Křupavý dort z brambor, ovčího sýra, rajčat...

Na 4 porce potřebujeme:

  • 200 g mraženého hrášku
  • 500 g brambor
  • 2 mladé pórky
  • 200 g ovčího sýra
  • 400 g tvrdých rajčat
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 5 vajec
  • 1 až 2 lžíce minerálky
  • sůl, pepř
  • kajenský pepř
  • 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky

Jak na to

Hrášek necháme krátce rozmrazit.

Příprava trvá asi 45 minut. 1 porce obsahuje 490 kcal, 30 g tuků, 25 g bílkovin, 30 g sacharidů

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a papírovou utěrkou osušíme.

Pórek očistíme, opereme a nakrájíme na silná kolečka.

Sýr necháme okapat a pokrájíme na kostky.

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.

Na velké pánvi rozpálíme olej. Hrášek, brambory a pórek opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Přidáme polovinu sýra a vše promícháme. Zbylý sýr a rajčata poklademe navrch.

Tip: Když plátky brambor osušíte papírovou utěrkou, při pečení se rychleji vytvoří propečená kůrčička a tortilla bude křupavější.

Vejce rozkvedláme s minerálkou, trochou soli a pepře, špetkou kajenského pepře a petrželkou. Vaječnou masu nalijeme na brambory se zeleninou a na mírném ohni necháme asi 10 minut ztuhnout. Jakmile je spodní strana tuhá, pokrm pomocí talíře obrátíme a pečeme po druhé straně dalších 5 minut.

Tortillu nakrájíme na dortové kousky a horkou podáváme.

Víte, kdy proběhla bramborová revoluce?

Počátkem roku 1847. Tak se totiž říkalo tehdejším hladovým bouřím v Berlíně, které propukly poté, co plíseň bramborová zničila množství uskladněných hlíz. Brambory se rázem staly nedostatkovým zbožím a podražily natolik, že kupující museli za půl kilogramu zaplatit téměř dva stříbrné groše.

Situace se vyhrotila natolik, že na tržištích docházelo ke skandálním scénám. Zoufalí lidé občas převrhli koše trhovců a brambory se rozkutálely po ulici. Mnoho obyvatel kvůli hladu opustilo město. Některé chudé rodiny se pod tlakem okolností dokonce musely vydat do zámoří.

Berlínský magistrát nakonec uklidnil nepokoje tím, že za obecní prostředky nakoupil velké množství brambor, které potom prodával obyvatelstvu za přijatelnější ceny.