Co s úrodou ačokči? Můžete ji nakládat, kvasit, zapékat i dusit
9. 9. 2017

Co s úrodou ačokči? Můžete ji nakládat, kvasit, zapékat i dusit

Ačokča je popínavá rostlina, která se dokáže rozrůst do obřích rozměrů a přinést ohromnou úrodu. Plody sklízejte nejlépe, dokud jsou malé a křehké. Uplatnění však najdou i větší.

Pokud sklidíte plody ještě mladé, jsou chutné v salátu i na obloženém chlebu i zasyrova. Výhodou je zachování vitamínu C, na který jsou bohaté.

Mladé plody s nezralými semeny jsou chutné i syrové

Můžete je také nakládat jako okurky, uchovat mléčným kvašením jako kvašáky – podobně jako zasyrova, i po naložení se chutí pohybují mezi okurkou a paprikou. A nakládané papriky jsou pochoutkou, jejíž vypěstování stojí mnohem více práce, nežli je tomu u ačokči. Na klasické zavařování se vyplatí sklidit a zavařit je mladé, podobně jako okurky – i postupovat můžete stejně, jako u nakládaček. Jako kvašáky můžete zpracovat i starší, větší plody.

Plody ačokči lze nakládat stejně jako okurky

Hodí se i do leča

Díky tomu, že jsou duté, lze starší plody rovněž plnit podobně jako papriky a dusit nebo zapékat. Náplň můžete zvolit podle chuti – například rozličné kombinace sýra, rýže, brambor, mletého masa, cibule, kysané smetany, rajčat, hub. Po půl hodině zapékání budou plody měkké.

Starší plody ačokči se hodí k plnění a zapékání

Ačokča papriku nahradí i v leču a dalších dušených i zapékaných zeleninových směsích. O vitamín C sice přijdete, ale množství minerálů, karotenů, vlákniny a dalších prospěšných látek, které plody obsahují, zůstane zachováno. Pro tento účel si můžete pokrájenou ačokču i zamrazit, nebo sterilovat ve skleničkách – buď v kyselém či sladkokyselém nálevu, nebo ve vlastní šťávě, kterou pustí po osolení. Příhodná je kombinace s rajčaty a základ na lečo je připravený.

Zralá semena starších plodů je třeba odstranit

U starších plodů (delších než 4 cm) semena odstraňte, mladé a křehké lze jíst i zpracovávat v celku.

Plněná ačokča dušená v rajské

Na 4 porce potřebujeme 

  • 16 větších plodů ačokči
  • ½ kg mletého krůtího masa
  • 100 g kvalitní bílé rýže
  • sůl, mletý pepř a zelené koření (tymián, saturejku, yzop, rozmarýnku)

 

Jak na to 

  1. Seřízneme širší konec plodů a ostrou lžící nebo nožem vyjmeme semena s přepážkami. U zapékání stačí rozpůlení, ale pro dušení v omáčce je důležité nechat plody v celku.
  2. Plody naplníme směsí masa s neuvařenou rýží, dle chuti osoleného a okořeněného.
  3. Naplněné plody ponoříme do rajské omáčky a necháme přibližně hodinu vařit na mírném ohni.

 

K plněné ačokče již není třeba podávat jinou přílohu, nežli rajskou omáčku, ve které se dusila.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS