Jak využít přerostlé okurky nakládačky?
31. 7. 2011

Jak využít přerostlé okurky nakládačky?

Prakticky z každé přerostlé nakládačky si můžete připravit lahodné kvašáky. Existují ovšem odrůdy, které jsou vnitřní strukturou a pevností pro kvašení předurčené. Ještě dobrý recept a úspěch je zaručen!  

Ne každý zná tajemství, jak naložit správné kvašáky. A kdo to umí, většinou si své tajemství chrání. Pravý, dobrý kvašák musí být tak akorát, ani měkký, ani tvrdý, ale přitom správně křupavý.

Odrůda pro nejlepší kvašáky

Pro přípravu Vašáků je ideální například nová odrůda Iwonna F1.

  • Jde o středně raný hybrid kompaktního vzrůstu, s geneticky nehořkými plody tupého tvaru s hrubými bílými ostny.
  • Odrůda je velmi odolná vůči plísni okurkové.

Plody můžete zpracovávat i jako normální nakládačky ve sladkokyselém nálevu, přerostky pak zpracujte na kvašáky. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, máme pro vás pár zajímavých receptů:

 

Pravé hanácké rychlokvašky

Potřebujeme

Na 10 kg okurek:

  • 2 natě kopru (asi 40 cm dlouhé)
  • 10 révových a 10 višňových listů

kvašáky

Na nálev :

  • 1 litr vody
  • 40 g soli
  • 10 g cukru

Jak na to

  1. Množství nálevu připravte podle potřeby.
  2. Všechny okurky propíchejte vidličkou.
  3. Na dno nádoby vložte polovinu kopru a višňových a révových listů, na které pečlivě urovnejte okurky.
  4. Okurky přikryjte zbývající polovinou natě a listů a zatěžkejte.
  5. Pak vše zalijte vlažným nálevem, přikryjte a nechte kvasit 5 až 8 dnů.

Celoroční kvašáky

Postup:

  1. Větší okurky (můžete je rozkrojit na polovinu) naskládejte do sklenic (0,7 litru).
  2. Proložte je koprem, cibulí a kolečky mrkve.
  3. Nálev připravte z 1 litru převařené vody, do které rozmíchejte 40 g soli a co nejteplejším nálevem okurky přelijte.
  4. Během hodiny do okurek dolijte ještě vodu až po hrdlo sklenice a zavíčkujte.
Sklenici uložte v chladné místnosti. Nejlepší jsou okurky přibližně za měsíc, ale jíst se dají až do jara.

Autor Peter Gajdoštin.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

rychlokvašky

(VWPsQNudckokQNs6JyvjFo), 15. 8. 2011, 18:40

recepty

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS