Jak sušit a nakládat rajčata?
19. 8. 2015

Jak sušit a nakládat rajčata?

Pokud pěstujete rajčata, možná vám rostliny nadělí více plodů, nežli stihnete za čerstva zkonzumovat. Rajčata můžete naložit i zmrazit. A stojí za to vyzkoušet i sušení.

Rajčata lze jako každé ovoce a zeleninu nakládat, kandovat, sušit a vyrábět z nich různé kečupy, omáčky či čalamády s přísadou další zeleniny. Chuť, barvu i mnoho cenných látek si naštěstí zachovávají i po tepelné úpravě. Vyzkoušet můžete i sušení, které koncentruje chuť rajčat na maximum.

Sušená rajčata jsou delikatesa

Sušení rajských jablíček u nás není zcela běžné a pokud nám nepomůže sluníčko, není ani jednoduché; navíc trvá poměrně dlouho. V jižní Evropě, především Itálii, je na rozpálených střechách suší běžně. Naložená do olivového oleje s kořením jsou potom výtečnou pochoutkou.

  • Pro sušení vybíráme tvrdá pevná rajčata, v některých případech i ta nedozrálá, která jsme nechali na slunci za oknem zčervenat.
  • Rajčata opláchneme, chvilku je povaříme a postupně je sušíme. Přes den na slunci, v noci nebo při špatném počasí v troubě nebo v sušičce.
  • Poněkud rychleji se nám podaří usušit rajčata nakrájená na plátky.

sušená rajčata

Usušená rajčata ukládáme obalená hedvábným papírem na suchém místě. Pokud by snad začala měknout, je nutno je znovu dosušit. Rovněž je můžeme naložit do panenského olivového oleje, který podle chuti dochutíme česnekem, solí a bylinkami.

Sušená rajčatová povidla

Rychlejší je sušení rajčatové pasty.

  1. Rajčata rozvaříme na tuhá povidla.
  2. Vzniklou pastu rozetřeme na alobal, ten položíme na plech a sušíme v troubě.
  3. Alobal s rajčatovou pastou můžeme též vložit do sušičky na ovoce a sušit do ztuhnutí. Vznikne tak plát, který rozkrájíme na kousky a ty ještě dosušíme.
  4. Usušená rajčata uložíme do krabice a skladujeme je na suchém místě.

Takto usušená rajská jablíčka používáme při přípravě masa na paprice, pro zlepšení barvy omáček a určitě nám poslouží i při přípravě domácí pizzy.

Nakládání do octa

Nakládání rajčat jen do čistého oleje není úplně vhodné a navíc je i drahé. Při nakládání tohoto druhu zeleniny by měl vždy hrát úlohu ocet.

rajčata naložená do oleje 

  • Tvrdší rajská jablíčka narovnáme do větší skleněné láhve a nalijeme na ně silný octový nálev tak, aby v něm byla úplně ponořená.
  • Přidáme tři lžíce hořčičných semínek, láhev dobře uzavřeme a uložíme ji na suché, tmavé, studené místo.

Rajčata vydrží až do příštího roku, aniž by podlehla zkáze.

Rajská jablíčka v cukru

K zavařování v cukru potřebujeme na 1 kg zralých rajských jablíček, 760 g cukru a kousek pokrájeného zázvoru.

  1. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme je.
  2. Poté si připravíme nálev (1 kg cukru a 0,5 l vody) a do stále se vařícího nálevu vkládáme rajská jablíčka a zázvor.
  3. Za stálého obracení necháme rajčata 5 minut povařit, pak je sběračkou vyjmeme na mísu a necháme je vychladnout.
  4. Znovu je vložíme do vařícího nálevu, krátce povaříme a pak už je vkládáme do sklenic.
  5. Šťávu ještě chvíli vaříme a vařící ji slijeme na rajská jablíčka. Sklenice uzavřeme až příští den.

Autor Jiří Mika.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

sušená rajčatová pasta

(VWPsQNuEWkvoQMQ6jXmde7.6jWmKD9enVvbjcL4Vj7aPZYTw), 9. 9. 2013, 11:57

zaujal mě váš příspěvek......rajčata rozvaříme na tuhá povidla. To se mi nikdy nepovede. Rozvařím je na řídkou tekutou kaši. Jak se rozvařují na tuhá povidla? Musí se ten vnitřek se semínky vyhodit? nebo se rozvařuje celé rajče?

RE: sušená rajčatová pasta

(VWPsQNus9mBxQmT6hwAjEK4uM7N-V09cVV~C-W4Vj7aPZYTw), 6. 9. 2015, 08:11

Je to velmi prosté, paní Čiháková!
Rajčata omyjeme a dáme do papiňáku. Vezmeme tyčový mixer, dáme do něj tzv. sekáč a trochu to rozbijeme. Potom uzavřeme a povaříme, nemusí to být nijak dlouho. Když to trochu vychladne, potom přecedíme přes hrubější cedník a plastovou špachtličkou protlačíme část té pastovité hmoty.
To, co neprošlo sítem, zatím nevyhazujeme a dáme stranou!
To, co prošlo sítem NECHÁME USTÁT. Zjistíme, že na povrchu se nám objevila pouze ta buněčná voda. Vezmeme jemnější cedník a ten ponoříme do té tekutiny - a to sítkem napřed! Tedy tak, aby tak ono sítko odfiltrovalo tu hustou část. Potom sběračkou odebereme ze sítka onu buněčnou vodu, kterou také nevyhazujeme, jen si ji dáme stranou.
Trochu té buněčné vody dáme do té části (se slupkami), kterou jsme si pomocí špachtle dali stranou. Tak, aby se to zředilo. Opět dáme obojí do papiňáku, promícháme a opět chvilku povaříme. Potom předchozí postup opakujeme. Získáme tak ještě zbylou část pasty a znovu získáme onu buněčnou vodu. TU NEVYLÉVÁME, JE VELMI ZDRAVÁ.
A zjistíte, že máte bez velkého provařování a míchání krásnou a dostatečně hustou rajčatovou pastu.
Pokud děláte kečup a bojíte se, aby nebyl moc řídký, potom do něj použijte sušená jablka (křížaly). Ty nasáknou přebytečnou vodu a potom to rozmixujete.
Když si uvědomíte, že ty nejkvalitnější a nejdražší kupované kečupy mají jen 45 procent rajčat, tak Vy budete mít 70 a více procent. A můžete použít přezrálá, malá i popraskaná rajčata.

sušená rajčata

(alena), 20. 8. 2011, 11:05

nakládání do oleje je sice dražší, avšak olej se pak spotřebuje do salátů, takže nijak nehýříme. ukázka receptů zde není příliš odpovídající názvu, sušená rajčata dle italského receptu se dělají úplně jinak.

Prosím napište sušená rajčata dle Italského receptu.Děkuji Jiroušová

RE: sušená rajčata

(Eva Kafková), 12. 8. 2013, 17:36

Připojuji se s prosbou o recept na naložení sušených rajčat do oleje. Díky

RE: sušená rajčata

(porDRYSSq8Ak-~l6jWmKD), 12. 8. 2013, 22:18

Zdravím a prosím také o radu na sušená rajčata jiným způsobem!!

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS