Dýně − recepty, které musíte vyzkoušet
16. 9. 2010

Dýně − recepty, které musíte vyzkoušet

Nejatraktivnější a nejpestřejší zeleninou zahrad jsou bezesporu dýně. Stejně různorodé jako tvar je i jejich použití. Z dužiny plodu můžeme připravovat zeleninové přílohy, zapékané pokrmy, koláče, stejně jako dezerty nebo zavařeniny.

Naložená dýně

Sladkokyselá nakládaná dýně dříve nechyběla v žádné spíži.

Potřebujeme

  • 1 dýni (asi 500g)
  • ½ litru octa
  • 0,5 kg cukru
  • mletý zázvor

Jak na to

Dýni umyjeme a rozpůlíme. její semena odstraníme a dužinu nakrájíme na kostky. Vložíme do octa. Cukr nyní rozpustíme v necelém litru vody. přidáme zázvor a dýni. Necháme vařit, až dýně zesklovatí. Dýni naplníme do sklenice. Šťávu vaříme do zhoustnutí a dýni zalijeme.

Slaný dýňový koláč

Na těsto potřebujeme

  • 200 g celozrné pšeničné mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 1 vejce

Na náplň

  • 500 g dužiny z dýně
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce neslazené jablečné šťávy
  • 2 vejce
  • 75 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • po 1 lžičce mletého zázvoru a mleté skořice
  • ½ lžičky nového koření
  • velká špetka mletého kardamonu
  • velká špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 200 g smetany
  • 200 g šlehačky

slaný dýňový koláč

Jak na to

Těsto: Všechny přísady prohněteme. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme těstem a vytvarujeme okraj vysoký asi 3 cm. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a necháme hodinu odpočívat v chladu.

Dužinu z dýně nakrájíme na malé kousky, přidáme citronovu a jablečnou šťávu a uvedem do varu. Na velmi mírném ohni v zakryté nádobě dusíme, až je dýně měkká a všechna tekutina vyvařená. Směs necháme vychladnout a rozmixujeme.

Vejce smícháme se třtinovým cukrem, solí, kořením, smetanou a šlehačkou a vmícháme do dýňové směsi.

Formu zasuneme na střední lištu nepředehřáté trouby a těsto při 200 °C asi 15 minut předpečeme.

Potom nalijeme na těsto náplň a uhladíme. Koláč znovu zasuneme do trouby a pečeme dalších 50–60 minut.

Dýňové karbanátky

Na 4 porce potřebujeme

  • 1 cibuli
  • 4 lžíce oleje
  • 125 g ovesné krupice
  • 200 ml studené vody
  • 1 kus dýně (asi 260 g)
  • ½ svazku petrželové natě
  • 2 vejce
  • sůl, bílý pepř
  • strouhaný muškátový oříšek

Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a na lžíci oleje na mírném ohni smažíme, až zesklovatí. Za občasného míchání krátce osmažíme také ovesnou krupici.

Přilijeme vodu, uvedeme do varu a mírným varem asi 10 minut pod pokličkou vaříme. Kaši necháme asi 1 hodinu chladnout, kaše přitom nabobtná.

Dýni oloupeme, vydlabeme semena a jemně nastrouháme. Petrželovou nať opereme, osušíme a nadrobno nasekáme. Obojí smícháme s vejci, solí, velkou špetkou pepře a muškátového oříšku a vmícháme do kaše.

Na pánvi rozpálíme zbylý olej. Lžící vytvarujeme z těsta 12 karbanátků a na středním až mírném ohni je asi 10 minut smažíme, až se odlepí od pánve. Obrátíme je a smažíme dalších 6–8 minut.

Dýňové kari

Na 4 porce potřebujeme

  • 500 g dýni
  • sůl
  • 7 lžic oleje
  • 1 malou sušenou chilli papričku
  • 1 malý banán
  • 1 lžičku nepříliš ostrého kari koření
  • 100 g smetany
  • 1 snítka koriandrové natě

Dýni oloupme, vydlabeme semena a dužinu nakrájíme na kostičky.

Třetinu dýně vaříme asi 15 minut ve slané vodě doměkka, necháme okapat a vychladnout.

Mezitím rozpálíme na pánvi olej. Zbývající dýni v něm po částech za stálého míchání na středním ohni smažíme, až změkne.

Chilli papričku rozmělníme. Okapanou tykev a banán rozmixujeme.,

Vložíme do pánve a společně s kari, chilli papričkou a smetanou přimícháme k dýňovým kostičkám. Osolíme a krátce povaříme. Posypeme zdrhnutými lístky koriandru. Dýńové kari podáváme teplé nebo studené.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvapluspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

ovesná krupice

(VWPsQNuvWgnjEKf4VWPjEp~6Kx), 19. 9. 2012, 10:20

Kdo mi vysvetli, co je ovesna krupice? chtela bych udelat ty karbanatky, a nevim co to je :) dekuji

recepty z dyne

(IVA), 19. 11. 2009, 09:11

prosím,kdo má nějaký dobrý recept na džus z dýně?všude jsem hledala ale nikde nic nebylo

RE: recepty z dyne

(Alča), 25. 8. 2010, 12:33

Na 3 kg dýně potřebujeme:
2,5 l vody
1,5 kg cukru
1 lžíce kys. citronové

Džus z dýně - jak postupovat
Dýni oloupáme, vydlabeme dužninu a bez jader ji pokrájíme na kostičky. Pak je ve vodě , cukru a kyselině citronové necháme máčet asi 24 hodin. Druhý den přidáme 2 citrony i s kůrou. všechno uvaříme do měkka a vychladlé rozmixujeme v 10 litech převařené vody jeěte ji obohatíme jedním ovocitem a štávou ze 3 citronu. Přecedíme přes síto a po vychlazení domací džus z dýně předčí všechny kupované nápoje. Zavaříme klasicky pod víčko.

receot

(VWPsQNu79mBCbW4Vj7aPZYTw), 27. 9. 2009, 08:12

co z dyni

RE: receot

(VWPsQNuEWkpo2Z4Vj7aPZYTw), 27. 10. 2010, 17:36

Abych ušetřila sklenice, zavářím do nich jen pyré a těch 10 l rozpočítám na počet sklenic. Sklenici dle potřeby otevřu- vyleji do nádoby a doplním adekvátním množství studené převařené vody.

RE: receot

(VWPsQNua9~nv_c~6Kvm.h74Vl), 26. 9. 2010, 10:17

prosim oradu jestli se daji použit dyně co jsou naheloi ina jidlo

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS