Ačkoli obsah vlákniny v hlízách slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) není oproti tradovaným informacím nijak závratný, může být zajímavým a významným zpestřením jídelníčku. Hlízy jsou různotvaré, mají bílou nebo červenou slupku a pro pěstitele jsou zajímavé tím, že jsou vysoce mrazuvzdorné, takže se mohou sklízet až na jaře.

Topinambury lze používat místo brambor. Mezi nejchutnější úpravy patří restované - před smažením je oloupeme a pokrájíme na kolečka. Lze z nich připravit i bramboráky - při jejich přípravě je kombinujeme s bramborami a můžeme vyzkoušet různé poměry obou surovin.

Bramborák s topinamburem

  • Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a na jemném struhadle nastrouháme.
  • Vmícháme mouku, syrové vejce a prolisovaný česnek.
  • Okořeníme pepřem a majoránkou a pak přidáme nastrouhaný topinambur v přiměřené dávce.
  • Těsto nalijeme na pánev s rozehřátým olejem a smažíme po obou stranách dozlatova.

Bramborák chutná studený i teplý.

Salát z topinamburů

  • Deset topinamburů nastrouháme společně s menším celerem a větší mrkví.
  • Přidáme 50 g čerstvého nebo rozmraženého hrášku nebo zelenou nať cibulky, lžíci panenského olivového oleje a salát pokapeme citronovou šťávou.

Podáváme s celozrnným pečivem.

Topinambur roste jako plevel

Topinambur pochází ze Severní Ameriky. Největším evropským pěstitelem zůstala od 16. století Francie, odkud se plodina šířila do té doby, než ji vytlačily brambory. Hlízy topinamburu obsahují 18 procent sacharidů, ze kterých tvoří víc než polovina cukry, esenciální aminokyseliny a kyseliny jablečnou, jantarovou a citronovou. Je v něm poměrně velké množství vitaminů A a E. Určitou zajímavostí je, že na Slovensku byly topinambury zařazeny mezi invazivní rostliny a jejich pěstování je zakázáno kvůli problémům, které dělají na poli. Při sklizni se totiž nikdy nepodaří posbírat všechny hlízy. Vyrostou sice další rok, jenže problémy nastanou při přechodu na jinou plodinu - z topinamburů se pak stane plevel, kterého je obtížné se zbavit. Při pěstování na zahradě proto pozor na jejich rozpínavost – například zapuštěná zábrana zamezí jejich šíření.