Anona, čerimoja čili smetanové jablko - lákavé exotické ovoce
31. 12. 2016

Anona, čerimoja čili smetanové jablko - lákavé exotické ovoce

Jablka a hrušky sice v zimě představují výborný základ ovocného jídelníčku, ale proč si jej občas nezpestřit méně známými exotickými plody z dalekých zemí.

Láhevník, anona (Annona), to je početný rod tropických dřevin. Řada jeho druhů má však lahodné jedlé plody, které lákají k ochutnání.

čerimoja (Annona cherimola)

Smetanové jablko nechejte dozrát

Čerimoja (Annona cherimola), které se také někdy říká chirimoya nebo cukrové či smetanové jablko, patří k nejběžnějším druhům láhevníku a lze ji koupit i u nás. Plod nemá zcela pravidelný tvar, velikostí připomíná pěkné jablko a má zelenou matnou slupku. Na první pohled není příliš vzhledný, bílá nebo narůžovělá dužnina je v plné zralosti měkká a sladká. Vůní a chutí připomíná banány s jahodami dohromady. Plody se sklízejí nezralé, protože špatně snášejí přepravu. Abychom je mohli konzumovat, musíme je nechat několik dní dozrát, dokud nezměknou. Vadí jim také otlačení.

anona síťkovaná (Annona reticulata)

Pudink, nebo ovoce?

zrání anonyAnona síťkovaná (Annona reticulata), nebo též ramphal, býčí srdce či bullock’s heart, je chutí i vzhledem podobná čerimoji. V konzumní zralosti má hnědozelenou slupku. Zralé plody nejsnáze jíme lžičkou: plod nejprve rozřízneme na půlku a bílou, moučnatou a aromatickou dužninu vyjídáme. Pozor na lesklá černá semena, ta jedlá nejsou. Pokud zavřeme oči, možná ani nepoznáme, že máme na lžičce ovoce, protože pocítíme sladkou, lehounce nakyslou chuť připomínající pudinkovotvarohový dezert.

Autor Daniela Dušková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

moje zkušenosti

(Jaromír Bulíř), 3. 1. 2017, 07:06

Annonu cherimolu , já osobně s kakichurmou , považuju za chuťově nějlepší cizokrajné ovoce.Kakichurmu , můžete celkem lehce pěstovat i u nás , jen zimovat někde kolem 0-5 st C.Každý rok mám cca 8 litrový kýbl výborného ovoce.Cherimola je ale oříšek , kvete mi již 4 rokem ať dělám co dělám , bez úrody.Bulíř J

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS