Univerzální rada, jak dlouhodobě v domnácnosti skladovat česnek, neexistuje. Nejvhodnější prostor pro skladování konzumního i sadbového česneku je vzdušné stinné místo. Hodně záleží nejen na podmínkách, které na skladování máme, ale také na druhu a kvalitě česneku. Proto pokud se chystáte česnek pěstovat, určitě se zajímejte o charakteristiku odrůd právě i s ohledem na dlouhodobé skladování. S ohledem na zvýšenou vlhkost se nedoporučuje skladovat česnek v chladničce. Nesvědčí mu ale ani vysoké teploty a přímé sluneční záření. Pokud není napadený vlnovníkem česnekovým (Aceria tulipae), vyhovujeme mu pokojová teplota a sucho. Bez problému vám tedy vydrží i v panelákovém bytě.

K osvědčeným způsobům skladování česneku patří jeho zapletení do copů. Ideální je, když čas od času jeho stav zkontrolujeme. Pokud si všimneme, že stroužky začínají sesychat, popř. rašit, je na zvážení zvolit některý ze způsobů tradiční domácí konzervace, např. naložení stroužků do vína či oleje. Oblíbené je také nakládání česneku do soli. Na 1 kg lisovaného nebo nasekaného česneku potřebujeme 300-400 gramů soli.

Česnek jako lék

  • Česnek právem patří mezi léčivé rostliny. Obsahuje látky, které pomáhají proti řadě nemocí od astmatu po artitidu. Má cenné protivirové a protibakteriální účinky. A jeho pikantní chuť v pokrmech ničím nenahradíme. Jak využít a uchovat kvality česneku?
  • Sloučeniny obsažené v česneku prospívají srdci. Snižují krevní tlak, potlačují tvorbu cholesterolu v játrech.
  • Česnek také zpomaluje srážení krve a zvyšuje rychlost, kterou se krevní sraženina rozpouští.
  • Při trávicích potížích jeho aseptické účinky působí na játra a celé zažívání. Pomáhá při léčbě úplavice a tyfu.
  • Je známo, že snižuje i hladinu cukrů v krvi.

Česnek působí protizánětlivě:

  • Přiložením rozmačkaného česneku na postižené místo utišíme bolest při štípnutích hmyzem i výronech.
  • Při bolesti v krku a pro lepší odkašlávání několikrát denně užíváme čajovou lžičku šťávy vymačkané ze stroužků česneku a ochucené medem.

Česnek stále čerstvý

Ráda bych se s ostatními čtenáři podělila o ověřený a fungující způsob, jak jednoduše uchovat česnek od jedné úrody až do další.

  • Očištěným, tj. svrchní vrstvy zbaveným česnekům ponecháme asi 20 cm stonků a dáme je jako kytici do vázy nebo do sklenice (samozřejmě bez vody) a postavíme v kuchyni třeba na lednici.

Je nejen vždy po ruce, ale i zdobí. Kuchyně je podmínkou, protože je tam vlhčeji a česnek nevysychá a kupodivu ani neplesniví.

Není to můj nápad, poradila mi ho známá, ale dělám to už několik let a česnek opravdu vydrží až do příští úrody téměř jako čerstvě utržený.

Jana Stejskalová, Dvůr Králové nad Labem

Česnek ve víně

  • česnek
  • celý pepř
  • hřebíček
  • sůl
  • bobkový list
  • feferonky

na nálev

  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 1 lžičku soli

Na dno každé skleničky dáme 3 kuličky pepře, 1 hřebíček, bobkový list a feferonku. Naskládáme oloupaný česnek a zalijeme teplým lákem z vína, vody, cukru a soli.

Uzavřeme a sterilujeme při 85 °C asi 15 minut.

Zdena Kocková, Hajnice

Česnek v oleji

Oloupané stroužky naplníme do skleniček a zalijeme olejem. Vydrží dlouho a olej zužitkujeme při pečení nebo grilování. Takto naložený ho můžeme také sterilovat.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

1,5 metru nad zemí

Každou palici zabalím zvlášť do kousku novinového papíru, naskládám do síťky od cibule a zavěsím asi 1,5 m od podlahy kdekoliv (spižírna, kuchyň, komora).

Tak koncem dubna už česneku moc nezbývá, a tak ho uložím na zbytek období dolů do ledničky.

Vilém Moravec, Krnov