Cuketa a lilek si rozumí aneb 3 tipy na lehký letní oběd
30. 6. 2017

Cuketa a lilek si rozumí aneb 3 tipy na lehký letní oběd

Tyto dva druhy zeleniny můžete často potkávat v supermarketech naaranžované vedle sebe. A cuketa a lilek se mohou setkávat i ve vaší kuchyni. Usnadní vám přípravu lehkého jídla ať už na oběd, nebo na večeři. Je libo cuketový koláč, dip z pečených lilků a nebo raději ratatouille?

Lilek vejcoplodý neboli baklažán

lilek vejcoplodýLilek vejcoplodý (Solanum melongena) je jednoletá rostlina příbuzná s bramborem a rajčetem. Pochází z východní Indie, kde se pěstuje pro podlouhlé plody s fialovou slupkou a jemnou měkkou dužninou. Lilek se doporučuje jako dietní jídlo při žaludečních a střevních onemocněních. Příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje vitaminy, zejména provitamin A, minerální soli, je zdrojem sodíku a kyseliny listové, má tedy i antioxidační účinky. Nejlepší jsou menší plody, nejsou tak hořké a nemají tmavá semínka. Lilek je citlivý na změny teplot, proto není po nákupu dobré jej dlouho skladovat v lednici. Důležité je před zpracováním dužinu lilku posolit a nechat takzvaně vypotit, což ho zbaví přebytečné hořkosti.

Cuketa neboli italské zucchini

Cuketa, plod a květJde o kultivar jednoleté zeleniny, řadí se k druhu tykve obecné (Cucurbita pepo), přesto leží původ cukety v Evropě, vyšlechtěna byla v Itálii, proto se jí často říká „zucchini“, čti cukýny. Výborná a rychlá výnosnost a snadná péče stojí za obrovskou oblibou této zeleniny v České republice. Mladé cukety do velikosti 15 centimetrů jsou skvělé i syrové jen tak do salátu, nejchutnější pro tepelnou úpravu jsou plody do 25 centimetrů, mají minimum semínek a jsou křehké. Obsahují kolem 91 % vody, trochu vlákniny, pouze 4 % sacharidů, karoten a z minerálů pak zejména prospěšný draslík. Cuketu je možné připravovat naslano i nasladko, jelikož má velmi jemnou chuť a snadno přebírá chuti přísad, proto je vhodné používat výrazné koření a česnek, který se k ní výborně hodí. 

Cuketový koláč

  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pár plátků šunky nebo slaniny
  • 450 g nastrouhané cukety
  • 200 g balkánského sýra
  • 200 g tvarohu
  • 3 polévkové lžíce pažitky
  • 6 vajec
  • 150 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • sůl, pepř

Cuketový koláč

Nejprve si vyložíme pečicím papírem plech 20 x 30 cm nebo kulatou formu. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji dosklovata, přidáme pokrájené plátky česneku a natrhané kousky šunky a chvíli restujeme. Do mísy vedle nastrouháme cukety, přidáme tvaroh, pažitku, nadrobíme sýr a promícháme, dle chuti osolíme a opepříme. V největší míse smícháme mouku s kypřicím práškem a přidáme vejce. Na závěr přidáme vlhké ingredience a směs cibule a promícháme. Nalijeme na plech a pečeme 45 minut na 180 °C. 

Dip z pečených lilků baba ghanoush

  • 3 lilky
  • 2 až 3 stroužky česneku, propasírované
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 až 3 polévkové lžíce tahini (sezamové pasty)
  • šťáva z citronu nebo limetky
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • chilli, mořská sůl

Dip baba ghanoush

Troubu si předehřejme na 250 °C. Lilky omyjeme a rovnoměrně propícháme ze všech stran špejlí nebo vidličkou. Vyskládáme celé na plech nebo rošt vyložený pečicím papírem a pečeme 35 minut. Ve chvíli, kdy budou hotové, bude jejich povrch se výrazně svraští a vnitřek změkne. Po vyjmutí necháme lilky zcela vychladnout. Následně je podélně rozkrojíme a dužinu vydlabeme, stopku a slupku vyhodíme. Vydlabanou dužinu pokrájíme najemno a dáme do mísy, kde ji smícháme se zbývajícími surovinami. Dokořeníme dle chuti a můžeme podávat lehce přelitý olivovým olejem, posypaný například koriandrem. Skvěle se hodí k syrové nakrájené zelenině, tortillám nebo pita chlebu.

Ratatouille

Pro mnohé vrchol francouzské gastronomie, s tímhle receptem ji ale zvládne každý. Jelikož se skládá z jednoduchých surovin, klíčová pro tento pokrm je čerstvost a kvalita produktů, proto na nich nešetřete.

Ratatouille

Doporučujeme dodržet přibližně stejné poměry zeleniny:

  • čerstvá rajčata
  • lilek
  • cuketa
  • červená a zelená paprika
  • cibule
  • dle chuti česnek
  • olivový olej
  • čerstvý tymián a rozmarýn
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě, zchladíme, oloupeme a vydlabeme. Překrájíme na větší kusy. Lilky nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit, uvolněnou šťávu vymačkáme. Pokud máme mladé cukety, neloupeme a nakrájíme je na plátky. Z paprik odstraníme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Cibuli i česnek nakrájíme na plátky. Nekrájíme na drobné kousky. Ve větším, ideálně teflonovém nebo kameninovém, hrnci na olivovém oleji nejprve orestujeme papriky, ty trvají nejdéle. Až budou měkké a lehce zkaramelizované, vyjmeme je a zvlášť orestujeme i lilek a cuketu. Orestovanou zeleninu si můžeme dávat do mísy. Na závěr v hrnci orestujeme cibuli, přidáme rajčata, česnek a zbylou orestovanou zeleninu a podusíme cca 10 minut. Osolíme, opepříme, přidáme pár snítek tymiánu a rozmarýnu a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Pokračujeme, dokud nevydusíme všechnu šťávu a chutě se neprolnou. Podáváme s rozpečenou bagetou nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Autor Adéla R. Bagge.

Klíčová slova

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS