Kuchyňská cibule slouží především k tepelné úpravě. Různé odrůdy se liší jemností svých chutí, a tak se staly součástí speciálních, často i národních receptů. Například šťavnatá šalotka, tvarem poněkud připomínající česnek, se uplatňuje hlavně ve francouzské kuchyni a v dušených pokrmech. Dá se konzumovat i syrová. Perlovka je drobná, světlá nebo červenavá oválná cibule, která se často nakládá nebo přidává vcelku do dušených pokrmů.
Sladká cibule se pěstuje ve více odrůdách, má bílou nebo žlutohnědou slupku a je obvykle větší a štíhlejší než běžná cibule. Používá se syrová do salátů, ale lze ji i grilovat.
Zimní cibule se používá jako hodnotné naťové koření a nahrazuje pažitku.
Červená cibule má velmi jemnou chuť, je výborná syrová do salátů a sendvičů, ale lze ji přidávat i do teplých jídel.
Španělská cibule je velká a sladká, má bílou, žlutou nebo i červenou slupkou. Obvykle se jí syrová, její jemná chuť totiž při tepelné úpravě většinou příliš nevynikne. Nevýhodou je, že ji nelze dlouho skladovat.
Proč je cibule zdravá
- Cibule podporuje činnost trávicích orgánů a tvorbu žaludečních šťáv a pomáhá organizmu s likvidací bakterií.
- Povzbuzuje činnost jater, slinivky a žlučníku.
- Cibulová šťáva rozpouští hleny při kašli, je dodnes doporučovaným lékem při chrapotu a nachlazení, při krčních a plicních chorobách a při jaterních katarech.
- Jak dokázaly poslední výzkumy, výrazně se podílí na snižování cholesterolu v krvi a to jak při konzumaci cibule syrové, tak i tepelně zpracované.
Smažená cibule I
- 6 velkých cibulí
- sůl
- tuk na smažení
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 2 lžíce smetany
- kypřicí prášek
Oloupané cibule nakrájíme na silnější plátky, osolíme je a necháme chvíli odležet.
Z vajec, mouky a smetany vyrobíme těstíčko, které můžeme ještě zkypřit špetkou kypřícího prášku.
Do těstíčka namáčíme plátky cibule a smažíme je na rozpáleném tuku. Podáváme s tatarkou, jako příloha se hodí chléb i brambory.
Smažená cibule II
Velké cibule pokrájíme na silná kolečka, osolíme a zabalíme do plátkového sýra. Pod sýr lze vložit i salám (jakýkoliv). Obalujeme v trojobalu a smažíme. K tomu chléb, bramborovou kaši, atd. Takto můžeme připravit i rajčata.
Cibulačka
- 2 větší cibule i s natí
- 40 g másla
- 2 rohlíky
- 50 g ementálu
- kostku bujonu
- pepř, sůl
Na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli osmažíme na části másla a dáme ji vařit. Na zbytku másla osmažíme na kostičky nakrájené rohlíky.
Na talíře rozdělíme rohlíky, strouhanku, sýr, přelijeme cibulovým vývarem, dokořeníme a ozdobíme sekanou cibulovou natí.
Barevný cibulový salát
Neslzte, jde to i bez pláče!
Cibule obsahuje slzotvorné sloučeniny, které se při krájení nebo loupání uvolňují a způsobují pálení a slzení oči. Jak tomu předcházet? Například drobnou cibuli perlovku můžeme před oloupáním povařit vcelku, doporučujeme také cibuli loupat pod tekoucí studenou vodou. Babičkovská rada zase zní: při loupání cibule si do pusy dáme skrojek chleba. Podstatná zásada je, že pokud cibuli nakrájíme rychle a ostrým nožem, ani si nezapláčeme.
Potřebujeme stejné množství bílé a červené cibule. Obě nakrájíme na kolečka a zalijeme vroucím nálevem z vody (otupí ostrou chuť cibule) a několika kapek vinného octa nebo citronové šťávy.
Přidáme kvalitní olej, osolíme, osladíme. Salát necháme uležet.
Chceme-li dosáhnout skutečně nejlepšího dojmu, promícháme ho ještě s uvařenými barevnými těstovinami.
Pomazánka z naťové cibulky
- svazek naťové cibulky
- 100 g majonézy
- 1 jablko
- 100 g měkkého salámu
- sůl, špetku cukru
- citronovou šťávu
Cibulky jemně usekáme a vmícháme je do ochucené majonézy. Přidáme nastrouhané jablko a pokrájený salám. Dochutíme citronovou šťávou, solí a cukrem.
Plněná cibule
- 6 velkých cibulí
- 20 g tuku
- 200 g uzeného masa nebo měkkého salámu
- 200 g hub (použijeme sušené)
- 4 rajčata
- 1 žemli
- trochu mléka
- kousek másla
- pepř, sůl
Karamelizovaná cibule
Karamelizovaná cibule je oblíbenou přílohou k masu. Pokud k ní přidáme trochu cukru, bude karamelizovat rychleji a získáme zlatavou, měkkou a voňavou přílohu, kterou můžeme použít k libovolnému jídlu.
Oloupané cibule vaříme několik minut ve slané vodě, pak je vyjmeme a vnitřky vydlabeme. Ty pak osmažíme spolu s nakrájenými rajčaty a houbami na másle. Přidáme k nim v mléce namočenou žemli a nadrobno nakrájené uvařené uzené maso či měkký salám, osolíme a opepříme, podle chuti okořeníme oblíbeným kořením, například kari. Nádivkou naplníme uvařené cibule a ve vymaštěném pekáčku je upečeme v troubě.
Maso s cibulí
- 500 g zadního hovězího masa
- 4 velké cibule
- 4 vejce
- bobkový list
- špetku šafránu
- 1 lžíci petrželky
- olej, pepř, sůl
Jemně nakrájené maso vaříme v litru osolené vody se vším kořením asi hodinu. Po 40 minutých přidáme na hrubá kolečka nakrájenou cibuli a nakonec nasekanou petrželku; vodu necháme téměř zcela vyvařit.
Ušlehaná vejce osolíme, uděláme z nich omelety, ty rozkrájíme na kousky a navršíme je na maso. Zakapeme olejem a citronem. Podáváme s rýží.
Brambory s cibulovou omáčkou (4 porce)
- 1 kg brambor
- 1 velkou cibuli
- 50 g másla
- 5 lžic olivového oleje
- 1 dl suchého bílého vína
- 200 g smetany
- 1 lžičku ostré hořčice
- 1 lžičku fenyklu nebo jiného podobného koření
- půl lžičky majoránky
- sůl, pepř
- půl svazku petrželové nati
Brambory uvaříme ve slupce, oloupanou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké kroužky. Na pánvi rozpálíme lžíci másla a dvě lžíce oleje. Kroužky cibule osmažíme na mírném ohni, až zesklovatí. Přilijeme víno a zprudka vaříme do zhoustnutí. Přidáme smetanu, hořčici, fenykl, majoránku a povaříme, až omáčka zhoustne. Osolíme a opepříme. Slijeme brambory a upravíme je na talíře, přilijeme je cibulovou omáčkou a posypeme petrželovou natí.
Autoři receptů Ivan Veselý, Praha; Jitka Vlachová, Horní Štěpánov