Co s úrodou fazolek? Letní kulinaření, blanšírování a mražení
26. 7. 2017

Co s úrodou fazolek? Letní kulinaření, blanšírování a mražení

Fazolové lusky se vyplatí sklízet, dokud jsou křehké. Proto je hojně užívejte v kuchyni a přebytky uchovejte v mrazáku. Přinášíme lahodné recepty na fazolky pečené a marinované, i užitečné tipy

Zatímco starší fazolové lusky je nutno déle tepelně upravovat, mladé změknou ve vroucí slané vodě velmi rychle, nebo je můžete upravit jen v páře. Poté jsou výborné například ještě za horka posypané strouhaným sýrem a zakápnuté olivovým oleje a troškou citrónů.

Zelené fazolové lusky v páře

Fazolkové kulinaření

  • Lahodné jsou též ve smetanových omáčkách, ať už ze sladké, nebo kysané smetany.
  • Výtečné jsou fazolky restované v těstíčku do křupava.
  • Upotřebíte je i v zeleninových salátech, například v kombinaci s vařenými vejci, nebo je můžete zapékat na mnoho způsobů

 

Pečené fazolové lusky

  1. Zelené fazolové lusky uvařte v páře pouze do poloměkka a nechejte je okapat a oschnout
  2. V míse je promíchejte s olivovým olejem, troškou balzamikového octa nebo citrónové šťávy, solí a pepřem
  3. Rozložte je v jedné vrstvě na pekáč a pečte při teplotě 200°C 5-10 minut

 

Pečené fazolové lusky jsou zdravou pochoutkou

 

Letní italské fazolky v marinádě

  • 1/5 kg mladých fazolových lusků
  • 1 cibule
  • ½ hrníčku panenského olivového oleje
  • ½ hrníčku pokrájených černých oliv
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • ½ lžičky tmavého cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička estragonu
  • Špetka pepře

 

  1. Fazolky uvařte v páře do poloměkka.
  2. Vložte je do mísy a přidejte k nim na lžíci oleji mírně osmahnutou, najemno nakrájenou cibuli.
  3. Smíchejte všechny ostatní ingredience a fazolky jimi zalijte. Nechejte půl dne odležet v chladu a podávejte

 

Blanšírované fazolky si zachovají barvu i chuť

Proč fazolky před mražením blanšírovat?

Mražení je pro uchování fazolek ideální. Aby byly v pokrmu jako čerstvé, vyplatí se přčed mražením provést jeden krok navíc. Blanšírování ve vroucí vodě v mžiku zničí přítomné mikroorganismy i některé enzymy. Díky tomu si uložená zelenina ve vyšší míře zachová chuť, barvu i strukturu, proto se tato procedura opravdu vyplatí, zvláště pokud budete fazolky skladovat déle, nežli měsíc. Zelené fazolkové lusky stačí blanšírovat přibližně dvě minuty.

  • Ponořte fazolky v cedníku nebo nerezovém košíku do hrnce s vroucí vodou
  • Poté je ponořte do hrnce s vodou co nejstudenější (můžete do ní přidat i led), minutu v ní ponechejte a poté ještě studenou vodou chvíli proplachujte.
  • Okapané lusky vložte do mikrotenových sáčků nebo dóz a ihned vložte do mrazáku. 

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS