brambory nastrouháme, přelijeme troškou vřelého mléka, přidáme mouku, vejce, sůl, kmín, majoránku, utřený česnek a promícháme.

Přidáme 20 dkg na másle podušených hub. Po promíchání pečeme tenké bramboráky.

Helena Reindlová, Liberec

Bramborový závin

Potřebujeme

  • 6 vařených brambor
  • hrubou mouku
  • 1 vejce
  • sůl

na náplň

  • 1 lžíci sádla
  • 1 cibuli
  • 25 dkg kyselého zelí
  • 30 dkg anglické slaniny

Jak na to

Vypracujeme těsto a rozválíme je na plát.

Na osmažené cibuli podusíme zelí a až vychladne, poklademe je na plát bramborového těsta. Na ně rozložíme anglickou slaninu a opatrně zabalíme.

Pečeme na dobře sádlem vymaštěném pekáčku. Hotové přeléváme smaženou cibulkou.

Jana Kuberová, Zdešov

Přesbidlo

Asi 0,5 kg oloupaných, na kostky nakrájených brambor uvaříme v osolené vody.

Asi hodinu předtím zaděláme na noky z 250 g hrubé mouky, 1 žloutku a potřebného množství mléka a soli.

Z uvařených brambor slijeme vodu a do ní zavaříme maličké noky. Ty pak smícháme s brambory a se lžící sádla a na talíři ještě domastíme na sádle dozlatova usmaženou cibulkou.

Ivan Veselý, Žebrák

Brambory plněné mozečkem

Na tuku zpěníme jemně nasekanou cibuli, přidáme spařený odblaněný mozeček a 12 dkg na nudličky nakrájené šunky, osolíme, opepříme a usmažíme.

Větší oloupané brambory napůl uvaříme, pak nahoře odřízneme, vydlabeme, naplníme mozečkovou nádivkou, přikryjeme a na másle a trošce šťávy z pečeně udusíme doměkka.

Ivan Veselý, Žebrák

Peciválky

Zpracujeme těsto z

  • 1 kg vařených mletých bramborů,
  • 30 dkg mouky,
  • 1 vejce.

Vyválíme z něho 1,5 cm široké proužky, které nařízneme tak, aby se tvořily kostky.

Proužky na nemastném plechu upečeme z obou stran dorůžova, kostky dořízneme, dáme do mísy, zalijeme vařícím mlékem, přikryjeme poklicí, protřepeme a necháme 2 až 3 minuty odstát.

Přebytečné mléko slijeme, kostky posypeme mletým mákem s cukrem a omastíme rozpuštěným horkým máslem.

Ivan Veselý, Žebrák

Bramborové placičky s brusinkami

Potřebujeme

  • 4 vařené brambory
  • 80 g hladké mouky
  • 120 g mléka
  • polovinu lžičky cukru
  • 1 lžičku soli
  • pepř
  • olej
  • brusinkovou zavařeninu

Jak na to

Vejce rozšleháme s mlékem, vmícháme mouku a necháme odstát. Pak do těstíčka jemně nastrouháme brambory, ocukrujeme, osolíme, opepříme a vyšleháme dohladka.

Na lívanečníku pečeme placičky, které potíráme brusinkovou zavařeninou.

Ivan Veselý, Žebrák

Bramborová hnízda

Brambory nastrouháme na hrubé nudličky a omočíme je v osoleném roztoku vody a mouky. Rukama nebo dvěma lžícemi vytvarujeme hnízda a zprudka je usmažíme.

Na ubrousku necháme odsát tuk, poté hnízdečka rozložíme na talíře, plníme libovolnými náplněmi a barevně ozdobíme − petrželkou, plátky citronu, zelenými či černými olivami.

Olga Štěpničková, Praha 2

Byronovy medailonky

Potřebujeme

  • 600 g brambor
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • olej
  • strouhaný sýr na posypání
  • máslo
  • pepř a sůl

Jak na to

Brambory uvaříme ve slupce a rozmačkáme na kaši. Přidáme dvě lžíce rozpuštěného másla, vejce a půl lžičky pepře. Osolíme, promícháme a tvoříme medailonky, které na oleji po obou stranách osmažíme dozlatova.

Urovnáme je na vymaštěný plech, skropíme mlékem, posypeme sýrem a krátce zapečeme.

Irena Krásná, Hradec Králové

Voňavá bramborová roláda

Uvaříme 500 g brambor ve slupce, oloupeme je a necháme vychladnout. Poté je umeleme nebo důkladně rozšťoucháme, vmícháme osolené rozšlehané vejce, asi 780 g hrubé mouky a 80 g krupice a propracujeme na tužší těsto.

Z těsta vyválíme asi půl centimetru silný plát a posypeme ho všemi dostupnými nasekanými bylinkami a natěmi (petrželkou, bazalkou, dobromyslí, majoránkou, tymiánem).

Plát zabalíme (můžeme i pomocí fólie) do jedné nebo více rolád, vložíme do osolené vařící vody a vaříme asi 20 minut.

Olga Štěpničková, Praha

Bramborové lívance − vošouchle

Nastrouháme •deset větších syrových brambor, přidáme •kvásek, •0,5 l mléka a •špetku soli s moukou.

Vypracujeme řidší těsto, necháme je vykynout a poté smažíme v lívanečníku po obou stranách.

K hotovým lívancům podáváme syrové kysané zelí, nebo je můžeme namazat povidly nebo borůvkovým kompotem.

Božena Prášková, Dolní Město

Hlupec neboli trepek

Asi •0,75 kg syrových brambor nastrouháme s •200 g syrové mrkve, přidáme •špetku soli, •majoránku, •1 vajíčko a •mouku.

Těsto vypracujeme stejně jako na bramborák a mírně smažíme na oleji z obou stran. Hotové hlupce podáváme ozdobené tatarskou omáčkou, listem salátu a kolečkem rajčete.

Božena Prášková, Dolní Město

Chlupaté knedlíky s rohlíkem

Potřebujeme

  • na 1 nastrouhaný syrový brambor:
    • 1 rohlík nakrájený na kostičky
    • 1 polévková lžíce solamylu
    • 1 vejce
    • sůl
    • 1 lžíci hrubé mouky

    Jak na to

    Suroviny promícháme, přidáme sůl a hrubou mouku podle hustoty těsta (nesmí jí být moc, knedlíky by byly tvrdé).

    Tvoříme kulaté knedlíky a vaříme je asi 8 minut. Jsou křehké a dají se i ohřívat. Podáváme je se zelím, špenátem a podobně.

    Marie Kalinová, Dolní Žďár

    Brambory plněné mletým masem

    Potřebujeme

    • 8 velkých brambor
    • 250 g mletého hovězího nebo kuřecího masa
    • 1 cibuli
    • 1 lžičku majoránky
    • 1 vejce
    • 2 lžíce nasekané petrželky
    • 2 lžíce oleje
    • 50 g másla
    • sůl a pepř

    Jak na to

    Brambory upečeme v troubě do poloměkka, oloupeme je, rozpůlíme a vydlabeme.

    Na cibulce osmahneme mleté maso dohněda. Pak přidáme prolisovanou vydlabanou část brambor, okořeníme majoránkou, přidáme rozšlehaný žloutek, petrželku, osolíme a opepříme.

    Směsí naplníme půlky brambor a vložíme je do máslem vymazané zapékací misky. Pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme až brambory zcela změknou.

    Otilie Sádovská, Rapotín

    Brambory na kyselo

    Potřebujeme

    • 1 kg brambor
    • 8 dkg másla
    • 5 lžic hladké mouky
    • kousek bobkového listu
    • trochu cukru
    • 2 lžíce octa
    • 1/4 l kyselého mléka
    • sůl
    • vařená vejce

    Jak na to

    Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, podlijeme horkou vodou, osolíme, přidáme bobkový list a dusíme.

    Z tuku a mouky usmažíme světlou jíšku, zalijeme vodou z brambor a rozředíme mlékem. Smícháme s brambory, přidáme ocet a cukr a ještě chvilku povaříme. Můžeme ještě posypat nasekaným koprem.

    Na hluboký talíř dáme oloupané natvrdo uvařené vejce a přelijeme je připravenou směsí.

    Marie Kalinová, Dolní Žďár